Chiptuning i tuning mechaniczny » Chipowanie a3 2000 rok 90 KM
Odpowiedz do tematu
 Chipowanie a3 2000 rok 90 KM
Chciałbym troche podkręcić a3 2000 rok 90 KM przebieg 190000 km. I chciałbym sie dowiedzieć o bezpieczną granice, ile moge tym osiągnąć, i czy nie bedzie to szkodliwe dla silnika. Ogólnie chciałbym wiedziec jak najwięcej o tym. Jeżeli możecie coś napisać to byłbym wdzięczny.

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: Chipowanie a3 2000 rok 90 KM
niedzwiedz98 napisał/a:
Chciałbym troche podkręcić a3 2000 rok 90 KM przebieg 190000 km. I chciałbym sie dowiedzieć o bezpieczną granice, ile moge tym osiągnąć, i czy nie bedzie to szkodliwe dla silnika. Ogólnie chciałbym wiedziec jak najwięcej o tym. Jeżeli możecie coś napisać to byłbym wdzięczny.
a jaki jest realny przebieg? Bo ten jest zadziwiajaco niski :mrgreen: co do samej remapy to wszystko zalezy od stanu silnika i turbiny, musisz najpierw to sprawdzic, dopiero mozemy dyskutowac o podniesieniu mocy

Bezpieczeństwo kończy się tak samo jak w silnikach 110KM około 120KM. Nie chodzi mi tu o silnik, a o koło zamachowe (dwu-masę). Silnik 1,9TDI jest bardzo wytrzymałą jednostką napędową i wytrzymałby również 190KM - tyle fabrycznie otrzymał Golf III TDI w modelu testowym.

Adi202 napisał/a:
Bezpieczeństwo kończy się tak samo jak w silnikach 110KM około 120KM. Nie chodzi mi tu o silnik, a o koło zamachowe (dwu-masę). Silnik 1,9TDI jest bardzo wytrzymałą jednostką napędową i wytrzymałby również 190KM - tyle fabrycznie otrzymał Golf III TDI w modelu testowym.
dochodzi jeszcze wytrzymalosc turbiny....

Turbina jak to turbina potrafi paść również bez tuningu. Wszystko zależy od kierowcy.

Zastanawiam sie nad swapem na 130 KM, bądź też własnie chipem na 130 - 150 KM. Jezeli chciałbym podciągnąć swoją 90 do właśnie 150, co musiałbym wymienić oprócz wtryskiwaczy i sprężarki? Chciałbym zrobić to w miare solidnie, więc co bym musiał wymienić? I jaki mniej więcej koszt wchodzi w gre przy takiej zabawie? Silnik bodajże ALH.

niedzwiedz98 napisał/a:
Zastanawiam sie nad swapem na 130 KM, bądź też własnie chipem na 130 - 150 KM. Jezeli chciałbym podciągnąć swoją 90 do właśnie 150, co musiałbym wymienić oprócz wtryskiwaczy i sprężarki? Chciałbym zrobić to w miare solidnie, więc co bym musiał wymienić? I jaki mniej więcej koszt wchodzi w gre przy takiej zabawie? Silnik bodajże ALH.
zanim zaczniesz cokolwiek sprawdzac ,liczyc a niedajboze kupowac, to sprawdz w jakim stanie jest silnik, to podstawa.

No dobra załużmy, że w stanie idealnym. Chce wiedzieć konkrety, że przed czym kolwiek musze sprawdzić silnik to wiem. Poprostu chce wiecej co trzeba do takiego zabiegu, nie mówie ze pójde i jutro kupie i powymieniam, tylko chce żeby ktoś napisał jak to sie robi.

zmieniajac do 120 km w zasadzie to nic nie musisz wymieniac, bo wystarczy zrobic remape i bedzie ok. Chcac miec 150 nie obejdzie sie bez zmiany turbiny bo te ekspresowo zajedziesz. Bedac na Twoim miejscu zrobilbym tylko remape na 120 u profesjonalisty,ktory sprawdzi Ci tez auto na hamowni i zrobi mape typowo pod Twoj silnik. Roznice w mocy odczujesz a nie bedziesz meczyc silnika.

hmmm to ja bede musiał sie zastanowic nad moja moze do 150 koników podniose:)

Kepke 84 napisał/a:
hmmm to ja bede musiał sie zastanowic nad moja moze do 150 koników podniose:)

Najpierw sprawdź w jakim stanie masz pompowtryski aby niespodzianek nie było.

Odpowiedz do tematu