Elektryka i elektronika » [A4 B5] centralny na pilota
Odpowiedz do tematu

1) A jak to mogę sprawdzić, jeżeli chodzi o antenę? Nie za bardzo wiem jak:(
Mirnik tu pomoże?
2) Centralka obsługuje alarm. Do alarmu potrzebuje jeszcze jakieś urządzenia? Czy wystarczy jak bym podpiął pod np krańcówki w drzwiach? Jako takiego alarmu nie mam w samochodzie.
3) Jeszcze by mnie interesowało jak podłączyć pod centralkę syrenkę alarmową lub klakson.
Kierunki sprawdzę jutro jak mi się uda.
Co do anteny miałem i tak podłączone i tak, ale nie odczuwam różnicy.

[ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 10:04 ]
I jeszcze jedna sprawa co zauważyłem przy tej centralce, może to będzie ważna uwaga, a mianowicie:
jak już otworzę drzwi na pilocie i podejdę z kluczem do drzwi i chce jak by jeszcze raz otworzyć drzwi kluczem to słychać jak pompka się załącza. Dzieje się tak na drzwiach od kierowcy i pasażera. Niestety nie sprawdzam na wkładce bagażnika, bo nie da się przekręcić.(zresztą ona chyba tylko otwiera i zamyka sam bagażnik)

Postaw piwo autorowi tego posta

misiacze_k napisał/a:

I jeszcze jedna sprawa co zauważyłem przy tej centralce, może to będzie ważna uwaga, a mianowicie:
jak już otworzę drzwi na pilocie i podejdę z kluczem do drzwi i chce jak by jeszcze raz otworzyć drzwi kluczem to słychać jak pompka się załącza. Dzieje się tak na drzwiach od kierowcy i pasażera. Niestety nie sprawdzam na wkładce bagażnika, bo nie da się przekręcić.(zresztą ona chyba tylko otwiera i zamyka sam bagażnik)

Możesz opisać to bardziej dokładniej? Otwierasz pilotem drzwi i które się otwierają?

Otwieram drzwi pilotem i wszystkie się otwierają. Nie zamykając samochodu podchodzę z kluczem do wkładki zamka w drzwiach i przekręcam wkładkę w kierunku otwarcia (odryglowania samochodu choć już jest otwarty) i wtedy pompka zaczyna pracować przez około 2-3 sek. Jak bym auto zamknął na polocie to z klucza nie otworzę.

Temat jest banalnie prosty, ale dla osoby która widzi wszystkie połączenia wiązki i może zrobić pomiar miernikiem. Je tego nie widzę i dla tego musisz wszystko napisać. Pomijając to, że pompka jest z anglika jeżeli pompka sterowana jest z drzwi pasażera, to i powinna być sterowana z drzwi kierowcy. Ten problem trzeba w końcu zakończyć, bo ciągnie się za długo. Napisz krok po kroku jak wygląda sytuacja przy przekręceniu zamka w drzwiach kierowcy i pasażera. Używaj proszę odpowiedniego nazewnictwa. Przekręceniem zamka w pozycji zamkniętej nie nazywaj zamykam drzwi itd. Zaoszczędzi to nam dużo czasu i miejsca na forum. ;-)
Tak więc opisz po kolei Jak wygląda sprawa przekręcejąc zamkiem w drzwiach kierowcy co się dzieje, to samo w drzwiach pasażera. Po zamknięciu zamków przez pilota czy można z któryś drzwi otworzyć wszystkie zamki czy tylko jedne drzwi itd itd.
Informacje które podasz porównam ze schematami instalacji i ostatecznie napiszę gdzie jest bład i co nalezy zrobić.
pzdr

Pilotem mogę zaryglować i odryglować zamki w drzwiach.

1) Kluczykiem od strony kierowcy:
Po przekręceniu kluczyka w pozycję zamknij (gdy zamki są odryglowane) - zamyka samochód
Po przekręceniu kluczyka w pozycję otwórz (przy zaryglowanych drzwiach) - brak reakcji
Po przekręceniu kluczyka w pozycję otwórz (gdy zamek jest odryglowany) - pompka włącza się na około 2 - 3 sek.

2)Kluczykiem od strony pasażera:
Po przekręceniu kluczyka w pozycję zamknij (gdy zamki są odryglowane) zamyka samochód
Po przekręceniu kluczyka w pozycję otwórz - odryglowane zostają tylko jedne drzwi bez pracy pompki
Po przekręceniu kluczyka w pozycję otwórz (gdy zamek jest odryglowany) - pompka włącza się na około 2 - 3 sek.

Czy teraz opis jest wystarczająco dobry czy jeszcze coś dopisać?

I o to mi chodziło. Masz dostęp do VAGa?

Musiał bym pojechać do swojego mechanika
A coś trzeba sprawdzić?
Czytałem też coś o kodowaniu ale ja się na tym nie znam.

misiacze_k napisał/a:
Musiał bym pojechać do swojego mechanika
A coś trzeba sprawdzić?
Czytałem też coś o kodowaniu ale ja się na tym nie znam.

Właśnie trzeba sprawdzić to kodowanie. Zrób dodatkowo fotkę przewodów na lewym słupku A. Dokładnie chodzi o wiązkę drzwi kierowcy.

1) Czy wystarczy jak zrobię zdjęcie kabli pod osłoną które idzie od środka samochodu do drzwi w osłonie gumowej? Czy muszę coś rozebrać?
2) Mam odpisać to kodowanie?

wystarczy jak opiszesz kolory wszystkich przewodów w wiązce drzwi.
Kodowanie też napisz

Rozkręciłem drzwi.
1) Do wkładki zamka dochodzą przewody:
-szary z białym paskiem
-brązowy z białym paskiem
-brązowy
2)Do zamka, który zamyka drzwi (nie wiem jak to dokładnie nazwać, na środku w tylnej części drzwi):
-dwa kable brązowe
-brązowy z żółtym paskiem
3) Do przycisku zamykającego od wewnątrz samochód dochodzą przewody:
-brązowy
-czerwony z szarym
-czerwony z niebieskim
-żółty z niebieskim

Jeszcze były kostki od głośnika, od sterowania lusterkami, od silniczka szyb i od przełączników do szyb dwie kostki brązowa i czarna:

Coś jeszcze mam napisać?

misiacze_k napisał/a:

Coś jeszcze mam napisać?

Na razie sprawdzić ciągłość przewodu szarego z białym paskiem. Początek zamek drzwi i koniec pompka centralnego zamka pin 9.

Przewód sprawdziłem. Jest ok.
Co dalej?

Coś ze mną chyba nie tak. :mur: Ja ciągle szukałem przyczyny nie zamykania drzwi z zamka, a on nie otwiera. Sprawdzamy w takim razie ciągłość drugiego przewodu do otwierania

Nie da się otworzyć, co już napisałem wcześniej. Tylko od pasażera strony można otworzyć przez wkładkę zamka, ale tylko te jedne drzwi. Natomiast zamknąć można wszystkie i od pasażera i od kierowcy

Odpowiedz do tematu