|
Zamknięty przez: jimv8 Sro 28 Sty, 2015 18:00 |
turbina i jej chłodzenie |
| Autor |
Wiadomość |
Ozet

Model: A6 c6
Silnik: 2,0 TFSI
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Avant

|
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013 20:15 turbina i jej chłodzenie
|
|
|
Czy silniki 2.0 TFSI które są z turbo posiadają taką turbinę jak w TDI i czy trzeba ją chłodzić po ostrzejszej jeździe żeby się nie wpakować w koszty? |
|
|
|
|
|
 |
mmmkozak
MK

Model: A4 B9
Silnik: 2.0 DETA
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: awant

Postawił 1 piw(a) Skąd: Kaniów
|
Wysłany: Wto 28 Maj, 2013 20:32
|
|
|
Witaj Ozet. Postaram się zwięźle Ci to wytłumaczyć, więc turbina to wspaniały wynalazek ale jego największą wadą są bardzo wysokie obroty-sięgające nawet 160000 obr/min. Jeżeli chodzi o turbiny to są dwa podstawowe typy - ze zmienną geometrią łopatek i bez. Więc turbina TFSI czy TDI będzie taka sama (oczywiście kształt turbiny,ciśnienie powietrza doładowanego może być inne). Druga część pytania- turbiny się nie ''chłodzi''tylko zmniejsza się jej prędkość obrotową poprzez pozostawienie silnika na wolnych obrotach przez 30 do 60 sekund (różne szkoły)- a chodzi głównie o smarowanie turbiny, po jeździe jeszcze długo się kręci a wyłączając silnik od razu po zatrzymaniu pozbawiasz ją smarowania i wtedy możesz wpakować się w koszty. Myślę że prosto Ci to wytłumaczyłem |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

Model: A6 c6
Silnik: 2,0 TFSI
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Avant

|
Wysłany: Czw 30 Maj, 2013 22:41
|
|
|
Dzięki kolego
Jeśli chodzi o chłodzenie to chodziło mi właśnie o pozostawienie na jałowym biegu na minutkę aby się nie kręciła tak szybko jak podczas jazdy-dokładnie:)
Głównie chodziło mi o to czy tylko w TDI trzeba chłodzić czy TFSI też tego wymaga ale już wszystko wiem. |
|
|
|
|
|
 |
mmmkozak
MK

Model: A4 B9
Silnik: 2.0 DETA
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: awant

Postawił 1 piw(a) Skąd: Kaniów
|
Wysłany: Sob 01 Cze, 2013 10:33
|
|
|
Witam ponownie. Cieszę się że mogłem pomóc. |
|
|
|
|
|
 |
elmek13
Wariat jakich mało

Model: Q7
Silnik: BUG
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: SUV
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 03 Lis 2009 Wszystkie posty: 1014

Piwa: 46/14 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013 10:56
|
|
|
Ozet, jeśli zapominasz wyłączyć kup sobie Turbo Timer. Nie będziesz musiał pamiętać o siedzeniu w aucie. Sama się wyłączy nawet po 2 minutach. |
_________________ Logistyk, oraz główny maruda w Burbo Team
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Turbodoładowanie |
|
[ Twoje IP to: 216.73.216.75, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |