Oryginalnie posiadałam radio Concert I, wszystko działało jak powinno, tj. podświetlenie radia, wyświetlanie informacji na FIS-ie, natomiast po zmianie na Concert II (radio pochodzi z RS6 2002r) pojawiły się następujące problemy: brak info na FIS-ie, brak podświetlenia, nie wyłącza się wraz z zapłonem, radio muszę parę razy włączyć/wyłączyć aby załączyły się przednie głośniki.
Moje pytanie jest takie: czy istnieje możliwość naprawienia tego, bez kupowania emulatora CAN? Dodam również, że zegary mam w pełni elektroniczne z pełnym FIS-em od S3
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
A3 - zmiana radia Concert I (kaseta) na Concert II (CD)
Wszystko zależy od generacji posiadanych zegarów. 2000r - sądzę, że posiadasz jeszcze stary przedliftowy model więc nie ma szans na tego typu przeróbkę.
Concert CD komunikuje się tylko przez sieć multipleksową (CAN)
Concert CD komunikuje się tylko przez sieć multipleksową (CAN)
Zegary są bodajże z 2001r od angielskiej S3.
Zmiana elektroniki była na przełomie 2001- 2002. Możesz zamieścić nr ETKA tych zegarów? Na tylnej części powinien być odlew daty.
To nie może działać, ale kto nie próbuje ten nie wie. Te zegary powinny mieć już CAN. Magistrala CAN jest w gnieździe zielonym i szarym. Trzeba tylko podłączyć "skrętkę" przewodów między radiem a zegarami. Skrętka to skręcone ze sobą 2 przewody.
Gniazdo zielone
pin 22 CAN H
pin 23 CAN L
lub
Gniazdo szare
pin 5 CAN H
pin 6 CAN L
Któraś z tych 2 kombinacji teoretycznie może zadziałać. Piszę teoretycznie, bo jeszcze takiej rzeźby nie robiłem
CAN w radiu jest w mini ISO na pinach 7 CAN H i na 12 CAN L.
Gniazdo zielone
pin 22 CAN H
pin 23 CAN L
lub
Gniazdo szare
pin 5 CAN H
pin 6 CAN L
Któraś z tych 2 kombinacji teoretycznie może zadziałać. Piszę teoretycznie, bo jeszcze takiej rzeźby nie robiłem
CAN w radiu jest w mini ISO na pinach 7 CAN H i na 12 CAN L.
W najbliższych dniach na pewno spróbuję porzeźbić i dam znać jaki był efekt
Odpowiedz do tematu