|
|
Płyn ze skrzyni automat. w układzie chłodzenia? |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sro 18 Lip, 2012 23:05 Płyn ze skrzyni automat. w układzie chłodzenia?
|
|
|
Czy jest możliwe tak jak w temacie? Skrzynia się zachowuje tak jakby miała za mało oleju (myli biegi, nie wrzuca któregoś), nigdzie od spodu nie widać wycieków, natomiast w zbiorniku z płynem chłodniczym zebrał się ciemny nalot na górze. Jeżeli jest możliwy wyciek ze skrzyni do układu chłodzenia to prosiłbym o wskazówki jak ten problem namierzyć i zniwelować. Samochód to Audi A6 C4 2,6 V6 automat. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 19 Lip, 2012 23:35
|
|
|
Teoretycznie jest to możliwe. ATF chłodzony jest płynem chłodniczym. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 10:50
|
|
|
A coś więcej? Co mogłoby być uszkodzone? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 13:19
|
|
|
Połączenia ATF idą do chłodnicy. Nie wiem jak jest ona zbudowana dlatego napisałem to czysto teoretycznie. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
karlos2

Model: A6 C5
Silnik: 2.4 AGA
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 58 Dołączył: 01 Sie 2011 Wszystkie posty: 481

Piwa: 20/30 Skąd: katowice
|
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 15:09
|
|
|
Nie tak do końca, owszem ATF posiada chłodzenie, lecz nie w chłodnicy silnika, podejrzewam że może byc osobna chłodniczka ATFu, obok chłodnicy, coś w rodzaju chłodniczki oleju, lub może być coś w rodzaju wężownicy chłodzącej przed chłodnicą główną, jest to trochę ciekawe czy to aby ATF, masz w zbiorniku wyrównawczym,czy coś innego.
ATF posiada chłodzenie, lecz odrębnym układem chłodzenia. |
_________________ Przewaga Dzięki Technice.
Audi 80 B4 2.0 jest
http://www.audi-tech-team...iona-vt2222.htm
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
http://www.audi-tech-team...olka-vt5988.htm |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 23 Lip, 2012 11:24
|
|
|
| karlos2 napisał/a: | Nie tak do końca, owszem ATF posiada chłodzenie, lecz nie w chłodnicy silnika, podejrzewam że może byc osobna chłodniczka ATFu, obok chłodnicy, coś w rodzaju chłodniczki oleju, lub może być coś w rodzaju wężownicy chłodzącej przed chłodnicą główną, jest to trochę ciekawe czy to aby ATF, masz w zbiorniku wyrównawczym,czy coś innego.
ATF posiada chłodzenie, lecz odrębnym układem chłodzenia. |
Są węże (2 stalowe) ,które idą od skrzyni biegów do chłodnicy głównej. 2 lata temu miałem właśnie z jednego wyciek oleju(został wymieniony). Skrzynia wówczas zachowywała się identycznie jak teraz. Z silnika nic oleju nie ubywa, więc wszystko wskazuje na olej skrzyni... |
|
|
|
|
|
 |
karlos2

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 12:05
|
|
|
To jest pewnik?... Nie ma innej opcji? |
|
|
|
|
|
 |
karlos2

|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 20:19
|
|
|
| Tap Dogg napisał/a: | | To jest pewnik?... Nie ma innej opcji? |
Pewnik to by był gdybym zajrzał do tego samochodu, mogę jedynie gdybać, ale raczej na 99% tak. Nigdzie indziej te płyny nie moga się wymieszać ,jak tylko w chłodnicy. |
_________________ Przewaga Dzięki Technice.
Audi 80 B4 2.0 jest
http://www.audi-tech-team...iona-vt2222.htm
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
http://www.audi-tech-team...olka-vt5988.htm |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 20:22
|
|
|
| karlos2 napisał/a: | | To znaczy że jest tzw.chłodnica w chłodnicy, tzn.że w chłodnicy głównej jest chłodnica ATF, prawdopodobnie tam nastąpiło rozszczelnienie, na twoim miejscu wymieniłbym czym prędzej chłodnice główną. |
Właśnie dokładnie o to mi kaman. Jeżeli w glikolu jest ATF, to w ATF będzie glikol, a to nie wróży nic dobrego. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 20:27
|
|
|
Ok. Dzięki za pomoc, jutro łapię kontakt ze specem,żeby mieć pewność na 100% ,że to chłodnia.
[ Dodano: Sob 28 Lip, 2012 00:08 ]
Jest tak jak piszecie, także dzięki za pomoc Nowa chłodnia kupiona. Zdjąłem miskę skrzyni, było jakieś bite 3 litry mieszanki Będę to robił sam , więc mam pytanie jaki ATF powinienem zakupić do tej skrzyni? I dodatkowe pytanie ,czy gdzieś w skrzyni może zalegać jeszcze płyn z chłodnicy ("mieszanka"), jeśli tak to jak się tego pozbyć? Z góry dzięki! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Skrzynie automatyczne |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |