|
Przesunięty przez: szynszylek Wto 06 Mar, 2012 18:45 |
[A3 '05]Zdjęcie klem/ wyjecia akumulatora w celu naładowania |
| Autor |
Wiadomość |
matPROx

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sportback

|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 12:17 [A3 '05]Zdjęcie klem/ wyjecia akumulatora w celu naładowania
|
|
|
Witam.
Dziewczyna zostawiła mi Audi A3, rok 2005, - jest na szkoleniu nie mam jak zapytać.
Czy mogę zdjąć klemy i wyjąć akumulator ( wolałbym go porządnie przez noc małym prądem naładowac w domu ),
Czy po włozeniu spowrotem wszystko bedzie ok ? nie trzeba tego robić w serwisie ? tak jak w niektórych autach ?
Jeśli nie to jak naładować akumulator ? z tego co się orientuję lepiej nie podłączac prostownika kiedy klemy sa podpięte....
Wiem że pytanie może banalne ale naprawdę proszę o odpowiedż |
|
|
|
|
|
 |
lsz
Audifil

Model: V8
Silnik: PT 3562ccm
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan

Piwa: 1/3 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 13:14
|
|
|
Zapraszamy do działu powitań. Lubimy jak się mówi "dzień dobry".
Możesz śmiało odłączyć akku, naładować i podłączyć. Będzie działać wszystko |
_________________ Audi to nie auto - to stan umysłu. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 13:24 Re: Zdjęcie klem / wyjecia akumulatora w celu naładowania A3
|
|
|
| matPROx napisał/a: | Witam.
Dziewczyna zostawiła mi Audi A3, rok 2005, - jest na szkoleniu nie mam jak zapytać.
Czy mogę zdjąć klemy i wyjąć akumulator ( wolałbym go porządnie przez noc małym prądem naładowac w domu ),
Czy po włozeniu spowrotem wszystko bedzie ok ? nie trzeba tego robić w serwisie ? tak jak w niektórych autach ?
Jeśli nie to jak naładować akumulator ? z tego co się orientuję lepiej nie podłączac prostownika kiedy klemy sa podpięte....
Wiem że pytanie może banalne ale naprawdę proszę o odpowiedż |
Podłaczenie prostownika bezpośrednio pod instalację jest dopuszczone po warunkiem, że dysponuje się odpowiednim sprzętem. Jeżeli nie nie ma się pewności co do prostownika lepiej nie experymentować.
Po odłączeniu i ponownym podłaczeniu akumulatora pojawi się mała "choinka" na zegarach po uruchomieniu silnika- czyli zaświecą się nieaktywne systemy. Zaświeci się kontrolka wspomagania czyli ikonka kierownicy oraz ABS +ESP. Wówczas trzeba będzie zrobić krótką jazdę testową najlepiej na jakimś placu. Auto rozpędzić "nie szybciej" niż 20km/h oraz kręcić kierownicą w lewo i prawo - czyli dosłowny slalom.
W/w procedura ma na celu uaktywnienie czujnika kąta skrętu.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
pawcio

Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Maj 2009 Wszystkie posty: 1942

Piwa: 48/5 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
lsz
Audifil

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 09:38
|
|
|
A4 B6 czasem po dłuższej nieobecności zapomina o kluczykach i trzeba sterownikowi przypomnieć, oraz jak adi pisał przejechac się, żeby ESP zgasło no i kod do radia (rns-d navi plus) |
|
|
|
|
|
 |
lsz
Audifil

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 09:48
|
|
|
| lsz napisał/a: |
Można tak? |
Dlaczego nie? Przecież nie ma różnicy jaki akumulator będzie podłączony. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
lsz
Audifil

|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 09:57
|
|
|
Nie miałem pewności czy może komputer nie zwariuje jak są przez chwile podłączone dwa. Nigdy nie robiłem tego i tak teraz mi myśl przyszła. Ale + do + i - do - czy + do - ? |
_________________ Audi to nie auto - to stan umysłu. |
|
|
|
|
|
 |
suchy1704

Model: C3, c3 quattro
Silnik: 2.0RT 2.3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Maj 2011 Wszystkie posty: 589

Piwa: 25/27 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 10:04
|
|
|
| lsz napisał/a: | | Nie miałem pewności czy może komputer nie zwariuje jak są przez chwile podłączone dwa. Nigdy nie robiłem tego i tak teraz mi myśl przyszła. Ale + do + i - do - czy + do - ? |
+ do + a - do - |
_________________ Jestem Audiholikiem i jest mi z tym dobrze...i... jakoś nie chcę się z tego leczyć...
Vorsprung durch Technik-przewaga dzięki technice...
 |
|
|
|
|
|
 |
lsz
Audifil

|
|
|
|
 |
kojot

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Hatchback

|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 22:47
|
|
|
Dobry pomysł z tym drugim akumulatorem. Można sobie podładować obecny akumulator i nie tracić nawet na moment zasilania.
Oczywiście trzeba podłączyć równolegle, czyli + do +, a - do -. Tylko wtedy zachowamy napięcie 12V. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.216.75, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |