|
Zamknięty przez: jimv8 Sro 28 Sty, 2015 17:55 |
szarpanie podczas jazdy audi a6 2.4 v6 |
Autor |
Wiadomość |
becik
becik

Model: C5
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan

|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 11:43 szarpanie podczas jazdy audi a6 2.4 v6
|
|
|
Witam! jestem nowy na forum! jestem w posiadaniu audi a6 2.4 v6 165 km 1999 r bez gazu. Mam następujący problem! moje audi od kilku dni szarpie podczas jazdy. Natęża się to podczas obciążenia wyższym biegiem od 1000-3000 obrotów. Im mniejsza prędkość i wyższy bieg tym gorzej. Nowe świece NGK, kable ngk, cewka, przepustnica sprawdzona ok, wtryskiwacze ok, lewego powietrza nie łyka, paliwo zmienione, filtr paliwa i pompa ok! ratujcie bo nie wiem co robić. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 12:06
|
|
|
zakładam,że masz manual teraz tak VAGowałes auto? Pojawiły się jakieś błędy? Świece NGK to nie był najlepszy wybór.... Jakie to dokładnie świece? |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 12:14
|
|
|
komputer nie wykazał żadnego błędu. Samochód stał też u mechanika i mechanik odpuścił. Poddał się, skrzynia manual, a co do świec to sprawdzane było tez na boschowskich i dalej to samo! |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 15:52
|
|
|
Paliwo zmienione? A jakie paliwo i na jakiej stacji tankujesz? Co mógłbym podpowiedzieć, to zacznij jednak od kabli WN. To, że kupiłeś nowe nie oznacza, że są sprawne. Sprawa cewek WN jest też niepewna. Przy wypadaniu zapłonu przeważnie gdzie powodem jest cewka sterownik przeważnie zapisuje do bufora usterkę jako błąd, ale zdarza się też, iż nie zapisze tego i wówczas zostaje szukanie po omacku. Sądzę, że powodem będzie wilgoć w powietrzu. Nie wiem tylko jak wyglada sprawa przy gorącym silniku.
Zakładając, że mechanik który to sprawdzał jest kompetentny i nie ma co po nim poprawiać, ale mógłbyś na początek sprawdzić cos sam.
Ciemny garaż, maska do góry, odpalić silnik i spryskać zraszaczem przewody WN. Stara i sprawdzona metoda
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 10:59
|
|
|
Rafineria Orlen a paliwo 95! Na rozgrzanym silniku objawy te same, nic się nie zmienia. Odnośnie garażu sprawdzałem. Tak jak kolega napisał, maska do góry i sprawdzanie. Świece, cewka, kable ok. Zero przebić, powietrza "lewego" też nie łyka. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym i powiedział, że powodem może być czujnik położenia wałka i komputer też może tego nie wykazać, przepływomierz jak również zdarzają się "niespodzianki", że katalizator. Jutro będę to sprawdzał ze znajomym mechanikiem. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 11:39
|
|
|
becik napisał/a: | Rafineria Orlen a paliwo 95! Na rozgrzanym silniku objawy te same, nic się nie zmienia. Odnośnie garażu sprawdzałem. Tak jak kolega napisał, maska do góry i sprawdzanie. Świece, cewka, kable ok. Zero przebić, powietrza "lewego" też nie łyka. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym i powiedział, że powodem może być czujnik położenia wałka i komputer też może tego nie wykazać, przepływomierz jak również zdarzają się "niespodzianki", że katalizator. Jutro będę to sprawdzał ze znajomym mechanikiem. |
Orlen jest potentatem na naszym rynku co nie zmienia faktu, że mają syfiaste paliwo. Odkąd zacząłem tankować paliwo z Lotosu silnik zaczął lepiej chodzić i nie muszę tak często dolewać uszlachetniaczy do zbiornika.
Co do Twojego problemu, to Twój znajomy ma rację. Czujnik może powodować takie zakłócenia pracy, ale miałby problemy z wejściem na wyższe obroty, a z tego co zrozumiałem z tym problemu nie miałeś- mimo tego warto go sprawdzić. Zatkany katalizator może również powodować taki efekt.
pzdr |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 12:06
|
|
|
Wkręca się na obroty ale tak od ponad 2000! Do tego czasu szarpie dodając więcej gazu. Na wolnych obrotach jak stoi też kuleje. Zobaczymy jutro po sprawdzeniu tych podzespołów. Jakby co dam jak najszybciej znać. Z góry dzięki i pzdr!!!!!! |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 12:09
|
|
|
becik napisał/a: | Wkręca się na obroty ale tak od ponad 2000! Do tego czasu szarpie dodając więcej gazu. Na wolnych obrotach jak stoi też kuleje. Zobaczymy jutro po sprawdzeniu tych podzespołów. Jakby co dam jak najszybciej znać. Z góry dzięki i pzdr!!!!!! |
W takim razie czekamy na sprawozdanie. |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 19:34
|
|
|
Witam! Dalej lipa. Katalizator ok, a co do czujników dalej to samo, dalej szarpie. Chyba pozostał już servis. Chyba, że ktoś z was miał podobny problem. Czekam na pomoc. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 19:41
|
|
|
A co z czujnikiem Halla sprawdzałeś go? |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:01
|
|
|
A ten czujnik, gdzie się znajduje i za co odpowiada???? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:04
|
|
|
Za lewą głowicą i odpowiedzialny jest również za zapłon. |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:11
|
|
|
to też najwyższej sprawdzi koleś. A ewentualnie jak nie to będzie przyczyną to co innego jeszcze noże być? Już sam nie wiem. Cały samochód będzie a może już jest prześwietlony. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:14
|
|
|
becik napisał/a: | to też najwyższej sprawdzi koleś. A ewentualnie jak nie to będzie przyczyną to co innego jeszcze noże być? Już sam nie wiem. Cały samochód będzie a może już jest prześwietlony. |
Dla mnie jest to raczej wina zapłonu. Na ma tam wiele do sprawdzenia 3 czujniki, kable, cewki, świece i na końcu sterownik. W jaki sposób to sprawdzał? Podmieniał ze sprawnego, czy wkręcał te do sprawnego? |
|
|
|
|
 |
becik
becik

|
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:19
|
|
|
Odnośnie świec to założone były nowe tak jak cewka, kable i czujniki położenia wałka. Sterownik nie był chyba sprawdzany. Odnośnie czujników to jakie miałeś jeszcze na myśli Adi202? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.89, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |