Elementy silnika » grzanie się silnika
Odpowiedz do tematu
 grzanie się silnika
witam kolegów. Mam audi 100 c4 silnik 2,8 v6. pojawił mi się problem z przegrzewaniem. Dość szybko wchodzi na temperaturę powyżej 95 stopni. Przy staniu w korku dochodzi do stu kilku stopni. dziś pojawiło się dymienie spod maski. zapaliła się też kontrolka niskiego poziomu płynu choć przy zimnym silniku jest na poziomie między min a max. Podejrzewam że coś nie halo z nim jest. płyn wylatywał wygląda od spodu wyrównawczego bo pod korkiem jest sucho. Co może się dziać złego? rozważam wymianę termostatu ale....gdzie on jest zlokalizowany i czy całkowicie nie mechanik zielony da sobie z tym rade? gdzie zlokalizowane są czujniki odpowiadające za włączenie wentylatora? jak go sprawdzić czy działa?

Postaw piwo autorowi tego posta

ja bym stawiał na termostat, albo uszczelkę pod głowicą

dzięki za podpowiedź. jestem ciut zielony jeśli chodzi o mechanikę. czy samemu uda sie wymienić termostat? gdzie on jest zlokalizowany? dziś chcę sprawdzić czy wogóle wentylator startuje....a jaki objaw byłby przy uszczelkach pod głowicą? kiedyś w inny autku miałem problem z uszczelką ale wtedy pojawiły się wycieki.....
wczoraj jak sie zagrzał płyn wyleciał troszkę spod zbiornika wyrównawczego....zastanawiam się czy tam nie ma jakiegoś zonka i poprostu ubywa go tamtendy

Jak stoisz przed silnikiem to termostat jest z lewej stronie, jest schowany przy przewodzie który biegnie z chłodnicy

Wystawiono 1 piw(a):
wojgad
 grzanie silnika
Wtam ponownie...znalazłem na forum opis jak wymienić termostat ale zadam lakoniczne pytanie czy trzeba mieć dobre pojęcie aby się za to zabrać czy zielony ludź to też zrobi???? - patrząc na obrazki.....

Kolego sprawdzenie termostatu jest proste, uruchamiasz silnik i gdy wskazówka temperatury podniesie się łapiesz ręką te grube przewody od chłodnicy jeśli oba robią się ciepłe to termostat puszcza, wtedy przyczyny szukasz w niedziałającym wiatraku. Czujnik załączający wiatrak z reguły jest na chłodnicy wypinasz wtyczkę i między styki wkładasz zworę z jakiegoś kabla dajmy na to, jeśli wiatrak uruchomi się to jest ok, do wymiany jest czujnik, ew. na szybko prowadzisz dwa kabelki sobie do kabiny i podpinasz jakiś włącznik, tylko trzeba obserwować wskaźnik temp. i załączasz sobie wiatrak ręcznie, znajomemu to rozwiązanie się sprawdza i jest zadowolony...

Najczęstszym, pierwszym objawem uszkodzenia uszczelki pod głowicą, jest brak lub problem z ogrzewaniem.

Odpowiedz do tematu