|
|
Audi A6 C4 Zegar ciśnienia oleju zamiast woltomierza |
| Autor |
Wiadomość |
rtoip_2004

Model: 100 C4 Quattro
Silnik: AAH
Zasilanie: BP + LPG
Nadwozie: Avant
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Cze 2010 Wszystkie posty: 137

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 20:11
|
|
|
Podłącz przewód od czujnika do masy. Jeżeli wskazówka nie wychyli się, to uszkodzony będzie czujnik. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
rtoip_2004

|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 20:50
|
|
|
Dzięki za odzew. Znalazłem wcześniej instrukcję w której było jak mówisz: podłączasz W do kontrolki lub na masę. Dałem więc na masę a wskazówka nie zmienia położenia
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 20:53
|
|
|
| rtoip_2004 napisał/a: | Dałem więc na masę a wskazówka nie zmienia położenia
|
Czyli nadal jest na MAXa? |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
rtoip_2004

|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 21:31
|
|
|
To wygląda tak:
silnik zimny czujnik w misce:
zapalam ciśnienie idzie na 4,5 bara przy przygazówce do maksymalnych obrotów idzie lekko ponad skalę (zmasowany zacisk W lub nie bez znaczenia), przy zagrzanym do 90*C jest 4 bary dalej analogicznie.
Silnik zimny czujnik w głowicy (obok halla):
zapalam ciśnienie idzie na 3 bary przy przygazówce do maksymalnych obrotów prawie nie drgnie (zmasowany zacisk W lub nie bez znaczenia), przy zagrzanym do 90*C jest 2 bary, przy przygazówce do maksymalnych obrotów wzrasta do ok 3 barów.
Wiem, że ten czujnik (0-5/0,3bara) z tymi numerami co mam powinien być wkręcony w miskę razem z czujnikiem wysokiego ciśnienia.
Do głowicy powinien iść (0-3/0,3 bara), ale to tak na marginesie. Myślę, że problem i tak tkwi gdzie indziej. Dodam, że czujnik założony w 2,3 NF działa idealnie: zapalam na ciepłym idzie na ok 1,5 bara i przy wciskaniu gazu idzie płynnie do 5 barów i później ładnie opada.
Ręce mi opadają, a miało być tak łatwo. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 21:38
|
|
|
Jak dobrze pamiętam po zmasowaniu czujnika wskazówka powinna zostać na 0. Jeżeli mimo tego wychyla się, to coś będzie nie tak ze wskaźnikiem. |
|
|
|
|
|
 |
rtoip_2004

|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 22:20
|
|
|
Aaaaaaaa!
Po zmasowaniu z zaciskiem G to owszem jest na zero, ale ja jeszcze próbowałem tak:
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 23:37
|
|
|
Takiego czujnika nie miałem przyjemności rozebrać na czynniki pierwsze, ale sądzę, że są to dwa niezależne czujniki i takie połączenie nic nie da. Jedna sekcja robi za standardowy czujnik kontroli ciśnienia druga do płynnego wskazania na wskaźniku. |
|
|
|
|
|
 |
rtoip_2004

|
|
|
|
 |
Dworek

Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Maj 2009 Wszystkie posty: 236

Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wawa bielany
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 20:30
|
|
|
Hej, ja ten czujnik mam padnięty, bo lata jak chce. On jest tylko po to, żeby okazywać ciśnienie na zegarach? W zasadzie, po co mi to by było przydatne? Bo kurna od 9 lat mi nie działa, a że kosztuje 300 zeta, to odpuściłem to jakoś? Trafiłem teraz przypadkiem na ten temat to podpytam przy okazji
A tak w ogóle, to szukam na forum info odnośnie kompletnej rozbiórki zegarów pełnych od 100 C4, zegary AC Auto Check, bez BD Board Computer - głównie chcę sprawdzić czemu mi temperatury płynu chłodzącego nie pokazuje jak trzeba (czujnik wymieniłem ten od zegarów i bez zmian - wiatraki chłodnicy się włączają więc osiąga temperatura te 89-92 stopnie, ale na zegarach mam ciągle jakieś 70-80 stopni). Przy okazji chce sprawdzić wszystkie żarówki. Kiedyś chyba widziałem na forum, a teraz nie mogę znaleźć. |
| Ostatnio zmieniony przez Dworek Sro 10 Wrz, 2014 19:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014 08:15
|
|
|
Tu nie ma żadnej filozofii. Odkręcasz wszystkie śruby i wyciągasz elektronikę z obudowy. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014 09:03
|
|
|
OK, dostęp do żarówek będzie bez problemu? Jak poznać, czy wskaźnik temperatury cieczy jest wadliwy?
Szybkę się rozkleja? Chcę założyć ozdobne ramki na zegary... |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014 09:16
|
|
|
To tylko kwestia odkręcenia śrub. Wskaźnik temperatury możesz sprawdzić np zamieniając go miejscem ze wskaźnikiem paliwa. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Sob 13 Wrz, 2014 09:40
|
|
|
OK. A jak to jest z tym czujnikiem ciśnienia oleju?
Moje zegary wyglądają tak:
Wskaźnik poziomu paliwa ma jakąś korektę taką kółeczkiem ząbkowanym, postaram się je zmienić i zobaczymy. Na razie bez podmieniania tarcz.
Na środku między dużymi zegarami nie mam żarówek od ASR i świec żarowych, to zrozumiałe, ale że nie ma od check engine? I nigdy jej tam nie było, bo nie ma rysek na płytce od oprawek żarówek... Z kolei na listwie kontrolek nad zegarami dodatkowymi z prawej mam tylko żarówkę od świateł pozycyjnych (myślałem, ze coś jest skopane i jak mam włączone światła mijania, to też powinna być kontrolka?), od check engine też nie ma. Może mój silnik AAD nie ma tej opcji?
[ Dodano: Sro 10 Wrz, 2014 23:12 ]
Mam problem z podmianą zegarów. Wskaźnik od temp. cieczy wchodzi na miejsce tego od poziomu paliwa, ale na odwrót już nie - wskaźnik od paliwa ma to kółeczko zębate od korekty, jego trzpień obrotowy nie mieści się w otworku w obudowie Spiłowałem ten wystający dynks, zamontowałem i jest OK. Lece montować w aucie i rozgrzać silnik, zobaczymy czy coś się zmieni.
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 2014 16:49 ]
Niestety, chyba nadal to samo. Chyba, bo chyba nie zdążyłem dogrzać silnika, bo mi zaczęła rzygać pompa wody, auto w warsztacie Ale kolo w warsztacie mi powiedział, że też ma gaz i też mu temp. pokazuje niższą, choć roboczą silnik osiąga. Nie wiem jaki to ma związek, gaz mam od lat 9, a temp. niższa mi pokazuje od około 2 lat jakoś.
[ Dodano: Pią 12 Wrz, 2014 20:23 ]
Śmiesznie, odebrałem auto z warsztatu (pompa wody, wszystkie paski i rozrząd ogarnięty ) i kolesie mówią, że po zalaniu płynem zagrzali auto, wskazówka pokazała 90 st. C, a potem zeszła do 80 z powrotem. Przejechałem kawałek teraz do zagrzania, po wjechaniu do garażu włączyły się wentylatory na chłodnicy, ale wskaźnik pokazywał 80 stopni, do 90 w czasie jazdy nie doszedł. Nie wiem zupełnie o co kaman... Zamienie zegary z powrotem jak były muszę szukać dalej, ale nie wiem już gdzie... Może kupię czujnik w ASO oryginał, a nie jakiś zamiennik? Chyba, że go zmierzyć czy dobrze podaje napięcie? Da się tak? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Wrz, 2014 10:22
|
|
|
Wygląda na to, że czujnik jest ma wadę. Szukaj czujnika 034919369C. Warto zainwestować więcej za markowy produkt np Behr niż zaliczyć porażkę. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |