Mam problem z zakodowanie pompki centralnego zamka aby przy otwarciu i zamknięciu auto migało kierunkami.
Aktualne kodowanie mam ustawione na 08192 gdy zmienia na inne nie mogę zakodować pilota. Robię to wg instrukcji:
| Kod: |
| ############################################
1. Wchodzimy na auta, 2. Zamykamy drzwi, 3. Wyjmujemy popielniczkę z tyłu, 4. Wpinamy kabel do gniazda, 5. Podpinamy kabel do kompa, 6. Uruchamiamy VAG lub VCDS, 7. Wchodzimy w moduł centralnego zamka - 35, 8. Przekręcamy klucz na zapłon, 9. Program czyta ID pompki centralnego zamka i kilka innych wartości. Tutaj możemy upewnić się jaki numer pompki mamy. #########################################
10. W najniższym polu mamy wartość np. 12900. Zapisujemy ją sobie na kartce, 11. Wchodzimy w zakładkę PRZEKODOWANIE (RECODE) gdzie program prosi o wpisanie jakiejś wartości, 12. Wpisujemy 0. Usunie to aktualnie kodowanie i spowoduje, że centralny zamek nie wykrywa żadnych pilotów ani innych funkcji jakie realizował do tej pory. #########################################
13. Wychodzimy z VAG, 14. Wyłączamy zapłon, 15. Wychodzimy z auta i sprawdzamy czy piloty działają. W tym momencie samochód nie powinien reagować na żadnego pilota. #########################################
16. Wchodzimy znowu do auta. 17. Powtarzamy czynności od 1-9. 17. Następnie wpisujemy kod będący sumą opcji jakie chcemy aby pompka realizowała. Jest w sieci plik (excel), który ładnie nam doda i poda całą liczkę (kod), ale możemy zrobić to też kalkulatorem. Dodajemy do siebie wszystkie wartości funkcji, które chcemy mieć i wpisujemy w pole gdzie wcześniej wpisaliśmy 0. Z doświadczenia przekonałem się, że najlepiej wpisać całą sumę, ale czasem jakiejś nie daje się wpisać z jakiegoś niewyjaśnionego powodu, ale podejrzewam, że chodzi o to, że nie daje się wpisać np. kodu na sygnał syreny alarmu przy zamykaniu drzwi jeśli nie aktywowaliśmy pierw samego alarmu. Chodzi o "logiczny krok po kroku". Najlepiej od razu wpisać sumę. Gdy mamy pełną wersję programu to same kody są podane w "chmurce" po najechaniu na okno. KODY: +00001 - otwieranie bagażnika pilotem (u mnie działało nawet bez tego kodu, więc podejrzewam, że to chodziło o wcześniejszy brak alarmu. Teraz go mam i dało się dopisać ten kod) +00002 - DWA - Potwierdzenie kierunkami aktywacji alarmu, zamknięcia drzwi (DWA - to fabryczny alarm), +00004 - selektywny centralny zamek (1 naciśnięcie otwiera drzwi kierowcy, 2 naciśnięcia otwierają wszystkie drzwi), +00008 - DWA - aktywacja alarmu (Da się dodać jeśli jest zamontowany), +00016 - zamknięcie pokrywy bagażnika po przekroczeniu 5km/h, +00032 - zaryglowanie drzwi po przekroczeniu 15km/h, otwarcie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, +00064 - zamykanie i otwieranie szyb/szyberdachu pilotem, +00128 - kierownica po prawej stronie (Wielka Brytania i inne kraje z ruchem po "niewłaściwej stronie drogi") +00256 - logika tylnej klapy (Trunk Logic (Anti-Theft)), (daje się wpisać tylko jak posiadamy alarm), +00512 - sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdzenie zamknięcia drzwi, +01024 - DWA - zamknięcie drzwi potwierdzone przez sygnał alarmu, +02048 - po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i otworzeniu drzwi nie można opuszczać/podnosić szyb +04096 - sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdzenie otwarcia drzwi +08192 - Zdalne sterowanie radiowe. Wyłączenie funkcji SAFE - po zamknięciu drzwi pilotem można odryglować je od wewnątrz, +16384 - Side Windows with Insulated Glass. Nie wiem co to jest, ale podejrzewam, że to funkcja dla alarmu w przypadku gdy posiadamy boczne czyby z zatopionym w nich przewodem, który przerywa się przy wybiciu szyby i aktywuje alarm. KONIEC, Klikamy SAVE czy DO IT! i już. Można sprawdzić czy wszystko działa zaraz po dodaniu pilotów. #########################################
18. Wkładamy jeden klucz w stacyjkę obojętnie jaki żeby tylko sterownik dostał prąd - więc przekręcamy na zapłon, 19. Otwieramy szybę kierowcy, 20. Zamykamy auto kluczem od zewnątrz nie wysiadając. 21. Klikamy w przycisk otwarcia raz i trzymamy przez 5 sekund, 23. Klikamy jeszcze raz i trzymamy przez około 15 sekund, 25. Centralny zamek powinien się otworzyć. 26. Wyjmujemy klucz ze stacyjki i z drzwi, 27. Zamieniamy kluczyki miejscami i robimy to samo jeszcze raz, 28. Wszystko powinno śmigać. PS. Każde kliknięcie na pilocie podczas kodowania powinno być potwierdzone mrugnięciem kierunków, ale nie jest to regułą. |
Chciałbym uaktywnić te funkcje:
+00001 - otwieranie bagażnika pilotem
+00512 - sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdzenie zamknięcia drzwi,
+04096 - sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdzenie otwarcia drzwi
Kod jaki wpisuje to: 04609
po tej operacji nie mogę zakodować pilota, centralny go nie widzi.
#########################################