|
|
Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5 |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Wto 09 Lip, 2013 23:30 Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
A więc walczę z :
wyskakującym bezpiecznikiem nr 5 - odpowiada za:
5telefon, czujnik poziomu oleju, wyłącznik wielofunkcyjny, ogrzewanie tylnych siedzeń, automatyczna skrzynia biegów (zagłębienie dźwigni10
na zegarach świeci się żółta oliwiarka od poziomu oleju
Podłączyłem pod kompa - wyskoczyło czujnik poziomu oleju jeśli dobrze pamiętam - na przepalonym bezpieczniku
Etapy:
1. Wypiąłem kostkę z czujnika poziomu oleju - pali bezpiecznik nadal
( 3 przewody : brązowy, czarno- czerwony - między nimi jest przejście - powinno być? trzeci czerwono szary)
2. Wypiąłem kostkę idącą do licznika koło sterownika - przejścia między tymi kablami wówczas nie ma - sprawdzając na wypiętej wtyczce przy czujniku poziomu oleju
3. Wypiąłem kostki z licznika , wypiąłem kostkę idącą do licznika obok sterownika, wypiąłem kostkę z czujnika poziomu oleju - pali bezpiecznik nr 5
Pytanie co to za przełącznik wielofunkcyjny? Nie zauważyłem jakiś innych niedomagań
Proszę o sugestie, może schemat
Dziękuję za pomoc z góry |
| Ostatnio zmieniony przez pablo636 Sro 10 Lip, 2013 08:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 09 Lip, 2013 23:55 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| pablo636 napisał/a: | | brązowy, czarno- czerwony - między nimi jest przejście |
I tutaj masz odpowiedź. Czarny z czerwonym indexem to zasilanie. Masz uszkodzoną (możliwe że przetartą) wiązkę czujnika poziomu oleju. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Lip, 2013 08:59 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | pablo636 napisał/a: | | brązowy, czarno- czerwony - między nimi jest przejście |
I tutaj masz odpowiedź. Czarny z czerwonym indexem to zasilanie. Masz uszkodzoną (możliwe że przetartą) wiązkę czujnika poziomu oleju. |
przetarcia właśnie nie widać ... a po rozpięciu kostki znajdującej się obok sterownika idącej do licznika, sprawdzając kable na końcu na wtyczce do czujnika poziomu oleju - przejścia już na nich nie ma
dlatego poszedłem tropem licznika, jednak rozpiąłem też licznik tak jak napisałem wyżej i pytanie moje dlaczego wywaliło bezpiecznik gdy wszystkie 3 kostki jak wyżej były wypięte |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 09:22 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| pablo636 napisał/a: | | pytanie moje dlaczego wywaliło bezpiecznik gdy wszystkie 3 kostki jak wyżej były wypięte |
Jest zwarcie na zasilaniu. Możesz ewentualnie poodłączać wszystkie odbiorniki zasilane tym bezpiecznikiem i po kolei podłaczać aż przepali się bezpiecznik. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 14:28 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
a może mógłbym prosić schemat to by dużo ułatwiło
dziękuję z góry
pablomoto@interia.pl |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 18:09 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| pablo636 napisał/a: |
po rozpięciu kostki znajdującej się obok sterownika idącej do licznika, sprawdzając kable na końcu na wtyczce do czujnika poziomu oleju - przejścia już na nich nie ma | Po wypięciu białej wtyczki przy sterowniku bezpiecznik się już nie przepala? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 20:51 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | pablo636 napisał/a: |
po rozpięciu kostki znajdującej się obok sterownika idącej do licznika, sprawdzając kable na końcu na wtyczce do czujnika poziomu oleju - przejścia już na nich nie ma | Po wypięciu białej wtyczki przy sterowniku bezpiecznik się już nie przepala? |
przepala się po wypięciu białej wtyczki przy sterowniku, wtyczek licznika i wypięciu kostki przy czujniku - wszystkie wyłączone jednocześnie
Telefon jest pod tym bezpiecznikiem, to jedyna rzecz której nie używam - zobaczymy co znajdę jak dostanę się do modułu. Odchyliłem wykładzinę trochę, jest sucho - jutro go wypnę ale schematu nadal brak
Sam nie wiem gdzie już szukać ... szukanie na ślepo jest mozolne i zniechęca.
Dodam jeszcze że znajomy podpiął się multi diagiem 12.2
A jak pojechałem do elektryka to nie może się podłączyć Vag Comem (pełnym) i wywala błąd połączenia. Drugi raz za pomocą Multi Diaga nie podłączałem. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 23:00 Re: Audi A4 B7 2005r 2,5 TDI - przepala bezpiecznik nr 5
|
|
|
| pablo636 napisał/a: |
przepala się po wypięciu białej wtyczki przy sterowniku. |
I to wystarczy. Białą wtyczką połączony jest właśnie czujnik poziomu oleju tak więc połączenie czujnika oleju jest OK. Szukaj wewnątrz auta. Z moich danych wynika, że ten bezpiecznik odpowiedzialny jest również za tiptronic oraz grzanie tylnych siedzeń. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |