Pozostałe tematy » Nierowna praca silnika
Odpowiedz do tematu
 Nierowna praca silnika
witam wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem na forum dlatego sorki jeśli pisze w złym dziale.
Mam problem z audiczką mojej żony. samochód to audi a2 z 2002r 1,4 benzyna.
Problem polega na tym, że czasami podczas odpalania silnika zaczyna on nierówno pracować, obroty falują między około 500 a 900 obrotów, pulsowanie gazem nic nie zmienia, czuć zapach benzyny w tym czasie jednak, po chwili uda mu się wejść na wyższe obroty i dalej jest już ok, brak jakichkolwiek problemów. Czasami żona jeździ kilka dni i nic się nie dzieje a czasami jest to samo przy następnym odpaleniu silnika, brak jakiejkolwiek reguły. Świece i cewka nowe, przewody zapłonowe w drodze (obecne w sumie są nowe ale wymienię dla świętego spokoju).
Wyczytałem w necie, że problem może być w czujniku temperatury ale nie jestem do końca przekonany.Czy ktoś z was borykał się może już z tym problemem????

Postaw piwo autorowi tego posta

siemanko
fgt90 napisał/a:
czasami podczas odpalania silnika

podczas zimnego rozruchu czy jak silnik jest rozgrzany bo to istotne.pozdr

witam
z tego co pamiętam to raczej problem jest na zimnym silniku, nie wiem czy to będzie miało jakiś związek czy może kolejna usterka ale zauważyłem pojedyńcze szarpnięcia(nagły krótkotrwały spadek mocy, wręcz jak by silnik zdechła na ułamek sekundy) podczas jazdy na autostradzie.

fgt90 napisał/a:
witam
z tego co pamiętam to raczej problem jest na zimnym silniku, nie wiem czy to będzie miało jakiś związek czy może kolejna usterka ale zauważyłem pojedyńcze szarpnięcia(nagły krótkotrwały spadek mocy, wręcz jak by silnik zdechła na ułamek sekundy) podczas jazdy na autostradzie.
sprawdzałeś czy sa błędy w sterowniku?

Witam
zamówiłem kabelek i nareszcie dotarł. VCDS wywalił mi błąd czujnika temperatury. Nowy czujnik już leci. Dam znać czy będą jakieś zmiany po wymianie.;

Pewnie bedzie to ale zobaczysz po wymianie jak masz juz kabelek to zrob kalibracje przepustnicy ;)

witam
wymieniłem czujnik temp i okazało się to strzałem w dziesiątke. Autko jeździ już jakiś czas i żadnych problemów także temat do zamknięcia i dzięki za pomoc.

fgt90 napisał/a:
witam
wymieniłem czujnik temp i okazało się to strzałem w dziesiątke. Autko jeździ już jakiś czas i żadnych problemów także temat do zamknięcia i dzięki za pomoc.
to gitara ;audi;

:brawo: :brawo:

Odpowiedz do tematu