|
|
A4 B8 Multitronic dziwne zachowanie. |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2015 13:49 A4 B8 Multitronic dziwne zachowanie.
|
|
|
Witam.
Przeglądałem wcześniejsze tematy ale nikt nie opisywał podobnych objawów do moich więc pozwoliłem sobie na nowy wątek.
Posiadam A4 B8 1,8TFSI 160HP.
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem dziwne zachowanie skrzyni.
Stojąc na pochyłej ulicy, chcąc ruszyć z miejsca, samochód toczy się do tyłu o jakieś 10cm czasem nawet więcej mimo, że mam wrzucone D. Boję się czasem, że uszkodzę kogoś z tyłu stojącego. Problem jest jeszcze większy gdy stoję na mocniej pochylonej jezdni.
Dwa razy mi się zdarzyło, że chcąc uniknąć cofnięcia się auta, dodałem gazu i raz auto szarpnęło i zgasło a innym razem ruszyłem z piskiem opon.
Gorzej jest gdy muszę cofnąć pod górkę. Wrzucam R i puszczam hamulec a auto jedzie do przodu o dobre 50cm do metra! Raz prawie uderzyłem w stojący samochód. Zachamowanie nic nie daje, ponieważ po puszczeniu hamulca dalej jest to samo aż w końcu zaskakuje auto i jedzie do tyłu.
Zauważyłem też, że jak przyhamuje do 5-8km/h i chce znowu przyspieszyć to wciskam gaz a auto tak jakby nie chciało jechać, jakby skrzynia nie chciała przełączyć się na kolejny bieg i następuje delikatne szarpnięcie.
Takie zachowania zaobserwowałem na rozgrzanym silniku i po przejechaniu już kilkunastu kilometrów.
Dodam, że olej w skrzyni wymieniałem przy 60tys. w ASO. Najechane mam teraz 67tys.
Nie wiem czy to normalne ale coraz bardziej mnie denerwuje takie działanie mojej skrzyni.
Znacie może jakiegoś dobrego speca od Multitroników w Trójmieście?
Pozdro! |
|
|
|
|
|
 |
Łukasz83 zlw
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 25 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2013 Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19 Skąd: Łódzkie Bełchatów Zelów
|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2015 14:04
|
|
|
Sprawdzales czy auto ma jakies bledy w sterowniku skrzyni lub silnika |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2015 18:05
|
|
|
Po wymianie oleju był sprawdzany jego poziom? Proponuję to zrobić i ewentualnie dolać do stanu. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2015 18:09
|
|
|
moim zdaniem masz problem z kasetą (oby tylko) . Naprawa +- 800zł 6g roboty.
w trójmieście nie znam, tutaj jak najbardziej i polecam fachowca.
To tak ogólnie. |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 02:30
|
|
|
Nie ma zadnych bledow skrzyni czy silnika.
Po wymianie nie byl sprawdzany poziom oleju. Nie ufam zbytnio ASO w Gdansku ale widze, ze tam podjade choc podejrzewam, ze powiedza stan ok.
Problem jest w tym, zeby znalezc jakiegos dobrego speca, do ktorego nie bede sie obawiac wstawic auto.
Jak moge jeszcze sprawdzic co moze byc przyczyna takiego zachowania? Te kasety to tylko po rozbiorce mozna zobaczyc?
Samo przerzucanie biegow odbywa sie prawidlowo i nie mam najmniejszych zastrzezen czy to na D, S czy manual.
Na poczatku jazdy jest ok i raczej malo to jest zauwazalne ale po niedlugim czasie tak mnie to irytuje, ze zabiera cala przyjemnosc z jazdy niestety.
Jakie moga byc kolejne objawy dalszego psucia sie skrzyni? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 08:32
|
|
|
| maseratis napisał/a: |
Na poczatku jazdy jest ok i raczej malo to jest zauwazalne ale po niedlugim czasie tak mnie to irytuje, ze zabiera cala przyjemnosc z jazdy niestety. | Na zimnym silniku olej w skrzyni ma większy stan niż na ciepłym. Sądzę, że za mało wlali oleju lub masz gdzieś nieszczelność. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 08:42
|
|
|
Jak bede w domu to podjade do ASO i sprawdze poziom oleju. Oby to tylko bylo to plus adaptacja moze.
Dziwne, zeby przy takim przebiegu (jest oryginalny) mialo to miejsce. |
|
|
|
|
|
 |
Łukasz83 zlw
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 25 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2013 Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19 Skąd: Łódzkie Bełchatów Zelów
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 09:15
|
|
|
Akurat multitronik nie cieszy sie dlugimi przebiegami jak np tip tronik ale 67 to i tak za wczas na nia |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158

Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Pią 11 Wrz, 2015 09:54
|
|
|
Obstawiam tak jak Adi202. Za mało oleju. |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Skrzynie automatyczne |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |