|
|
AKU - falujące oborty po opdłaczeniu akumulatora |
| Autor |
Wiadomość |
wojtas255

Model: A6 C4
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant

Postawił 4 piw(a) Skąd: Radom
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015 10:13 AKU - falujące oborty po opdłaczeniu akumulatora
|
|
|
Witam
Kochani krótkie szybkie pytanie ( a własciwie dwa )))
ale najpierw ogólne info : silnik ACK 2,8 , auto A6 c4 1997rok - jak w opisie moim
Pare dni temu byłem u mechanika i spawał mi dziurke w wydechu . Przed spawaniem kazał odłączyc aku i dopiero wział sie do roboty. Po skonczeniu podłączyłem ponownie i pojechałem do domciu . I cóż dziwnego zauwazyłem : podczas jazdy przy zrzucaniu biegów przez skrzynie do najnizszego ( u mnie automat jest, ten najprostszy , zadne DSG czy takie tam ) obroty spadaja do pierwszej kreski od zera ( czyli pewnie jakies 300obr/min) i potem wraca do 900 obr/min i juz ladnie sie utrzymuje . Natomiast jak stoje , luz wrzucony i przegazuje go do 3-4-5 tys.obr i puszecze gaz , ladnie , plynnie spada do 900 obr/min i tak stoi juz )))))
Czy ktos ma wiedze czy to cos powaznego ? Czy po prostu ten typ tak ma ( chociaz wczesniej , przed robota , tego nie mialem ( przynajmniej nie zarejestrowałem takiego spadku obrotów podczas jazdy ......
Natomiast druga rzecz to tez dziwna sprawa : jak jest silnik zimny wsiadam , i ladnie odpala ....
Lecz gdy auto jest rozgrzane , na słoncu podczas próby odpalania rozrusznik kreci i nic ...... dopiero musze wcisnac ze dwa razy pedał gazu i dopiero zaskakuje ...... Myslslem że to pompka paliwa ale jakby byla padnieta to i zimny by nie zapalil ...... Dodam że silnik nie widział gazunku na oczy
Proszę wszystkich wiedzacych cos na ten temat o odpowiedz )) za co z góry dziekuje )))
BTW. orientujecie sie czy AKU 72AH wystarczy o silnika 1,9 TDI ? Tez oczywiscie w Audioli |
_________________ A6 C4 2.8 Avant --> i wszystko w temacie |
|
|
|
|
|
 |
Łukasz83 zlw
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 25 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2013 Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19 Skąd: Łódzkie Bełchatów Zelów
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015 11:00
|
|
|
Aku ci starczy do 1.9 taki tylko zeby mial tez rozruch w miare duzxy i bedzie ok
co do tych obrotów to podlocz auto pod kompa najpierw bo tak to wrózenie z wusów |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
 |
wojtas255

Model: A6 C4
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant

Postawił 4 piw(a) Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
Łukasz83 zlw
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 25 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2013 Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19 Skąd: Łódzkie Bełchatów Zelów
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015 16:44
|
|
|
Rozruch to sila z jaka moca kreci aku motorem a 72 to jego pojemnosc np ten pewnie ma 720 rozruchu np:) |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015 18:40
|
|
|
Sądzę, że powodem problemów było (jest) odpięcie zasilania. Po odłączeniu zasilania powyżej 15min kasują się nastawy sterowników do wartości domyślnej. Sterowniki nauczą się jej ponownie w trakcie jazdy. Musisz pojeździć różnymi metodami eco czy bardziej dynamicznymi. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015 21:46
|
|
|
Myślę że na przykład adaptacja przepustnicy mogła by pomóc ale jeśli nie masz jak zrobić to tak jak Adi napisał pojeździć "chwilkę" i autko "nauczy" się wszystkiego od nowa |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |