Chiptuning i tuning mechaniczny » rewolucja wydech
Odpowiedz do tematu
 rewolucja wydech
No więc tak powoli nadchodzi czas na modernizcje i rewolucje z wydechem bo juz sie troszku zdziurawił:) a teraz tak jakas koncepcja co by tu zrobic? zeby ładnie grała v-ka ale nie buczała jak hmmm kadett, jedyne co mi przychodzi do głowy to wywalenie katów i wstawienie w to miejsce przelotowych, i zastanawiam sie nad rezygnacja z srodkowego wydechu ale czy nie bedzie za głosno?

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: rewolucja wydech
ujek69 napisał/a:
No więc tak powoli nadchodzi czas na modernizcje i rewolucje z wydechem bo juz sie troszku zdziurawił:) a teraz tak jakas koncepcja co by tu zrobic? zeby ładnie grała v-ka ale nie buczała jak hmmm kadett, jedyne co mi przychodzi do głowy to wywalenie katów i wstawienie w to miejsce przelotowych, i zastanawiam sie nad rezygnacja z srodkowego wydechu ale czy nie bedzie za głosno?
powiem Ci szczerze,że na taki zabieg bym sie nie zdecydował. Skoro fabrycznie są katy to maja być ;) a jeśli chcesz mieć ładne brzmienie, to zmień tylko ostatni wydech. Z resztą V-6tki i bez tego pięknie brzmią :]

moj teraz to raczej rzędzi a nie brzmi zreszta chłopaki w sobote slyszeli to moze sie wypowiedza:) a co do katow to je troche zjadlo a nowe katy to jednak troche wydatek sam wiesz a przelotowka kosztuje hmmm bagatela 50 zl a ten ostatni bardzo bym chcial zostawic bo podobaja mi sie te dwie rurki:D

jak wyjerdolisz CATy to ciekawe jak auto przejdzie analize spalin przy przegladzie..
:arrow:

sleepwalker napisał/a:
jak wyjerdolisz CATy to ciekawe jak auto przejdzie analize spalin przy przegladzie..
:arrow:
odpowiedź jest prosta: NIE PRZEJDZIE bo będzie :roll: jedna wielka chmura dymu, choć nie spotkałem się jeszcze z diagnostą , który by to sprawdzał....

widziałem już parę rzeczy i parę autek bez katów i nie ma zbytniej różnicy, np znajomy ma w swoim czysty przelot do końcowego wydechu i powiem że gra to dość fajnie:)

U mnie ciągle sprawdzają spaliny na analizatorze, więc też radzę pozostawić oryginał

no to możliwe że zostane przy tym wszystkim a coś się wymyśli z tym ostatnim wydechem :D

ujek69 napisał/a:
no to możliwe że zostane przy tym wszystkim a coś się wymyśli z tym ostatnim wydechem :D
wg. mnie to najrozsądniejsze rozwiązanie, a są "basowe" wydechy , które tez mają na końcu taką dwururkę jak oryginał ;)

no to juz mamy jakąś rozsądną koncepcje, w przyszłym tygodniu niunia idzie na garaż bo może z kumplem będę jeździł więc zaczną sie poprawki, na wejściu renowacja zacisków bo zaczyna je ładnie jeść:/ wydech zostawiam mechanikowi bo obiecał wymianę wszystkich rur za 200 pln (" mam dość spawania tego czegoś :) wymienię ci całość za 200) możliwe że w najblizszym czasie ruszą się inne poprawki ale to może w innym temacie:) podziękował:)

ujek69,
Zrobienie dobrego wydechu w silniku bez turbo to wymaga dużej wiedzy, obliczeń dlugości rezonansu, ble,ble,ble ;-) a o wyjęciu katów to w ogóle zapomnij. Zrób nowy seryjny wydech i ciesz się dzwiękiem silnika :-) ostatecznie możesz dać lekki przelot w ostatnim tłumiku, ale patrz na coś z renomowanej półki bo w innym przypadku możesz się zawieść
POZDR>

Katy zawsze można wyciąć w już w szczególności w autach z jedną sondą .
Katalizatory są po to żeby uzyskiwać coraz to wyższe normy EURO .
Problem robi się gdy mamy dwie sądy - ale i z tym też już w dzisiejszych czasach nie ma większych problemów .

A co do konstrukcji wydechów to najważniejsze żeby go nie stłumiać średnicą rur a potem rozprężać i znowu stłumiać - naprawdę widziałem już różne wydziwy i nie raz byłem autami wolnossącymi na hamowniach i zawsze było lepiej po wycięciu KATA i wspawaniu rury. Głupotą jest wstawianie strumienic bo to na pewno nic nie daje chyba że na podświadomość .

P.S.
Co do przechodzenia przeglądu to bym się nie martwił bo kolega w końcu napisał w dziale TUNING a po większości modyfikacjach (mechanicznych i wizualnych) auta nie spełniają norm

przegląd w tym wypadku nie robi żadnego problemu,:) problem ucichl ale powrocil pare dni temu , od portek do środkowego tłumika mam praktycznie do wywalenia wszystko, i myśle co tu zrobic, wizja samych rur w miejsce katów jakos do mnie nie przemawia ze wzgledu na info z innego forum ze powstaje metaliczny dzwiek (czytaj opel kadet polonez)
więc skłaniam sie do 2 tłumików przelotowych w miejscach po katach, jakies propozycje?(sondy są 2 na koncu kolektorów po jednej)

siema sorry, że się wtrącam w temat, Co zrobić żeby diesel buczał ? żeby wydobywał się fajny basik bo ogólnie przelotówki podobno nic nie dają?

żaden diesel nie buczy,,,wszystkie klekoczą :D
z turbodieslem będzie ciężko, lepiej mieć cichego. załóż Bov + Westgate i nasłuchuj siczenia turbiny :)

Wystawiono 1 piw(a):
rafi a4

Odpowiedz do tematu