Kontrolka DPF kiedy się ma zapalać ?? |
Autor |
Wiadomość |
marulw
Model: A3
Silnik: 1,9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Hatchback
|
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014 20:14 Kontrolka DPF kiedy się ma zapalać ??
|
|
|
Witam
Mam pytanie:
Kiedy i jak ma się zapalać kontrolka filtra cząsteczek stałych wiem że mam takie coś i słyszałem że ma się przy przekręceniu kluczyka na zapłon zapalić na chwile i zgasnąć ale u mnie nic takiego się nie zapala.
Może mi ktoś wyjaśnić jak ta kontrolka ma się zapalać i kiedy i w której części zegarów ona jest na środkowym wyświetlaczu czy gdzieś indziej w instrukcji nie wiele piszą o tym
???
Moje Audi to A3 1,9 TDI 105km 2006r
Dzięki wielkie |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014 10:05
|
|
|
Kontrolka DPF zapali się w trakcie wypalania filtra lub gdy zapełnienie przekroczy wartość optymalną. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
marulw
Model: A3
Silnik: 1,9 TDI
Nadwozie: Hatchback
|
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014 21:11
|
|
|
Czyli jak rozumiem to że ma na chwile się zapalić jak się zapala samochód to nie jest prawda ??
Bo u mnie nic takiego się nie zapala |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 19 Mar, 2014 10:00
|
|
|
Na chwilę zapalają się tylko ikony na cyferblatach w ramach testu sprawności samych kontrolek. DPF w tym przypadku wyświetlany jest przez FIS. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
DARSON75
Model: A8
Silnik: 4.2TDI BVN
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Sedan
|
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2016 11:09
|
|
|
Siemka.
Kto w okolicy Zgorzelca jest w stanie pozbyc sie dpf w A8 4.2 TDI ?
Adi to pytanko do Ciebie.
Mógł bys sie do mnie odezwać na priv ?
Próbowalem sie z Tobą ostatnio spotkać ale szczęścia nie miałem.
Pozdro. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2016 08:43
|
|
|
DARSON75 napisał/a: |
Pozdro. |
No i przez następne 2 weekendy mieć go nie będziesz. Dzwoń do mnie w tygodniu od 10-17 to się ustawimy. |
|
|
|
|
|
DARSON75
Model: A8
Silnik: 4.2TDI BVN
|
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 17:50
|
|
|
Adi202 napisał/a: | DARSON75 napisał/a: |
Pozdro. |
No i przez następne 2 weekendy mieć go nie będziesz. Dzwoń do mnie w tygodniu od 10-17 to się ustawimy. |
Napisz mi num.tel.na priv bo zgubilem tel.
Nie mam kontaktow. |
|
|
|
|
|
Ascer
Model: B6
Silnik: 2.0
|
Wysłany: Pon 28 Sie, 2017 10:31
|
|
|
Z tym filtrem to ciągle problemy są i szczerze mówiąc mam go już dość. Planuje go wyciąć, ale nie bardzo wiem co i jak. Wiem jedynie, że mogę sprzedać taki filtr na skupie, sprawdziłem cenę na stronie http://www.katalizatr-warszawa.pl/ i w sumie by się to opłacało. Przeglądem się nie przejmuje, ale czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje wycinania tego filtru? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 30 Sie, 2017 09:04
|
|
|
To nie z filtrem są problemy tylko z osprzętem silnika albo jeździsz tylko po mieście. |
|
|
|
|
|
magda621
Model: Audi A4 B6
Silnik: 1.9 TDI PD
Nadwozie: sedan
|
Wysłany: Pią 24 Sie, 2018 09:12
|
|
|
Witam.
Bardzo dziwnie rosną nagle obroty i silnik zaczyna poddymiać. Mechanik mówi, ze będę musiała wymienić filtr dpf bo nie może już wypalić można oddać np , czy lepiej to regenerować? filtr dpf a może jakiś zamiennik wstawić? |
Ostatnio zmieniony przez magda621 Pon 27 Sie, 2018 14:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 24 Sie, 2018 09:15
|
|
|
W A4 B6 nie było DPF. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 24 Sie, 2018 09:17
|
|
|
To zalezy od firmy jak to zregeneruja mozna tez usunac i wypisac z kompa ale to teraz troche ryzyko bo przeglady w pl zaczynaja powoli przypominac te na zachodzie mozna go tez wykrecic i wypukac chemia ja bym radzil jechac w trase i 4 bieg i trzymac go tak 2.5 / 3 tys obrotow moe wypali go wtedy spalic tak w trasie z cwiartke baku jesli nie bedzie efektu to trzeba rwac piekna ekologie |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2018 13:27
|
|
|
Sam to muszę niestety wymienić |
_________________ czesci do hondy |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 23 Lut, 2021 11:12
|
|
|
jeśli za często Ci się włącza wypalanie to warto pomysleć o czyszczeniu |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 13 Sie, 2021 10:11
|
|
|
jeśli nagminnie przekracza dopuszczalny poziom zapełnienia to tylko czyszczenie - wypalanie rozwiąże problem na krótki czas |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|