|
|
Audi Navigation Plus - programowanie |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 10:35 Audi Navigation Plus - programowanie
|
|
|
Jakiś czas temu w swoim A8 99 rok postanowiłem wymienić navi z non dx na dx. Pojechałem do warsztatu i wymieniłem. Na początku był problem z wyświetlaniem na FIS-ie ale w końcu udało się to poprawić. Jest tylko jeden problem i warsztat nie potrafił sobie z tym poradzić a mianowicie teraz nie wyświetla mi na FIS-ie obsługi telefonu, CD i radia. Wszystko oczywiście działa, ale nie pokazuje kto dzwoni, jaka stacja czy który utwór. Może ktoś wie co trzeba by było przeprogramować?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
_________________ beluczio |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 11:07 Re: Audi Navigation Plus - programowanie
|
|
|
| beluczio napisał/a: | Jakiś czas temu w swoim A8 99 rok postanowiłem wymienić navi z non dx na dx. Pojechałem do warsztatu i wymieniłem. Na początku był problem z wyświetlaniem na FIS-ie ale w końcu udało się to poprawić. Jest tylko jeden problem i warsztat nie potrafił sobie z tym poradzić a mianowicie teraz nie wyświetla mi na FIS-ie obsługi telefonu, CD i radia. Wszystko oczywiście działa, ale nie pokazuje kto dzwoni, jaka stacja czy który utwór. Może ktoś wie co trzeba by było przeprogramować?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
Napisz jakie masz kodowanie w nawigacji i zegarach, jaki masz typ telefonu, oraz który jest to miesiąc A8ki.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 14:25
|
|
|
a mógłbym prosić o podpowiedź jak to sprawdzić? Niestety nie jestem fachowcem w tej dziedzienie, ale strasznie mnie irytuje jak coś nie działa poprawnie. Zajmuję się informatyką więc mam nadzieję że przy Waszej pomocy dam radę. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 15:50
|
|
|
| beluczio napisał/a: | | a mógłbym prosić o podpowiedź jak to sprawdzić? Niestety nie jestem fachowcem w tej dziedzienie, ale strasznie mnie irytuje jak coś nie działa poprawnie. Zajmuję się informatyką więc mam nadzieję że przy Waszej pomocy dam radę. |
Trzeba podłączyć się tzw VAGiem i odczytać kodowanie modułów tj nawigacji, radia i zegarów. Tu mogą Ci pomóc ludzie którzy montowali sprzęt. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 22:36
|
|
|
z VAG-iem nie ma najmniejszego problemu. Natomiast nie mam kontaktu z ludzmi którzy mi to montowali. Robili to jakieś pół roku temu i byli z innego miasta. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 22:42
|
|
|
| beluczio napisał/a: | | z VAG-iem nie ma najmniejszego problemu. Natomiast nie mam kontaktu z ludzmi którzy mi to montowali. Robili to jakieś pół roku temu i byli z innego miasta. |
Skoro z VAGiem nie będzie problemu, to Ci ludzie nie będą Tobie więcej potrzebni. Połącz się VAGiem z z adresami 17 - zegary, 37 nawigacja i 56 radio odczytasz kodowanie każdego z modułów i dodatkowo dorzucisz info czy to wersja po lifcie, czy przed. To powinno wystarczyć w rozwiązaniu problemu.
pzdr |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 09:26
|
|
|
Navi RNS 4.4 H06
kod: INV Msg Len
Tablica 02-Kombiinst vdo
kod: 00183
RadioBNO 0001
kod: 00117
Mam nadzieję że dobrze to odczytałem.
Jest to wersja po lifcie. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 10:53
|
|
|
| beluczio napisał/a: | Navi RNS 4.4 H06
kod: INV Msg Len
Tablica 02-Kombiinst vdo
kod: 00183
RadioBNO 0001
kod: 00117
Mam nadzieję że dobrze to odczytałem.
Jest to wersja po lifcie. |
O to właśnie chodziło. Kodowanie radia jest dla 1 głośnika, Bose, zmieniarka CD, antena z przedwzmacniaczem oraz sterowanie wyświetlaczem.
Zegary w kodowaniu posiadają opcję kodowanie dla reszty świata kierownica po lewej stronie i silnik V8.
Sprawdź jeszcze kodowanie telefonu.
P.S.
Posiadasz na pokładzie coś jeszcze np kierę multimedialną, czy sterowanie głosem?
pzdr |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 11:12
|
|
|
Niestety z telefonem nie mogę się połączyć. W polskiej wersji Vaga nie miałem wogóle telefonu, ale znalazłem jakiegoś innego i tam było 77 Telefon, ale cały czas mam komunikat że brak komunikacji ze sterownikiem. Telefon sam w sobie działa, można z niego normalnie zadzwonić.
Mam też kierownicę multi (regulacja głośności, zmiana utworów/stacji, obsługa telefonu ), jak sobie w nią wchodzę to mam w nazwie Enkradelektronik D04.
To chyba wszystko z dodatków. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 17:37
|
|
|
| beluczio napisał/a: | Niestety z telefonem nie mogę się połączyć. W polskiej wersji Vaga nie miałem wogóle telefonu, ale znalazłem jakiegoś innego i tam było 77 Telefon, ale cały czas mam komunikat że brak komunikacji ze sterownikiem. Telefon sam w sobie działa, można z niego normalnie zadzwonić.
Mam też kierownicę multi (regulacja głośności, zmiana utworów/stacji, obsługa telefonu ), jak sobie w nią wchodzę to mam w nazwie Enkradelektronik D04.
To chyba wszystko z dodatków. |
W takim razie zrób fotkę tego telefonu i zrób VAG-COM'em scan wszystkich modułów jakich masz w samochodzie.
pzdr |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 21:37
|
|
|
Przepraszam, że wcześniej nie odpisałem ale nie było mnie trochę w domu.
Zeskanowane moduły:
Address 01
Protocol: KW1281
Controller: 4D0 907 558 H
Component: 4.2L V8/5V G 0003
Coding: 05753
Shop #: WSC 02435
Address 02
Controller: 4D0 927 156 BE
Component: AG5 01L 4.2l5V RdW 1214
Coding: 00001
Address 03
Controller: 4D0 907 389 C
Component: ABS/ESP allrad D26
Coding: 08397
Shop #: WSC 02314
Address 08
Controller: 4D0 820 043 Q
Component: A8-Klimavollautomat D11
Coding: 00080
Skipping Address 15-Airbags
Address 17
Controller: 4D0 919 033 BA
Component: D2-KOMBIINSTR. VDO D19
Coding: 00183
Shop #: WSC 00000
Address 25
Controller: Bitte Adress
Component: e 17 eingeben
Address 33
Protocol: Unknown
Controller: OBD-II/EOBD, KeyWord:0808
Address 35
Controller: 8L0 862 257 G
Component: ZV-Pumpe, DWA, Funk D11
Coding: 13130
Address 37
Controller: 4B0 035 192 K
Component: RNS 4.2 H06 BNO 0102
Address 45
Controller: 4D0 951 177 B
Component: Innenraumueberw. D03
Coding: 00001
Shop #: WSC 00000
Address 55
Controller: 4B0 907 357 B
Component: dynamische LWR D02
Coding: 00002
Shop #: WSC 02314
Address 56
Component: Radio BNO 0001
Coding: 00117
Shop #: WSC 47392
Address 76
Controller: 4D0 919 283 P
Component: arkingsystem A8 RDW D04
Coding: 01108
Address 7C
Component: Radio BNO 0001
Coding: 00117
Shop #: WSC 47392
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 23:15
|
|
|
Ten telefon to model AEG. Centralka tego telefonu nie posiadała ani diagnozy, ani informacji kto dzwoni. Coś musiałeś pominąć.
pzdr |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 17:47
|
|
|
Do momentu przeróbki było tak, że w górnej części wyświetlacza pokazywało np. jakie leci radio, czy który kawałek na CD a w momencie jak dzwonił telefon to pokazywało numer jaki dzwoni i można było odebrać telefon z kierownicy.
Teraz ten górny wyświetlacz jest cały czas pusty. Wyświela tylko np. brak płynu, spalona żarówka itp. Nie pokazuje nic z radia, cd ani telefonu. Teraz jak dzwonię na ten telefon to na wyświetlaczu telefonu widać numer który dzwoni. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 21:01
|
|
|
RNS-D wysyła sygnał do zegarów szyną CAN. Jeżeli masz wszystko poprawnie podłączone, a nie wyświetla nadal, to zostaje już tylko adaptacja. Sprawdź jeszcze kanały 4 i 7 w adaptacji.
pzdr |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 09:50
|
|
|
a mogę prosić o podpowiedz jak to sprawdzić? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Car Audio |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |