Witam , jaki olej polecacie do silnika 2.4 V6 w manualu ? Obecnie mam zalany Mobilem 5W40.
Mam jeszcze pytanie odnośnie rozrządu do którego wymiany powoli się przymierzam , będę wymieniał kompletny z pompą wody włącznie . Czy możecie polecić jakiegoś producenta ?
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Olej do 2.4 V6
czyli takie coś :
- Rolka prowadzaca, pasek rozrządu RUVILLE
- Rolka napinajaca, pasek rozrządu RUVILLE
- Pompa wody RUVILLE
- Pasek rozrządu CONTITECH
+ do tego pasek wieloklinowy + termostat ( a właśnie jakiej firmy polecacie termostat ? )
Bo oryginałów tam nie ma , poprzedni właściciel wymieniał uszczelki na wale przyprzebiegu190 tys . Auto obecnie ma 222500 tys przebiegu więc może dobrze by było przy okazji wymienic i to
Co do rozrzadu to pompa ruvila i rolki napinacze tez tej firmy paski continentala i termostat tez wymien sobie odrazu plus pasek wieloklinowy zeby pozniej drugi raz przodu nie demontowac np do termostatu
do termostatu to niestety trzeba zrzucać cały rozrząd, o ile w starszych 2,6 i 2,8 było wykonalne bez zrzucenia (warunkiem sa ręce pianisty
) to tu nie ma takiej opcji... wymień tez napinacz paska wieloklinowego.
| Łukasz83 zlw napisał/a: |
| Co do rozrzadu to pompa ruvila i rolki napinacze tez tej firmy paski continentala i termostat tez wymien sobie odrazu plus pasek wieloklinowy zeby pozniej drugi raz przodu nie demontowac np do termostatu |
czyli takie coś :
- Rolka prowadzaca, pasek rozrządu RUVILLE
- Rolka napinajaca, pasek rozrządu RUVILLE
- Pompa wody RUVILLE
- Pasek rozrządu CONTITECH
+ do tego pasek wieloklinowy + termostat ( a właśnie jakiej firmy polecacie termostat ? )
termostat BEHER
Witam,
a ja proponowałbym pompę wody wody SKF lub trudniej dostępną HEPU - masz gwarancję najlepszej jakości.
Rolki INA.
Termostat wahler - u siebie przy wymianie na ori termostacie był napis Wahler - więc masz jakość ori produktu.
Ruville to generalnie pakowacz - co nie znaczy, że jakość jest kiepska...
pozdro
a ja proponowałbym pompę wody wody SKF lub trudniej dostępną HEPU - masz gwarancję najlepszej jakości.
Rolki INA.
Termostat wahler - u siebie przy wymianie na ori termostacie był napis Wahler - więc masz jakość ori produktu.
Ruville to generalnie pakowacz - co nie znaczy, że jakość jest kiepska...
pozdro
ja zmieniłem całość na SKF ogólnie jest to rekomendowana firma przez brytyjski serwis VW AUDI
A czy uszczelki wału tez wymienić ?
Jesli zimeringi nie ciekna to nie ruszaj bo orginalne dluzej ci jeszcze wytrzymaja jak te zamieniki
czyli reasumując to zakup będzie taki :
- Rolka prowadząca INA, pasek rozrządu continentala
- Rolka napinająca INA, pasek rozrządu continentala
- Pompa wody SKF lub HEPU
- Pasek rozrządu continentala + napinacz
- do tego pasek wieloklinowi continentala + termostat wahler
-uszczelki wału
Czy tak będzie ok ?
- Rolka prowadząca INA, pasek rozrządu continentala
- Rolka napinająca INA, pasek rozrządu continentala
- Pompa wody SKF lub HEPU
- Pasek rozrządu continentala + napinacz
- do tego pasek wieloklinowi continentala + termostat wahler
-uszczelki wału
Czy tak będzie ok ?
Bedzie ok tylko po co uszczelka na wał no chyba ze ceknie to tak
| Łukasz83 zlw napisał/a: |
| Bedzie ok tylko po co uszczelka na wał no chyba ze ceknie to tak |
Bo oryginałów tam nie ma , poprzedni właściciel wymieniał uszczelki na wale przyprzebiegu190 tys . Auto obecnie ma 222500 tys przebiegu więc może dobrze by było przy okazji wymienic i to
To nie jest duzy koszt nowego zimeringa wiec jak byl juz wymieniany a bedziesz mial to na wieszchu to wymien
Odpowiedz do tematu