Witam wszystkich serdecznie.
Koledzy i koleżanki.
Mam poważny kłopot z multitronikiem.
Na zimnym silniku wszystko fajnie.
Gdy tylko wskazówka temp. zbliży się do ok. 80 stopni zaczyna się:
1. Podczas ruszania - auto zaczyna się toczyć / ok.30-40 cm / i stuk / 1-2 / - potem o.k
2. Ruszanie pod górę lub gwałtowne przyśpieszanie - telepie autem i nie bardzo jedzie.
Objawy podobne jak koła tracą przyczepność i zaraz ją odzyskują - szarpanie autem.
3. Powyżej 2000 obr/min. wszystko dobrze.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.
Pozdrawiam.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[A6-C6] Szarpie przy ruszaniu i poniżej 2000 obr/min.
Re: Szarpie przy ruszaniu i poniżej 2000 obr/min.
po pierwsze zapraszamy do działu powitań, a po drugie czy podstawowe rzeczy jak wymiana oleju, miały miejsce w Twojej skrzyni? Jesli tak czy robiłes to Ty czy poprzednik? Czy podłaczałes auto do kompa, jeśli tak to czy masz jakie błędy? Czy skrzynia pracuje w trybie awaryjnym? Od kiedy zaczeło sie to dziać?
VAG -K CAN? Chodzi Tobie o VCP+K?
P.S.
Zawitaj w końcu do działu przywitań.
Tym to Ty na pewno tego nie zdiagnozujesz. Musisz poszukać kogoś z programem VCDS, VCP lub VAS. Aby odpowiednio zinterpretować usterkę istotny jest kompletny opis błędów.
pzdr
Żartujesz sobie, czy faktycznie ktoś zrobił taką gafę?
Wygląda na to, że będziesz musiał kupić 8L płynu w ASO i wymienić całość.
W takim przypadku proponuję zrobić dynamiczną. Więcej roboty, ale jest 100% pewność usunięcia, a nie rozrzedzenia.
| Q napisał/a: |
| Witam wszystkich serdecznie.
Koledzy i koleżanki. Mam poważny kłopot z multitronikiem. Na zimnym silniku wszystko fajnie. Gdy tylko wskazówka temp. zbliży się do ok. 80 stopni zaczyna się: 1. Podczas ruszania - auto zaczyna się toczyć / ok.30-40 cm / i stuk / 1-2 / - potem o.k 2. Ruszanie pod górę lub gwałtowne przyśpieszanie - telepie autem i nie bardzo jedzie. Objawy podobne jak koła tracą przyczepność i zaraz ją odzyskują - szarpanie autem. 3. Powyżej 2000 obr/min. wszystko dobrze. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny. Pozdrawiam. |
Dziękuje za zainteresowanie.
1. Olej zmieniono jakieś 7000 km temu ale nie wiem na jaki ponieważ zrobiono to w warsztacie przy okazji wymiany dwumasu / na 100% niebył to olej z ASO / - wymiana statyczna.
2. Skrzynia nie jest w trybie awaryjnym
3. vag-k can pokazuje następujące będy: 00099, 01191, 00063, 00051, 00114, 01086, 02122, 02080, 01125
program mam od kilku godzin - nie mogę znaleźć opisu tych błędów
Pozdrawiam
Ważne.
Skrzynia to Multitronic
1. Olej zmieniono jakieś 7000 km temu ale nie wiem na jaki ponieważ zrobiono to w warsztacie przy okazji wymiany dwumasu / na 100% niebył to olej z ASO / - wymiana statyczna.
2. Skrzynia nie jest w trybie awaryjnym
3. vag-k can pokazuje następujące będy: 00099, 01191, 00063, 00051, 00114, 01086, 02122, 02080, 01125
program mam od kilku godzin - nie mogę znaleźć opisu tych błędów
Pozdrawiam
Ważne.
Skrzynia to Multitronic
wyglada na to,że masz mechaniczna usterke sprzęgła
|
vag-k can pokazuje następujące będy: 00099, 01191, 00063, 00051, 00114, 01086, 02122, 02080, 01125 |
VAG -K CAN? Chodzi Tobie o VCP+K?
P.S.
Zawitaj w końcu do działu przywitań.
Oficjalna nazwa to VAG-K+CAN Commander full
Wracając do auta.
Co sądzicie?
1. Zalali multi jakimś olejem do zwykłych automatów w wyniku czego skrzynia nie może uzyskać odpowiedniego ciśnienia na rozgrzanym oleju / zimny jest gęstszy /.
Ma to sens? Czy tylko moje pobożne życzenia?
Wracając do auta.
Co sądzicie?
1. Zalali multi jakimś olejem do zwykłych automatów w wyniku czego skrzynia nie może uzyskać odpowiedniego ciśnienia na rozgrzanym oleju / zimny jest gęstszy /.
Ma to sens? Czy tylko moje pobożne życzenia?
| Oficjalna nazwa to VAG-K+CAN Commander full |
Tym to Ty na pewno tego nie zdiagnozujesz. Musisz poszukać kogoś z programem VCDS, VCP lub VAS. Aby odpowiednio zinterpretować usterkę istotny jest kompletny opis błędów.
pzdr
|
1. Zalali multi jakimś olejem do zwykłych automatów w wyniku czego skrzynia nie może uzyskać odpowiedniego ciśnienia na rozgrzanym oleju / zimny jest gęstszy /. Ma to sens? Czy tylko moje pobożne życzenia? |
Żartujesz sobie, czy faktycznie ktoś zrobił taką gafę?
Ni żartuję.
Tak podejrzewam.
Gość, który to robił /wymieniał dwumas / twierdził, że obsługiwał automaty mercedesa, forda ale audi nigdy nie robił a ja wtedy nie zdawałem sobie sprawy że to całkiem inna skrzynka. Druga sprawa to cena za wymianę bardzo niska / całkowity koszt dwumasu i robocizny - cena +- rynkowa a za olej to wyszło może 200-300 pln /. Więc myślę, że sam olej droższy by był. Może wlał jakiegoś ATF - dla niego to mogło być o.k a dla skrzyni zasadnicza różnica, więc popracowała z tym olejem kilka tygodni, wypracował się i nie wydala dalej.
Pozdrawiam
Tak podejrzewam.
Gość, który to robił /wymieniał dwumas / twierdził, że obsługiwał automaty mercedesa, forda ale audi nigdy nie robił a ja wtedy nie zdawałem sobie sprawy że to całkiem inna skrzynka. Druga sprawa to cena za wymianę bardzo niska / całkowity koszt dwumasu i robocizny - cena +- rynkowa a za olej to wyszło może 200-300 pln /. Więc myślę, że sam olej droższy by był. Może wlał jakiegoś ATF - dla niego to mogło być o.k a dla skrzyni zasadnicza różnica, więc popracowała z tym olejem kilka tygodni, wypracował się i nie wydala dalej.
Pozdrawiam
To w silniku z automatem jest sprzęgło dwu masowe
| Ni żartuję.
Tak podejrzewam. Gość, który to robił /wymieniał dwumas / twierdził, że obsługiwał automaty mercedesa, forda ale audi nigdy nie robił a ja wtedy nie zdawałem sobie sprawy że to całkiem inna skrzynka. Druga sprawa to cena za wymianę bardzo niska / całkowity koszt dwumasu i robocizny - cena +- rynkowa a za olej to wyszło może 200-300 pln /. Więc myślę, że sam olej droższy by był. Może wlał jakiegoś ATF - dla niego to mogło być o.k a dla skrzyni zasadnicza różnica, więc popracowała z tym olejem kilka tygodni, wypracował się i nie wydala dalej. Pozdrawiam |
Wygląda na to, że będziesz musiał kupić 8L płynu w ASO i wymienić całość.
Witam.
Tak właśnie zamierzam zrobić.
Albo jedna wymiana dynamiczna albo statyczna, potem 50-100 km jazdy i druga statyczna. Wszystko zależy od tego jak wygląda olej, który jest teraz w skrzyni.
Pozdrawiam.
Tak właśnie zamierzam zrobić.
Albo jedna wymiana dynamiczna albo statyczna, potem 50-100 km jazdy i druga statyczna. Wszystko zależy od tego jak wygląda olej, który jest teraz w skrzyni.
Pozdrawiam.
| Witam.
Tak właśnie zamierzam zrobić. Albo jedna wymiana dynamiczna albo statyczna, potem 50-100 km jazdy i druga statyczna. Wszystko zależy od tego jak wygląda olej, który jest teraz w skrzyni. Pozdrawiam. |
W takim przypadku proponuję zrobić dynamiczną. Więcej roboty, ale jest 100% pewność usunięcia, a nie rozrzedzenia.
Jutro mam mieć olej / zamówiony w ASO /.
Jak będę po zabiegu dam znać co i jak.
Oby to była wina oleju...
Pozdrawiam
Jak będę po zabiegu dam znać co i jak.
Oby to była wina oleju...
Pozdrawiam
Powidzenia
pzdr
pzdr
Odpowiedz do tematu