Odpowiedz do tematu
Sugerujesz żeby spróbować wgrać inny soft? Na co go zamienić 220...z tego co wiem to jest chyba najnowszy?
Odpowiedz do tematu
Wszystkie nastawy dźwięku masz w nawigacji.
Wydaje mi się że znalazłem rozwiązanie przyciszającego się i pogłaśniającego dźwięku radia.
Być może się mylę aczkolwiek póki co efekt jest. Z moich obserwacji wynika że problem pojawiał się tylko na jednej stacji radiowej, bądź też na innych jest niesłyszalny (zgodnie z informacją zawartą w instrukcji obsługi że zmiana częstotliwości jest niesłyszalna…).
W ustawieniach dźwięku zmieniłem pozycję „Częstotliwość alternatywna” na NIE. Po wyłączeniu tej funkcji problem ustał aczkolwiek za każdym razem gdy wsiadam do samochodu wartość muszę zmienić gdyż z automatu po wyłączeniu RNSE wartość domyślna („Częstotliwość alternatywna” - TAK) powraca.

Być może się mylę aczkolwiek póki co efekt jest. Z moich obserwacji wynika że problem pojawiał się tylko na jednej stacji radiowej, bądź też na innych jest niesłyszalny (zgodnie z informacją zawartą w instrukcji obsługi że zmiana częstotliwości jest niesłyszalna…).
W ustawieniach dźwięku zmieniłem pozycję „Częstotliwość alternatywna” na NIE. Po wyłączeniu tej funkcji problem ustał aczkolwiek za każdym razem gdy wsiadam do samochodu wartość muszę zmienić gdyż z automatu po wyłączeniu RNSE wartość domyślna („Częstotliwość alternatywna” - TAK) powraca.

Funkcja AF ma się nijak do głośności. Przy załączonej AF odbiornik ma za zadanie tylko automatycznie odszukać stacje radiowe nowego regionu w którym aktualnie znajduje się odbiornik. Jeżeli po wyłączeniu AF głośność nie fixuje oraz po każdorazowym załączeniu radia resetuje się funkcja załączenia świadczy o uszkodzeniu RNSa.
Jest to kwestia softu (SW: 0200, HW: H06) czy samego RNS-E? Dodam jeszcze ze rns-e jest w wersji LED
No i tak trzeba było na początku zacząć. Skąd ktoś może o tym wiedzieć tym bardziej, że LED zaczęto produkować od 2010r. To są podobne ale nie identyczne modele nawigacji. Tu może leżeć problem - nieodpowiedni sprzęt.
Sugerujesz żeby spróbować wgrać inny soft? Na co go zamienić 220...z tego co wiem to jest chyba najnowszy?
Sugeruję zmianę nawigacji.
Ok. Już rozumiem że naciąłem się inwestując w sprzęt (który de facto kosztował nie mało) i teoretycznie miał być nowszy szybszy i zarazem lepszy, a jak się okazuje niekompatybilny? Jest szansa bez wymiany RNS żeby to ruszyło (czy LED wymaga do współpracy jeszcze czegoś)? W czym tkwi problem z RNS-E LED vs nie LED
RNS-E jest samodzielnym sterownikiem który nie wymaga innych sterowników do poprawnej pracy i obojętne jest to czy jest to starszy model czy nowszy (LED) chyba, że chodzi o telefon, TV itp.
Problem który u ciebie występuje uruchamiany jest magistralą CAN.
Po odłączeniu magistrali problem jak już zauważyłeś nie pojawiał się, a wymienione przez ciebie niedomagania są tylko efektem odłączenia w/w magistrali.
Problem na pewno leży w nawigacji, ale nie mam pewności czy jest ona uszkodzona, czy też jest za nowa do B6ki. Aby się tego dowiedzieć musiałbyś zamontować ją w A3 lub TT po 2010r i nasłuchiwać usterki.
Problem który u ciebie występuje uruchamiany jest magistralą CAN.
| lucasek napisał/a: |
| Odpiąłem CAN-y i moje spostrzeżenia są następujące:
Przejechałem kilka kilometrów również po kostce brukowej i póki co efekt samoczynnego pogłaśniania nie występuje. Brak wskazań komunikatów na FIS-ie: radio, nawigacja, BT (BT się nie łączy z telefonem, nawigacji nie włączyłem). Po odłączeniu zasilania woła za każdym razem o PIN. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio nie wyłącza się (dlatego aby nie rozładować aku wypiąłem wtyczkę Quaadlock i stąd wiem że po ponownym jej włożeniu woła za każdym razem o PIN). |
Po odłączeniu magistrali problem jak już zauważyłeś nie pojawiał się, a wymienione przez ciebie niedomagania są tylko efektem odłączenia w/w magistrali.
Problem na pewno leży w nawigacji, ale nie mam pewności czy jest ona uszkodzona, czy też jest za nowa do B6ki. Aby się tego dowiedzieć musiałbyś zamontować ją w A3 lub TT po 2010r i nasłuchiwać usterki.
Odpowiedz do tematu