Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół , auto hamuje ale z opóźnieniem. przy szybki naciśnięciu bardzo twardy i słabo hamuje, przy spokojnym hamuje ok ale pedał drżąc opada w dół.
po poszukaniu na necie wychodzi, że mogę wymienić pół układu hamulcowego a i tak nie ma pewności że to to. Od czego zacząć może ktoś miał podobny ból.
pozdro
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[S4 C4] - Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół
Re: [S4 C4] - Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na d
Zacząłbym od dokładnego przeglądu całego układu hamulcowego, aby stwierdzić czy aby nie
ma żadnych wycieków, i tak jak kolega wyżej pisał czy było coś przy układzie naprawiane, jeśli nie to to też stawiał bym na pompę.
P..S. Czy auto ma ABS ?
Dobra, już znalazłem, masz ABS,drgania pedału hamulca może również oznaczać awarię pompy abs-u.
Gruszka o której piszesz, to akumulator ciśnienia. Zadaniem akumulatora ciśnienia jest oddanie ciśnienia w momencie zaniku z głównego źródła jakim jest pompa wspomagania. Objawem uszkodzenia akumulatora ciśnienia jest brak hamulców zaraz po wyłączeniu silnika oraz zaraz po uruchomieniu silnika.
W internecie tyle ile jest problemów z hamulcami zawsze jest jedna diagnoza - gruszka i nie zawsze pomaga.
Wymienić ją możesz bo tym nie pogorszysz niczego, ale czy to pomoże? Nie mam co do tego żadnej pewności.
czy, w ostatnim czasie robiłes cos z hamulcami tzn. wymieniałeś płyn lub cos w ten deseń? Wg. mnie pompa kwalifikuje sie do wymiany.
| kontestator napisał/a: |
| Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół , auto hamuje ale z opóźnieniem. przy szybki naciśnięciu bardzo twardy i słabo hamuje, przy spokojnym hamuje ok ale pedał drżąc opada w dół.
po poszukaniu na necie wychodzi, że mogę wymienić pół układu hamulcowego a i tak nie ma pewności że to to. Od czego zacząć może ktoś miał podobny ból. pozdro |
Zacząłbym od dokładnego przeglądu całego układu hamulcowego, aby stwierdzić czy aby nie
ma żadnych wycieków, i tak jak kolega wyżej pisał czy było coś przy układzie naprawiane, jeśli nie to to też stawiał bym na pompę.
P..S. Czy auto ma ABS ?
Dobra, już znalazłem, masz ABS,drgania pedału hamulca może również oznaczać awarię pompy abs-u.
W najgorszym układzie będzie do wymiany wzmacniacz hydrauliczny. Wymień na początek płyn hamulcowy i sprawdź ciśnienie na wzmacniaczu.
pzdr
pzdr
dzięki za wszelkie uwagi.
problem wynikł podczas jednego ostrego hamowania. układ sprawdzałem i jest szczelny objaw opisany w pierwszym poście pojawia się tylko przy włączonym silniku w moim aucie jest hydrauliczne wspomaganie hamulców.
dowiedziałem się oprócz tego co pisał Adi202 czyli wzmacniacz hydrauliczny może być walnięta grucha.
wiec czas na wymianę i zmienię jeszcze płyn hamulcowy
CDN
problem wynikł podczas jednego ostrego hamowania. układ sprawdzałem i jest szczelny objaw opisany w pierwszym poście pojawia się tylko przy włączonym silniku w moim aucie jest hydrauliczne wspomaganie hamulców.
dowiedziałem się oprócz tego co pisał Adi202 czyli wzmacniacz hydrauliczny może być walnięta grucha.
wiec czas na wymianę i zmienię jeszcze płyn hamulcowy
CDN
| kontestator napisał/a: |
| może być walnięta grucha.
wiec czas na wymianę i zmienię jeszcze płyn hamulcowy CDN |
Gruszka o której piszesz, to akumulator ciśnienia. Zadaniem akumulatora ciśnienia jest oddanie ciśnienia w momencie zaniku z głównego źródła jakim jest pompa wspomagania. Objawem uszkodzenia akumulatora ciśnienia jest brak hamulców zaraz po wyłączeniu silnika oraz zaraz po uruchomieniu silnika.
W internecie tyle ile jest problemów z hamulcami zawsze jest jedna diagnoza - gruszka i nie zawsze pomaga.
Wymienić ją możesz bo tym nie pogorszysz niczego, ale czy to pomoże? Nie mam co do tego żadnej pewności.
kontestator,
Od wczoraj mam ten sam problem w swojej 90-tce B3
. Czy już sobie z tym poradziłeś i jesli tak toco to bylo?
Od wczoraj mam ten sam problem w swojej 90-tce B3
. Czy już sobie z tym poradziłeś i jesli tak toco to bylo?Odpowiedz do tematu