|
[a3 BKD] Kontrolka DPF, twardniejący pedał hamulca |
Autor |
Wiadomość |
marilyn16

Model: A3
Silnik: 2.0 BKD
Zasilanie: Olej napędowy
Nadwozie: Sportback

|
|
|
|
 |
WOJTAS

Model: A6 C6 QUATTRO
Silnik: BMK
Zasilanie: 3.0 TDI V6
Nadwozie: sedan
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2009 Wszystkie posty: 468

Piwa: 17/31 Skąd: okolice Mińska Mazowieckiego
|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 15:40
|
|
|
po pierwsze skąd przypuszczenie że przyczyną jest filtr cząstek stałych (DPF)? Kontrolka która zaświeciła Ci się nie oznacza usterki tylko jednego elementu . Bez podpięcia pod komputer możesz połowę samochodu wymienić.
Odczytaj błędy np. VCDS- em i napisz jakie błędy Ci wywaliło i wtedy będzie można coś podpowiedzieć. |
_________________ Gość pozdrawiam Cię
 |
|
|
|
|
 |
marilyn16

|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 16:48
|
|
|
a prócz tej kontroli to czy zauważyłeś jakieś objawy w pracy silnika, przyspieszaniu itp. |
 |
|
|
|
|
 |
marilyn16

|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 17:50
|
|
|
Właściwie tak. Jak wyjechałem w tą traskę w celu przepalenia filtra to troszkę przypiłowałem samochód na 4 biegu. nie jestem pewny ile dokładnie obrotów miałem ale na 100% przekroczyłem 3 tys. w tym momencie tak jakby odcięło mi moc samochodu. Jechałem dalej jakieś 3-4 km praktycznie bez mocy. Wciskałem pedał gazu a samochód ledwo się rozpędzał (gorzej niż stary "klekot"). Zrobiłem postój, zgasiłem silnik, po chwili uruchomiłem ponownie i problem zniknął. Na drugi dzień zauważyłem problem z hamulcami, który opisałem w pierwszym poście. |
|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 18:39
|
|
|
co do hamulców to nie mogę znaleźć powiązania, może to dodatkowa usterka. Jak już wcześniej pisałem sprawdź błędy jakie Ci wywaliło ale z tego co opisujesz o braku mocy to może to być zawór EGR lub N75 albo same przewody podciśnienia. Przyczyn może być kilka a dopóki nie ustalisz przyczyny to piłuj autka bo może przynieść to odwrotny skutek od zamierzonego. Daj znać jak już będziesz miał kody błędów. Pozdr. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 20:56
|
|
|
I zrobiłeś podstawowy błąd podczas wypalania DPF. Nie wolno przyspieszać jak i hamować silnikiem, obroty pomiędzy 2500 a 3000. 3000 to max. Oczywiście temperatura silnika powyżej 80st C. Przy takich warunkach wypalanie jest najbardziej efektywne. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
marilyn16

|
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 22:52
|
|
|
Adi202, jak zacząłem wypalanie, temp. płynu chłodniczego wynosiła 90 stopni. o najmniej przez 25 minut jechałem na 4 biegu mając około 2500 obrotów, jednak nic to nie dało. Jestem laikiem w tej kwestii dlatego w weekend przyjedzie kumpel z oprogramowaniem i podłączę niunię do kompa. Zobaczymy co i jak. Mam nadzieję, że to tylko filtr, a nic poważniejszego i że da się go wypalić przez kompa. Adi202, dzięki za odp. pozdro
[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 17:34 ]
Podpiąłem dziś samochód do kompa. Wyskoczył błąd przepływomierza. po skasowaniu błędu kontrolka znikła. kumpel pozaglądał pod maskę i znalazł pękniętą "fajkę". Prawdopodobnie to jej wina. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.80, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |