|
|
A4 B6 wyłączenie monitorowania przepalonych żarówek |
| Autor |
Wiadomość |
korpikn

Model: A3
Silnik: 1.8T AUM
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Hatchback

Postawił 1 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sro 24 Gru, 2014 22:57 A4 B6 wyłączenie monitorowania przepalonych żarówek
|
|
|
Witam. Potrzebuję informacji, której nie mogę nigdzie znaleźć. Chcę przerobić światła mijania na dodatkowych przekaźnikach w A4 B6 z 2002r. Po tym zabiegu pojawi się problem z pojawiającymi się alarmami o przepalonych żarówkach, którego chcę wyeliminować. W aucie siedzi bordnetz 8E0 907 279 E zakodowany na 00101. Niestety według ross-techa w kodowaniu tego się nie ustawia. Czy możliwa jest jakaś adaptacja? Prześledziłem również schemat pinów tego sterownika. Jednak nie znalazłem wyjścia o przepaleniu. Informacja ta musi iść do zegarów po CAN-ie. Co można jeszcze zrobić? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 13:04
|
|
|
Nic nie zrobisz. Monit obliczany jest w bordnetz na zasadzie spadków napięcia i programowo nie jest to wykonalne.
Nawiasem zastanawiam się po co Ci przekaźniki w B6 skoro światła załączane są elektronicznie. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): korpikn |
 |
korpikn

|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 11:14
|
|
|
Intencją zmiany było większe napięcie żeby zwiększyć jasność żarówek? |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
|
 |
korpikn

|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 16:17
|
|
|
| eleszet napisał/a: | | Intencją zmiany było większe napięcie żeby zwiększyć jasność żarówek? |
Dokładnie. Z góry założyłem, że napięcie będzie za niskie i należy je podnieść. Nawet byłem święcie przekonany, że tak będzie. A tu miła niespodzianka. Zasugerowałem się bordnetzem z passata B6, w którym na wyjściu siedzą mosfety, na których występuje spadek napięcia w okolicach 2V. A tu w audi całkowity spadek napięcia pomiędzy plusem akumulatora a żarówką wynosi tylko 0.5V, co mnie zadowala. Chociaż z tego zachwytu zapomniałem pomierzyć spadku na masie. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 17:09
|
|
|
| korpikn napisał/a: | | Zasugerowałem się bordnetzem z passata B6, w którym na wyjściu siedzą mosfety, na których występuje spadek napięcia w okolicach 2V. |
Na FETach nie może być takiego spadku napięcia. Prędzej coś nie teges z tym modułem. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 17:14
|
|
|
Z tego wynika że nie ma co poprawiać fabryki tylko zrób polerkę lamp i będziesz miał piękne przejrzyste lampki. Na zdjęciach widzę że polerka by im się przydała. |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 17:17
|
|
|
| eleszet napisał/a: | | Z tego wynika że nie ma co poprawiać fabryki tylko zrób polerkę lamp i będziesz miał piękne przejrzyste lampki. Na zdjęciach widzę że polerka by im się przydała. | Polerka raczej nie pomoże. Prędzej wyczyszczenie soczewek i odnowienie odbłyśników. |
|
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 17:21
|
|
|
| Cytat: | | Prędzej wyczyszczenie soczewek i odnowienie odbłyśników. |
W sumie racja z soczewkami. U siebie wyczyściłem to różnica jest ogromna. Nawet w innym temacie pokazywałem jak nagrywa kamerka to można zaobserwować że łupią światła dobrze. Odbłyśników nie odnawiałem. Jak to się robi? Raczej wątpię że w domowych warunkach tylko pewnie na zlecenie w jakiejś firmie, co? |
|
|
|
|
|
|
 |
korpikn

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 18:49
|
|
|
| korpikn napisał/a: |
Koszt naprawy tyle co wartość nowej lampy |
Jeżeli miałeś na myśli zamiennik, to jesteś blisko. 150zł za szt. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.168, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |