Elektryka i elektronika » [A4 B5] centralny na pilota
Odpowiedz do tematu

misiacze_k napisał/a:

Co do literki posiadam "V" na 10-tej pozycji.

To zmień sobie w profilu na 1997. 1996 może wprowadzać w błąd.
Teraz temat podłaczeń przewodów
Kierunków nie masz podłaczonych. Antena jest na pinie nr7 ekran na 1. Aby coś dalej pomóc musisz opisać mi kolory przewodów na pinach we wtyczkach 12 i 16to pinowych

Postaw piwo autorowi tego posta

Auto z 96 ale pewno model już 97 bo to listopada.
(Pierw pełny kolor + drugi kolor pasek)
Kostka 10 pin (czarna duża):
4 - czerwony z czarnym paskiem
5 - brązowy
6 - brązowy z białym
8 - czerwony z niebieskim
9 - czarny z żółtym
Kostka 16 pin (Brązowa):
2 - Czerwony z brązowym
3 - zielony z niebieskim
4 - biały z niebieskim
7 - Biały z czarnym
8 - szary z białym
9 - fioletowy z niebieskim
10 - brąz z białym
11 - brąz z żółtym
12 - brąz z czerwonym
14 - czerwony z szarym
15 - brąz z niebieskim
Kostka 12 pin (czarna mała):
2 - czerwony
5 - szary z białym
6 - niebieski z czerwonym
8 - czarny z niebieskim
9 - zielony z niebieskim
10 - czerwony z brązowym
11 - czerwony z czarnym
12 - szary z żółtym

Na dzień dobry zamień miejscami piny 8 i 9 w brązowej 16to pinowej wtyczce. Szary z białym indexem powinien być na pinie 9. Fioletowy z niebieskim to sygnał Crash z sensora Airbag.

Adi202 napisał/a:
Na dzień dobry zamień miejscami piny 8 i 9 w brązowej 16to pinowej wtyczce. Szary z białym indexem powinien być na pinie 9. Fioletowy z niebieskim to sygnał Crash z sensora Airbag.

Dopiero wieczorem będę mógł zmienić piny. Czy jeszcze coś trzeba zmienić?

Na razie zmień te dwa i sprawdź czy wszystko lata jak należy.

Piny jednak są na swoim miejscu. Ja się pomyliłem. To teraz co mam zrobić?

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 2013 18:35 ]
Przy okazji odwróciłem kable w antenie. Ale nie wiem czy jest jakaś różnica. Zmienię jeszcze kabel na skręcany to może się poprawi

Zanim poświęce trochę czasu na analizę problemu sprawdź jeszcze raz opis przewodów czy się gdzieś jeszcze nie pomyliłeś.

Brązowa wtyczka źle opisana w całości. Reszta wtyczek ok. Opiszę ja do godziny bo dziecko musze uspać

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 2013 19:23 ]
Zauważyłem, że przy probie otwarcia w środku oświetlenie kabiny działa ale zamek się nie otwiera i szyby się nie opuszczają i nie podnoszą

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 2013 19:35 ]
A więc kostka 16 pin (środkowa brązowa):
kolor + pasek
2 - brąz z niebieskim
3 - czerwona z szarym
5 - brąz z czerwonym
6 - brąz z żółtym
7 - brąz z białym
(przy tych trzech brązach problem w odróżnieniu który to kolor kabla a który pasek)
8 - fioletowy z niebieskim
9 - szary z białym
10 - biały z czarnym
13 - biały z niebieskim
14 - zielony z niebieskim
15 - czerwony z brązowym

Każda wtyczka sprawdzona po 2 razy:) tak dla pewności reszta wtyczek jak pisałem wcześniej jest ok.

Pin 9 w tej brazowej wtyczce przewód szary z białym paskiem to impuls otwarcia zamków przez drzwi kierowcy. Podłacz przy pompce do tego pinu na chwilę masę.
W drugiej wtyczce 12to pinowej pin 10 czerwony z brązowym paskiem to sygnał zamknięcia zamków przez drzwi kierowcy. Podanie na niego masę powinno spowodować zamknięcie się zamków oraz domknięcie szyb i szyberdachu.

może głupie pytanie ale masa to może być z karoserii?
bo chyba chodzi o "-" prawda a nie "+":)

Masa w tym przypadku to - akumulatora.

Adi202 napisał/a:
Pin 9 w tej brazowej wtyczce przewód szary z białym paskiem to impuls otwarcia zamków przez drzwi kierowcy. Podłacz przy pompce do tego pinu na chwilę masę.
W drugiej wtyczce 12to pinowej pin 10 czerwony z brązowym paskiem to sygnał zamknięcia zamków przez drzwi kierowcy. Podanie na niego masę powinno spowodować zamknięcie się zamków oraz domknięcie szyb i szyberdachu.

Sprawdziłem w/w kable.
Auto się zamyka i szyby też na czerwonym z brązowym paskiem w 12pin wtyczce, ale nie otwiera się na szarym z białym paskiem. We wtyczce brązowej. Zauważyłem że przy probie otwarcia włącza się oświetlenie kabiny tak samo jak bym otwierał auto.
Jakiś pomysł?

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 2013 12:50 ]
Adi202 napisał/a:

Sprawdziłem te kabelki.
Brązowa kostka, przewód szary z białym paskiem nie otwiera auta i nie podnosi szyb, włącza się oświetlenie kabiny tak jak by miał się otworzyć.
czarna kostka 12 pin, kabel czerwony z brązowym paskiem zamyka auto i podnosi szyby.

Jakiś pomysł?

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 2013 12:52 ]
nie wiem dlaczego ale napisane dwa razy, wcześniej nie pokazywało mi dodanego postu:(
Za dubla przepraszam

Sądzę, że uszkodzenie będzie w pompce. Rozbierz ją i poszukaj na złączach zimnych lutów.

Jutro postaram się ją rozebrać i zobaczyć co tam jest grane. Ale zanim to zrobię to jeszcze raz podłącze starą pompkę i sprawdzę to jeszcze raz.

A pod jakie piny mam podłączyć kierunkowskazy? I czy trzeba je jakoś zabezpieczyć przed spalaniem układu np diodą jedno kierunkową czy czymś innym.

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 12:08 ]
podłączyłem starą centralkę by jeszcze raz sprawdzić czy działa wkładka w drzwiach.
Wszystko ładnie pięknie działa bez problemu.
Czyli dzisiaj zabieram się do otwarcia centralki i popatrzę co tam się dzieje.
dam znać jak mi się uda:)

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 13:09 ]
jak na moje oko to luty są piękne, ładne, świecące i czyste.
Nic tam nie widzę więc postanowiłem że jutro podjadę do elektronika by mi popatrzał na układ.
Dam znać co i jak

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 17:08 ]
Jednak dzisiaj byłem u elektronika. Też nie widzi żadnych zimnych lutów. Adi a masz schemat do układu tej pompki? Jak bym miał schemat to wtedy elektronik może cos znajdzie.

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 2013 19:04 ]
Elektronik bawił się do wieczora wczoraj z pompką i nic nie znalazł. Adi czy ta pompka na pewno powinna pasować do mojego auta? Może jednak ona nie będzie pasować? A może ten kabel o którym mówiłeś do otwierania jest tylko od światła w samochodzie? A otwiera inny? Sprzedawca powiedział, że wyślę mi inną pompkę z pilotem. Może się uda ma mieć inną literkę. Zobaczymy co i jak jak przyjdzie.
A czy wiesz jak podłączyć te kierunkowskazy? Zależy mi by były podłączone.

Kierunkowskazy podpięte są do czarnej 10cio pinowej wtyczki. Pin 2 kierunek lewy pin 3 kierunek prawy. Schematu samej pompki nie posiadam i chyba nikt tego nie posiada prócz producenta. Co do anteny to upewnij się na którym pinie jest masa jeden schemat mówi że na 1 a inne że na 7.

Odpowiedz do tematu