Elektryka i elektronika » V8 nie odpala na ciep³ym... w ch³odniejsze dni
Odpowiedz do tematu
 V8 nie odpala na ciep³ym... w ch³odniejsze dni
Witam. Poszukuje informacji na temat mojego problemu. Auto jest dosc niszowe wiec nie jest tego za duzo. Do tej pory zdiagnozowalem- (usun±³em) kilka potencjalnych mankamentów, lecz problem pozostaje nierozwi±zany. Mianowicie chodzi o to, ze przysz³y ch³odniejsze dni i nawraca mi sie problem z odpalaniem. Ca³e wakacje by³o ok, przed wakacjami problem by³, odk³ada³em jego naprawe no i przysz³y cieplejsze dni i ''sie naprawi³o'' Teraz znow sie zacze³o. Sprawa wyglada tak. Na zimnym motorze, chociazby -21C (przedstawie tutaj filmik w³asnej produkcji http://www.youtube.com/watch?v=QnNgBBUk0qI auto jak widac pali idealnie. problem sie zaczyna jak temperatura silnika przekroczy 50, 60 no i do temperatury roboczej, po zgaszeniu i odczekaniu kilku chwil (np tankowanie) auto nie odpala. rozrusznik kreci ¿wawo ale motor nie zaskakuje. tak jak by nie bylo iskry? poczekam kilka minut az ostygnie ponizej 60-50 wtedy odpali. Diagnoza Vag pokaza³a nastepuj±ce warto¶æi:

561 - dopasowanie (ustalenie) sk³adu mieszanki przekroczona wartosc adaptacji- mnozenie B£¡D SPORADYCZNY
537 - Regulacja lambda nie osiagnieta wartosc kontrolna B£¡D SPORADYCZNY
561 dopasowanie (ustalenie) sk³adu mieszanki przekroczona wartosc adaptacji- dodawanie
513 Czujnik predkosci obrotowej silnika G28 nieprawid³owy sygna³ - B£¡D SPORADYCZNY
513 Czujnik predkosci obrotowej silnika G28 brak sygna³u
po skasowaniu tych b³êdów i zrobieniu kilkunastu km (pare odpaleñ) i ponownym pod³±czeniu pod komputer pokaza³o nastepujace wartosci:
561 Dopasowanie (ustalenie) sk³adu mieszanki przekroczona wartosc adaptacji - dodawanie B£¡D SPORADYCZNY
516 Styki biegu ja³owego -F60 przerwa lub zwarcie do plusa

Jest mi ciezko odpowiedziec czy kasowanie tych bledow pomoglo poniewaz nie za kazdym razem na cieplym motorze nie chce odpalic..
Idac dalej, wymieni³em CZUJNIK HALLA aparatu zap³onowego. - Nie pomog³o. problem nie odpalania pozosta³. Dodam ze w trakcie jazdy auto nie gasnie. sprawuje sie jak nalezy. Po za tym ze czasami obroty zafaluj±.
Podczas krecenia rozrusznikiem s³ychac cykanie w przekaznikach. Po dok³adniejszym przyjzeniu sie nim okaza³o sie ze przekaznik 213 jest ciep³y. jak cyknie to automatycznie silnik startuje. Wymieni³em go na jakis zamiennik. Problem nie usuniety ale nastopi³a poprawa. Czasami cyknie i nie odpali, ale za 3 ,4 razem z przerwami kilkunastosekundowymi silnik odpali. Oczywiscie jest cykniecie tego przekaznika. Na chwile obecna jestem na etapie przekaznika. autem jezdze na co dzien ale jest to czasami bardzo irytujace. Dlugo szukalem tego wozu i tak latwo sie nie poddam. Koledzy macie moze jakies pomysly gdzie jeszcze mozna szukac przyczyny, bo moje juz sie wyczerpaly... z gory dzieku za podpowiedzi.

Postaw piwo autorowi tego posta

poruszaj przewodami od czujnika po³o¿enia wa³u korbowego....albo wez je wyjmij i przemierz omomierzem. mo¿e byæ ten czujnik walniêty i tak bêdzie w³a¶nie...

witam niewiem czy moge sie pod³aczyc do tematu ale moja v ka ma podobne objawy ale w ciep³e dni i nie sa to czujniki polozenia wa³u bo wymieni³em go .Mam ten problem odk±d zakupilem ja odpalam ja wtedy poprzez trzymanie gazu oko³o 2 min na 2 tys obrotów i pozniej jest ok ;audi;

Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Losowe tematy » Elektryka i elektronika 

[ IP: 216.73.217.85 ]
[ Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ]