Skrzynie manualne » Jak podłączyć światła wsteczne
Odpowiedz do tematu
 Jak podłączyć światła wsteczne
Potrzebuje schematu lub podpowiedz jak podłączyć światła wsteczne manualna skrzynia biegów do instalacji z automatu. Nie mam oryginalnej wtyczki do skrzyni manualnej a przy samochodzie wiszą dwie wtyczki pozostałe po automacie. Potrzebuje podpowiedzi co z czym połączyć aby świeciło. Przynajmniej tymczasowo nawet na płetwy chcę połapać.
Dzięki

Postaw piwo autorowi tego posta

Mogę Cię poprowadzić na zasadzie how-to ale musisz podać więcej szczegółów. Typ skrzyni, silnika itd itd.

Typ silnika AHU, Skrzynia biegów co mogę powiedzieć to że jest długa i ma wyjście do świateł na dwa piny a kostka wizualnie jest długa.

beny_24 napisał/a:
Typ silnika AHU, Skrzynia biegów co mogę powiedzieć to że jest długa i ma wyjście do świateł na dwa piny a kostka wizualnie jest długa.

Jaka skrzynia była w oryginale nie ta którą posiadasz obecnie (5cio czy 4ro stopniowa).

wcześniej była 4 stopniowa. tak przynajmniej poprzedni właściciel mi powiedział.

beny_24 napisał/a:
wcześniej była 4 stopniowa. tak przynajmniej poprzedni właściciel mi powiedział.

Dziwne :mrgreen: po wpisaniu konfiguracji wyszło że jest to produkcja A4 Afryka Południowa.
Typ handlowy 8D20X8. Mniejsza z tym.
Czy po przeróbce został na swoim miejscu przekaźnik od blokady rozrusznika i świateł wstecznych?

Może zostałem wprowadzony w błąd. Przekaźnik ten sam zamieniłem na mostek bo miałem problemy z rozruchem.

W takim razie trzeba będzie zmodernizować układ przekaźnika na manualna skrzynię biegów lub pociągnąć 2 grubsze przewody do czujnika wstecznych. Można wykorzystać wiązkę automatycznej skrzyni, ale są tam tylko przewody o przekroju 0,5mm2 i nie będzie to trwałe rozwiązanie ze względu na płynący prąd przez żarówki. Którą bramkę wybierasz nr1 czy nr2?

To wybieram opcje nr 2. bo sam chyba z przekaźnikiem sobie nie poradzę. Prąd przez żarówki płynie raczej krótkotrwale ja przynajmniej daleko nie jeżdżę na wstecznym. to może i spróbować z tą wiązką oryginalną.

beny_24 napisał/a:
To wybieram opcje nr 2. bo sam chyba z przekaźnikiem sobie nie poradzę.

I dobrze, bo była by mała zbędna plątanina. Nowych przewodów nie będziesz musiał dodawać - zauważyłem,że w oryginale zasilanie żarówek przed przekaźnikiem zasilane są też 0,5mm2
Zaczniemy od podłączenia włącznika. Wykorzystaj do tego przewody z wtyczki przełącznika F125 czyli 7-mio pinowej przy skrzyni.
Do włącznika podłącz przewody pinu 5 i 7 czyli kolor żółty i czarny z niebieskim paskiem.
Przy przekaźniku zrób zworę między pinem 9 i 4 przekaźnika kolory przewodów brązowy z białym paskiem i niebieski z czerwonym
Gdzie:
przewód czarny z niebieskim paskiem jest zasilaniem po bezpieczniku nr31
przewód brązowy z białym paskiem jest kontynuacją przewodu żóltego
przewód niebieski z czerwonym paskiem jest już bezpośrednim połączeniem żarówek.
Podłączenie bardzo zbliżone do oryginalnej wiązki manualnej skrzyni.
pzdr

Jeszcze tylko małe pytanko czy zwora to jest to samo co mostek?? Przepraszam ale jestem troszkę słaby z elektryki ...

beny_24 napisał/a:
Jeszcze tylko małe pytanko czy zwora to jest to samo co mostek?? Przepraszam ale jestem troszkę słaby z elektryki ...

Elektryczne połączenie czyli dokładnie to samo co mostek.

Wystawiono 1 piw(a):
beny_24

Dziękuję Bardzo. Ja już mam ten przekaźnik wyjęty to po prostu w jego miejscu zrobie drugi mostek. Jeden od rozruchu będzie a drugi będzie od świateł wstecznych.
Pozdrawiam.

Witam . mam dokładnie taki sam problem . tyle ze u mnie nie ma w ogole instalacji . mam tez czujniki parkowania ktore niestety nie chodzą bo nie dostają sygnału ze skrzyni . czy ktos z kolegów mógłby mi pomoc w tym temacie ? jakie dane beda potrzebne do podłączenia instalacji ? moze da sie kupic taka instalacje ? ale jak tego szukac ?

bo przewód wychodzacy z czujnika w skrzyni idzie gdzie ?

kubajvc napisał/a:
Witam . mam dokładnie taki sam problem . tyle ze u mnie nie ma w ogole instalacji . mam tez czujniki parkowania ktore niestety nie chodzą bo nie dostają sygnału ze skrzyni . czy ktos z kolegów mógłby mi pomoc w tym temacie ? jakie dane beda potrzebne do podłączenia instalacji ? moze da sie kupic taka instalacje ? ale jak tego szukac ?

bo przewód wychodzacy z czujnika w skrzyni idzie gdzie ?

Jaką skrzynię biegów miałeś wcześniej?

Odpowiedz do tematu