Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski » piasta co zrobić?
Odpowiedz do tematu
 piasta co zrobić?
Witam
Mam taki problem bo mi na wulkanizacji uszkodzili otwór na śrubę i nie wiem co zrobić, czy lepiej wymienić piastę czy można jeszcze zrobić coś z tej piasty?

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: piasta co zrobić?
Enzoo napisał/a:
Witam
Mam taki problem bo mi na wulkanizacji uszkodzili otwór na śrubę i nie wiem co zrobić, czy lepiej wymienić piastę czy można jeszcze zrobić coś z tej piasty?
wszystko zalezy jak uszkodzili, teoretycznie mozna nagwintowac i bedzie git, ale lepiej wymienic i miec pewnosc ,ze wszystko bedzie cacy, tym bardziej,ze koszta nie sa az tak duze.

no już wogóle nie da się wkręcić śruby i co mogę kupić całą piaste czy jak? od razu mówie że mam z tyłu tarcze

Enzoo napisał/a:
no już wogóle nie da się wkręcić śruby i co mogę kupić całą piaste czy jak? od razu mówie że mam z tyłu tarcze
pewnie,ze mozesz ;) tu masz kilka:
http://moto.allegro.pl/li...=audi+80+piasta

mi jeszcze mówili żeby szpilke wstawić

Enzoo napisał/a:
mi jeszcze mówili żeby szpilke wstawić
moze byc , ale nie musi

ale lepsze będzie wymienić piaste na pewno

Enzoo napisał/a:
ale lepsze będzie wymienić piaste na pewno
zdecydowanie tak, choc ludzie gwintuja i zakladaja grubsze sruby... wiec lepiej zalozyc nowa i miec wszystko jak w zegarku

myślałem że coś jeszcze można wywalczyć z nią a to każda piasta z tyłu będzie pasować? bo wiecie jestem troche zielony z tych spraw i sorki za moją niewiedze

Patrząc że to są małe koszta to radził bym wymienić na nową.

Enzoo napisał/a:
myślałem że coś jeszcze można wywalczyć z nią a to każda piasta z tyłu będzie pasować? bo wiecie jestem troche zielony z tych spraw i sorki za moją niewiedze
spoko, trzeba sobie pomagac :mrgreen: powiem tak: rozwiercenie starej pisaty, gwintowanie (jak zalatwisz sobie gwintownik to mozesz nagwintowac soobie sam), kupno nowej szpilki, co w rezultacie wyniesie Cie ok.30-50 zl troche zabawy i swiadomosc, ze musiales kombinowac i rzezbic z grubsza szpilka zeby bylo ok. Natomiast za piaste dasz ok. 50-100 zl. Koszta nie sa wysokie a swiadomosc ,ze wszystko jest ok i poczucie bezpieczenstwa - BEZCENNE :mrgreen: wg. mnie takie rzeczy jak gwintowanie piast to mozna bylo robic w polonezach i duzych fiatach....

a to każda piasta z tyłu będzie pasować? jak mam tarcze?

Enzoo napisał/a:
a to każda piasta z tyłu będzie pasować? jak mam tarcze?
tego nie jestem w stanie Ci powiedziec gdyz teraz nie mam dotepu do ETKI, ale na pewno ktos z nas ma to Ci podpowie. pozdr

Powinny pasować i od B3 i od B4 .......... ale rozstaw powinien być 4x108 , chyba ,że masz z 90-tki czy 100-tki 5x112 ,wtedy kup o takim rozstawie
Z A4 tez chyba pasują , ale pewności nie mam

wiesz ostatnio kupowałem zaciski od 80 na tył i nie pasowały i się okazało że zaciski z tyłu które mam są z wersji quattro

Odpowiedz do tematu