|
S5 8W - nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Czw 01 Sie, 2024 14:27
|
|
|
Dzięki za podpowiedź, przez to że fotele się nie przesuwają nie zauważyłem 2 zaślepek po bokach ze śrubami. Największą trudność miałem przy rozłączeniu tej ładowarki całej, koniec końców nie rozłączyłem jednego kabla ale moduł Airbag oraz zawieszenia wyciągnąłem.
Zero jakichkolwiek oznak wody, wilgoci, sucho , kostki obu modułów czyściutkie, styki tak samo. ale... trafiłeś w dziesiątkę ! rozebrałem ten moduł poduszek i chyba nie ma sensu żebym wstawiał fotki. Musiała być wilgoć , popalone sekcje styki, zaśniedziałe wszystko od wilgoci/wody nie mam pojęcia. Modułu od zawieszenia nie uda mi się rozebrać bo jest tam jakiś inny torx lub w zasadzie gwiazdka której nie dziś dzień nie posiadam. Aczkolwiek strzelam że jest podobnie uwalony. Czy jest sens to naprawiać? Chyba nie biorąc pod uwagę że drugi kupię za 400zł o takim samym oznaczeniu.
Co do CP to masz może sprawdzonego klona gdzieś do kupienia by móc to ściągnąć online / zdalnie?
Czy moduł od zawieszenia też posiada CP?
Czy coś dalej nasuwa Ci się czemu nie działa kierownica? Moduł od foteli poszedł już do sprawdzenia więc zapewne też jest uwalony. Nie wiem czy jest to tak delikatna elektronika czy jakoś naszło tam wilgoci bo nie ma kompletnie żadnych tego oznak. o zalaniu również nie ma mowy bo byłyby tego ślady.
Nie zapytałem o najważniejsze. Czy moduły mają zamienne numery? Np z końcówką F czy G podejdzie lub bez litery na końcu? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 01 Sie, 2024 18:17
|
|
|
minimum93 napisał/a: |
Co do CP to masz może sprawdzonego klona gdzieś do kupienia by móc to ściągnąć online / zdalnie?
Czy moduł od zawieszenia też posiada CP?
Czy coś dalej nasuwa Ci się czemu nie działa kierownica? Moduł od foteli poszedł już do sprawdzenia więc zapewne też jest uwalony. Nie wiem czy jest to tak delikatna elektronika czy jakoś naszło tam wilgoci bo nie ma kompletnie żadnych tego oznak. o zalaniu również nie ma mowy bo byłyby tego ślady.
Nie zapytałem o najważniejsze. Czy moduły mają zamienne numery? Np z końcówką F czy G podejdzie lub bez litery na końcu? |
Jeżeli chodzi o sterownik airbag, to końcówka numeru jest bardzo istotna i nie jest zamienna. Pozostałe sterowniki ogólnie posiadają zamienne numery i w tym przypadku może oznaczać datę produkcji. Sterownik AIRbag zostanie tylko nowy z ASO i będzie boleć. Na używkę raczej nie masz co liczyć ze względu na jego wyposażenie - na US i Kanadę montowane są inne sterowniki niż na EU. Chyba, że uda ci się za parę dolców sprowadzić z US.
Konta online osobiście nie posiadam. CP przepisuję do nowego sterownika na podstawie uszkodzonego. W przypadku braku możliwości łączę się zdalnie przez program AnyDesk do mojego kolegi i póżniej się z nim rozliczam za sesję.
Kierę Multi możesz sprawdzić w sterowniku kierownicy 16 czy aktywna jest w kodowaniu. Może ktoś wyłączył. Wszystko jest możliwe. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 08:46
|
|
|
Za chwilę zweryfikuję w ASO koszt, przeraża mnie bardziej brak dostępności i oczekiwanie długie na te wszystkie sterowniki na zamówienie. Szybciej idzie dorwać w USA taki sterownik i w sumie nie są jakieś super drogie bo za 180usd z wysyłką już idzie kupić, nawet gwarancję dają
Co do CP to tak czy inaczej muszę posiadać głowicę VAS zapewne. Pytanie którą wybrać aby ktoś mógł się ze mną połączyć Online i zdjąć CP. Wiem że jest to możliwe aby sobie wykupić dostęp Online za kilkadziesiąt Euro ale nie ma sensu żebym sie zagłębiał w temat. Wole żeby ktoś kto ogarnia temat zrobił to za mnie za $.
Co do modułu zawiasu mogę zaatakować inny z inną końcówką czy też zwrócić uwagę żeby np nie kupić z końcówką X czy Y. Tutaj miałem sytuację że kupiłem BCM nieodpowiedni bo brakowało właśnie wyposażenia jakiegoś jak piszesz a miał niby pasować. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 09:23
|
|
|
Do pełnej diagnozy twojego wozidła wystarczy VNCI 6154. To jest odpowiednik i klon 1:1 głowicy VAS 6154. Pracuję z taką głowicą i nie ma jakichkolwiek problemów ze stabilnością pracy.
Jak już pisałem wcześniej problemem jest sterownik Airbag nie wiem z jakiego powodu chcesz wymienić również sterownik zawieszenia. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 10:09
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Rozumiem, czyli taką głowicę kupię i bez problemu ktoś się połączy ODIS'em a i mi się do czegoś więcej może przyda dzięki.
Co do modułu zawieszenie mam podejrzenie w związku z tym że skoro obok w module wilgoć to i tutaj coś nie gra bo na desce sypie błędem od zawieszenia
|
Na desce sypie błędem zawieszenia, bo w sterowniku masz od groma usterek komunikacyjnych powiązanych z usterką Airbag.
Rozkręć sterownik zawieszenia i sprawdź czy są ślady elektrokorozji. Jeżeli są to przemyj płytkę alkoholem izopropylowym i wstrzymaj się z kupnem do momentu uruchomienia Airbag i ABS.
Sterownik skręcony jest śrubami na bit typu TS15 albo 20 https://allegro.pl/oferta/klucz-wpustowy-torx-pieciokatny-z-otworem-1-4-ts15-9392559314 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 11:18
|
|
|
Jasne, zrobię jak radzisz. Spróbuję poszukać kogoś kto podejmie się chociażby diagnozy czy warto to naprawiać, jak nie to zamawiam drugi o tych samych numerach.
właśnie TS15 i TS20 brakuje w tym zestawie który posiadam. czas zrobić zakupy. Dzięki
[ Dodano: Wto 06 Sie, 2024 12:04 ]
Drobna aktualizacja, moduł zamówiony bez najmniejszych problemów w stanach, czas oczekiwania 17 dni , cena o niebo niższa. Głowicę zamówiłem także odezwę się po zdjęcie CP zdalnie Coś wcześniej muszę przygotować? Czy dogadamy to jakoś na tel/pw? ile pesos przygotować itp.
Co do aktualnego modułu pisałem do kilku firm to kazali go wyrzucić lub szukać dalej. Jak dla mnie padła sekcja zasilania bo widać ciemne przebarwienie. Spróbuję go uratować z czystej ciekawości . |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 18 Sie, 2024 11:40
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Głowicę zamówiłem także odezwę się po zdjęcie CP zdalnie Coś wcześniej muszę przygotować? Czy dogadamy to jakoś na tel/pw? ile pesos przygotować itp |
To zależy jak ma to być wykonane. Ja jestem w stanie przepisać CP i kodowanie na podstawie oryginału. Jeżeli wolisz to zrobić zdalnie, to dam ci namiary i się dogadasz. Reszta na PW. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
[ Twoje IP to: 44.222.131.239, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |