Car Audio » [navi plus] nie ma d¼wieku w g³o¶nikach
Odpowiedz do tematu
 [navi plus] nie ma d¼wieku w g³o¶nikach
Witam. Mam taki problem, ¿e radio jest sprawne, ale d¼wiêku w g³o¶nikach nie s³ychaæ.

D¼wiêk pojawia siê tylko gdy wchodzê w Lautstark-Setup, a nastêpnie wybieram opcjê Telefon, ale wtedy mogê s³uchaæ radia tylko przez 10sek, bo po takim czasie menu siê wy³±czy.

A po wybraniu opcji Audio, wy¶wietla mi siê taki napis, który po przet³umaczeniu oznacza: "¬ród³a d¼wiêku s± wyciszone".

Mo¿e kto¶ z was zetkn±³ siê z takim problemem i mo¿e mi jako¶ doradziæ ?
za³o¿y³em taki sam temat na audi80.pl, ale tam co¶ nikt nie odpisuje. mo¿e tu kto¶ bêdzie wiedzia³ o co chodzi

Postaw piwo autorowi tego posta

Guti napisa³/a:
za³o¿y³em taki sam temat na audi80.pl, ale tam co¶ nikt nie odpisuje. mo¿e tu kto¶ bêdzie wiedzia³ o co chodzi
nasz MAG bêdzie wiedzia³ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja z takim niby problemem siê ju¿ spotka³em tylko w modelu VW, ale doradziæ jak najbardziej mogê. Przecie¿ to moja pasja. ;audi;
Na pocz±tek odpowiedz czy zrobi³o siê to nagle czy tak ju¿ by³o od pocz±tku, oraz z jakiego modelu Audi pochodzi ta Navi+.
pzdr

Ja to navi ju¿ mia³em zamontowane w swojej 80 Cabrio, i od pocz±tku ju¿ tak mia³em, jak tylko kupi³em samochód, z tego co mi wiadomo, to navi jest z A8

W takim razie sprawd¼, czy czê¶æ radiowa nie jest zakodowana pod Bose.
pzdr

w³a¶nie o tym trochê poczyta³em i znalaz³em identyczny problem do mojego, w³a¶nie podobno jak jest w³±czona funkcja Bose, to wtedy przednie g³o¶niki nie graja, u mnie nie ma tylnych, wiêc trzeba bêdzie podpi±æ jaki¶ i to sprawdziæ czy bêdzie gra³o. I mam tu jeszcze pytanie takie, jak t± funkcjê Bose wy³±czyæ, bo siê na tym nie znam za bardzo.

Guti napisa³/a:
w³a¶nie o tym trochê poczyta³em i znalaz³em identyczny problem do mojego, w³a¶nie podobno jak jest w³±czona funkcja Bose, to wtedy przednie g³o¶niki nie graja, u mnie nie ma tylnych, wiêc trzeba bêdzie podpi±æ jaki¶ i to sprawdziæ czy bêdzie gra³o. I mam tu jeszcze pytanie takie, jak t± funkcjê Bose wy³±czyæ, bo siê na tym nie znam za bardzo.

Ka¿de radio Audi posiada tylko koñcówkê mocy na przednie g³o¶niki, wiêc ty³ zawsze jest aktywny. W przypadku kodowania czê¶ci radiowej na tryb Bose wewnêtrzna koñcówka mocy jest deaktywowana ze wzglêdu na u¿ycie koñcówki Bose.
Wy³±czenie trybu Bose mo¿na zrobiæ jedynie programem diagnostycznym np VAG-COMem.
W tej chwili kodowanie czê¶ci radiowej wygl±da w ten sposób 00010 i powiniene¶ j± zmieniæ na 00200. Ostatnia 5ta cyfra oznacza konfiguracjê osprzêtu. Je¿eli posiadasz zmieniarkê CD, to w tym miejscu powinna byæ 2.
Jak to zrobiæ. Pod³±cz do Navi VAG-COM, wybierz adres 56(radio) nastêpnie 07(kodowanie) i wpisz 00200, lub 00202. Po roz³±czeniu przód musi graæ.
pzdr

dziêki za dok³adna odpowied¼, teraz jeszcze tylko VAG trzeba kupiæ, albo znale¼æ kogo¶ kto po¿yczy :D

Guti napisa³/a:
dziêki za dok³adna odpowied¼, teraz jeszcze tylko VAG trzeba kupiæ, albo znale¼æ kogo¶ kto po¿yczy :D

Nie ma za co. Proponowa³bym jednak kupiæ - zawsze siê przyda na przysz³o¶æ.
pzdr

Wystawiono 1 piw(a):
Guti

Witam !
Odgrzeje kotleta.
Mialem w swojej S4 B5 zwykly odtwarzacz Alpine na din1. Wzi±³em od kolegi navigation plus z jego RS4, w celu sprawdzenia jak to siê bedzie sprawowa³o, na dzieñdobry oczywiscie by³ brak d¼wiêku :) Dzieki temu postowi zmienilem kodowanie radia bo by³o przestawione na BOSE. Teraz graj± przednie g³o¶niki ale ty³ mi wogole nie gra. Dodam ze na zwyklym odtwarzaczu tego problemu nie mia³em. Z tego co widze na naklejce schematu na Navigation Plus wyj¶cie jest jakby na 4 g³o¶niki. I pytanie dlaczego tak jest i czy da siê co¶ z tym zrobiæ ¿eby na Navi Plus gra³y wszystkie g³o¶niki w aucie ?
I jeszcze jedna sprawa czy Navi Plus jest w stanie obs³u¿yæ zmieniarke Alpine po uprzednim przerobieniu kabla NAVI PLUS ------ Zmieniarka.

aw69 napisa³/a:
Witam !
Odgrzeje kotleta.
Mialem w swojej S4 B5 zwykly odtwarzacz Alpine na din1. Wzi±³em od kolegi navigation plus z jego RS4, w celu sprawdzenia jak to siê bedzie sprawowa³o, na dzieñdobry oczywiscie by³ brak d¼wiêku :) Dzieki temu postowi zmienilem kodowanie radia bo by³o przestawione na BOSE. Teraz graj± przednie g³o¶niki ale ty³ mi wogole nie gra. Dodam ze na zwyklym odtwarzaczu tego problemu nie mia³em. Z tego co widze na naklejce schematu na Navigation Plus wyj¶cie jest jakby na 4 g³o¶niki. I pytanie dlaczego tak jest i czy da siê co¶ z tym zrobiæ ¿eby na Navi Plus gra³y wszystkie g³o¶niki w aucie ?
I jeszcze jedna sprawa czy Navi Plus jest w stanie obs³u¿yæ zmieniarke Alpine po uprzednim przerobieniu kabla NAVI PLUS ------ Zmieniarka.

Zmieniarka Alpine nie bêdzie dzia³aæ z nawigacj± ani ¿adnym innym radiem Audi. Chyba, ¿e zastosujesz specjalny interfejs. Nie mam pewno¶ci czy do Alpine taki jest, ale do Sony na 122% jest dostêpny. Co do ciszy w tylnych g³o¶nikach, to prawdopodobnie Twój F1 nie by³ wyposa¿ony fabrycznie w fabryczne radio, a jedynie w instalacje pod zwyk³y odbiornik.
Je¿eli do tej pory gra³o radio Alpine na 4 g³o¶nikach, to zak³adam, iz w br±zowej kostce przy radiu masz 8 przewodów czyli g³o¶niki pasywne. Nawigacja jak i pozosta³e modele Audi graj± w uk³adzie mieszanym przód pasywny ty³ aktywny.
pzdr

tak, masz racje dopiero teraz g³êbiej sie przyj¿a³em siê schematowi Navigation Plus i faktycznie koñcówka mocy jest tylko na przód :/ Chyba jednak odpuszcze sobie monta¿ Navi Plus za duzo rze¼by zw³aszcza ¿e niemam przystosowanej instalacji do Navi Plus :/ A jednak d¼wiêk z Alpine o wiele przyjemniejszy ni¿ z Navi Plus. Chocia¿ mi³oby mieæ wkomponowane MFD w kokpit :)

aw69 napisa³/a:
tak, masz racje dopiero teraz g³êbiej sie przyj¿a³em siê schematowi Navigation Plus i faktycznie koñcówka mocy jest tylko na przód :/ Chyba jednak odpuszcze sobie monta¿ Navi Plus za duzo rze¼by zw³aszcza ¿e niemam przystosowanej instalacji do Navi Plus :/ A jednak d¼wiêk z Alpine o wiele przyjemniejszy ni¿ z Navi Plus. Chocia¿ mi³oby mieæ wkomponowane MFD w kokpit :)

Ja wkomponowa³em sobie RNS do cygara. Mia³em sporo z tym roboty, ale stwierdzi³em, ¿e taki ma³y projekcik nie mo¿e po³o¿yæ mnie na ³opatki i teraz navi lata w po³±czeniu z Bose.

generalnie az takich duzych aspiracji melomana niemam :) Chcialem zeby poprostu ten malutki akcnet w postacji navi plus ³adnie komponowa³ mi siê z autem w ¶rodku...ale teraz musialbym dokupic do tego zmieniarke CD, jakis wzmacniacz na tylne g³osniki itp. itd. sam nie wiem czy gra warta ¶wieczki

aw69 napisa³/a:
generalnie az takich duzych aspiracji melomana niemam :) Chcialem zeby poprostu ten malutki akcnet w postacji navi plus ³adnie komponowa³ mi siê z autem w ¶rodku...ale teraz musialbym dokupic do tego zmieniarke CD, jakis wzmacniacz na tylne g³osniki itp. itd. sam nie wiem czy gra warta ¶wieczki

S±dzê, ¿e warta. Wszystko zale¿y jednak od podej¶cia w³a¶ciciela. Je¿eli kto¶ zmienia auta jak skarpetki, to mija siê to z celem. Je¿eli jednak zwi±zany jest z nim uczuciowo, to czemu nie?
Pasja niestety kosztuje. ;-)

Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Losowe tematy » Car Audio 

[ IP: 216.73.217.85 ]
[ Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ]