Car Audio » [navi plus] nie ma d¼wieku w g³o¶nikach
Odpowiedz do tematu

Witajcie,na pocz±tku chcia³em przeprosiæ za odkopywanie,ale nie chcê zak³adaæ kolejnego tematu z podobnym problemem.

Otó¿ : moje radio Navigation Plus + Bose zaczê³o sobie jaki¶ czas temu raz graæ, raz nie... najczê¶ciej jak gra³o i da³em g³o¶niej to wy³±cza³o siê ca³kiem i ponownie odpala³o. Doszed³em,¿e jedno zasilanie +12V spada nawet do 7-8V. Nie szuka³em przyczyny,bo w skrzynce bezpieczników wychodzi³o 12V,a do radia wpada³o 7-8V,wiêc co¶ tam po drodze siê sta³o - nie wa¿ne, poprowadzi³em nowy przewód i radio od¿y³o. Niestety moja rado¶æ nie trwa³a d³ugo, bo po jakim¶ czasie (2-3dni) zaczê³o ¶wirowaæ od nowa,ale ju¿ siê nie wy³±cza³o tylko d¼wiêk zanika³, a¿ w koñcu znikn±³ ca³kiem i du*a - do dzi¶ dnia (jakie¶ dwa tygodnie) nie us³ysza³em ju¿ d¼wiêku ze swoich g³o¶ników. Wynalaz³em gdzie¶ na forach,¿e to mo¿e byæ wzmacniacz - kupi³em,wymieni³em,ale to nie to. Da³em do jednego elektronika, ten stwierdzi³,¿e to koñcówka mocy,ale On siê tym nie zajmowa³ i poleci³ mi kolegê. Zawioz³em do Jego kolegi,który po dok³adnych oglêdzinach stwierdzi³,¿e koñcówka na 100% jest dobra,ale (i tu problem zaczyna siê robiæ taki sam jak w pierwszym po¶cie) mówi,¿e gdy ustawi opcjê telefonu to przez 10 sekund radio gra! Nie sprawdza³em tego jeszcze w aucie,bo dopiero wieczorem odbiorê od Niego radio,ale problem wygl±da na pierwszy rzut oka tak samo jak u kolegi powy¿ej.

St±d moje pytanie : co robiæ? Elektronik, który ma to radio teraz twierdzi,¿e powinien byæ jaki¶ skrót klawiszowy na 'restart' radia po czym za³±czona opcja 'mute' powinna "odpu¶ciæ",czy jest co¶ takiego? Zastanawia³em siê nad oprogramowaniem,które samodzielnie sobie zmienia³em, ale to by³o jakie¶ po³tora roku temu, wiêc chyba nie wysypa³o siê nagle po takim czasie? W razie czego ¶ci±gn±³em software w jêzyku polskim i wgram jeszcze raz, mo¿e to co¶ da,a je¶li nie to proszê Was o pomoc... Szczególnie administratora Adi202,bo widzê ¿e zna siê na rzeczy.

Pozdrawiam !

Postaw piwo autorowi tego posta

Mierzy³e¶ zasilanie na wzmacniaczu BOSE?

Naturalnie. Bia³y,cienki przewód - 12V, grubszy czerwono-¿ólty 12V. Wzmacniacz za³±cza siê chwilê po w³±czeniu radia (cyknie),ale d¼wiêku brak. Nie wiem czy to ma jakie¶ znaczenie, ale pod³±czy³em swój wzmacniacz+subwoofer, wpi±³em siê (tak± specjaln± kosteczk±,z której wychodz± 4 przewody,a wk³ada siê do niej chinche) w tylne g³o¶niki w kostce wchodz±cej do wzmacniacza,ale przez jaki¶ czas normalnie mi to gra³o.

PoLo napisa³/a:
przez jaki¶ czas normalnie mi to gra³o.

Po opisie problemu (spadek napiêcia) wynika, ¿e masz problem z kostk± ³±cz±c± wi±zki - tego jestem pewien jak moich danych personalnych. Wszystko co opisa³e¶ uk³ada siê logicznie, ale co¶ mi siê nie zgadza poniewa¿:
RNS i wzmacniacz maj± wspólne zasilanie które ³±cz± siê na kostce za radiem i spadek napiêcia powodowany jest przez bardziej pr±do¿erne urz±dzenie czyli przez wzmacniacz a nie przez RNSa.
W momencie gdy zrobi³e¶ bypass dla RNS wzmacniacz niekoniecznie musia³ otrzymaæ stabilne 12V, ale skoro piszesz, ¿e 12V na wzmacniaczu jest, to niech tak zostanie.
RNS obecnie pracuje stabilnie (nie resetuje siê) po podpiêciu innego wzmacniacza gra czyli sygna³ m.cz. na wyj¶ciu jest co oznacza, ¿e RNS jest sprawny. Wzmacniacz Bose by³ sprawdzony przez kompetentn± osobê oraz dodatkowo za³o¿y³e¶ drugi taki sam (prawdopodobnie sprawny) wiêc samo zakoñczenie mocy mo¿emy wykluczyæ jako przyczynê braku d¼wiêku. Wiêc co jest uszkodzone?
Moim zdaniem powiniene¶ zacz±æ od przywrócenia zasilania do orygina³u. Usuñ ten bypass i sprawd¼ jak wygl±da bia³a kostka 17 pin. Mie¶ci siê w g³êbi za klimatronikiem.
Zmierz napiêcie g³ównego zasilania na wzmacniaczu (czerwony z ¿ó³tym paskiem) bo to ¿e we wzmacniaczu klika przeka¼nik nie oznacza, ¿e ma zasilanie. Przeka¼nik wyzwalany jest bia³ym przewodem remote i je¿eli na wej¶ciu nie bêdzie 12V to wzmacniacz nie o¿yje.

Wybaczcie podepnê siê pod temat mam dok³adnie tak samo a mianowicie na radiu mam 12v na czerwono-¿ó³tym kabelku ale na wzmacniaczu ju¿ tego napiêcia nie ma , jak zada³em pr±d z zapalniczki by³o s³ychaæ przeka¼nik i d¼wiêk siê pojawi³ , czy to znaczy ¿e gdzie¶ po drodze jest przerwany przewód pr±dowy?? Ogólnie radio gra³o dobrze tylko jaki¶ czas temu zaczê³o przerywaæ d¼wiêk a¿ w koñcu ucich³o na amen. Pytanie jest czy daæ bajpas tak jak kolega czy szukaæ przyczyny na z³±czach. Pozdrawiam

kapsel napisa³/a:
Wybaczcie podepnê siê pod temat mam dok³adnie tak samo a mianowicie na radiu mam 12v na czerwono-¿ó³tym kabelku ale na wzmacniaczu ju¿ tego napiêcia nie ma , jak zada³em pr±d z zapalniczki by³o s³ychaæ przeka¼nik i d¼wiêk siê pojawi³ , czy to znaczy ¿e gdzie¶ po drodze jest przerwany przewód pr±dowy?? Ogólnie radio gra³o dobrze tylko jaki¶ czas temu zaczê³o przerywaæ d¼wiêk a¿ w koñcu ucich³o na amen. Pytanie jest czy daæ bajpas tak jak kolega czy szukaæ przyczyny na z³±czach. Pozdrawiam

¯adnych bajpasów. Zrób to jak nale¿y, szukaj przerwy.

Musia³bym pruæ tapicerkê ale nie mam pojêcia jak siê do tego zabraæ. Czy z radia ten czerwono/¿ó³ty leci bezpo¶rednio do wzmacniacza?? Nie chcia³bym czego¶ pozrywaæ

Za bezpiecznikiem zasilanie siê rozdziela na radio i wzmacniacz.

Wybaczcie ¿e to tak d³ugo trwa³o ale wyniki s± ,pos³ucha³em Adiego a ¿eby nie i¶æ na skróty tylko szukaæ przyczyny i troszkê roboty mi to narobi³o ale wszystko skoñczy³o siê pe³nym sukcesem prawie bo przy okazji zdejmowania tylnej kanapy nie potrzebnie roz³±czy³em wtyczki od poduszki no ale to i tak nie jest jaki¶ wielki problem ;) chcia³bym tylko przestrzec co niektórych którzy bêd± chcieli wyci±gaæ klimatronik wed³ug filmu z yt od jakiego¶ polaka który pokazuje jak po odkrêceniu bodaj¿e 4 ¶rubek wyci±ga siê szarpniêciem klimatronik ale to niestety nie prawda bo s± jeszcze zaczepy które trzeba odblokowaæ o czym dowiedzia³em siê z anglojêzycznego filmu równie¿ na yt. Przyczyn± mojego problemu by³y kable pr±dowe które znajduj± siê pod fotelem kierowcy które siê utleni³y niestety.Mam zdjêcia ale niestety nie mogê ich do³±czyæ , mo¿e jak za³o¿ê konto na jakim¶ portalu typu fotosik to udostêpniê je. Dziêki jeszcze raz i pozdrawiam

:brawo: :brawo: :brawo: :okok:

Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Losowe tematy » Car Audio 

[ IP: 216.73.217.85 ]
[ Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ]