Elektryka i elektronika » [V8 D11] Różnice pomiędzy starym panelem klimy(4) a nowym(8)
Odpowiedz do tematu
 [V8 D11] Różnice pomiędzy starym panelem klimy(4) a nowym(8)
Witam,

W audi V8 montowany był panel klimatyzacji z numerami początkowymi zaczynającymi się na 4, a w nowszych audisiach o numerach zaczynających się na 8. Z zewnątrz wyglądają praktycznie identycznie, ale podobno nowy nie załączy sprężarki w przypadku włożenia go do starego audi (przykładowo moja fałcia).

Czy ktoś posiada może rozpiskę pinów jednego i drugiego? a może ktoś już przeprowadzał podobny zabieg?

Cel: głównie zabawa i edukacja, ale przyznam, że panele nowsze można kupić w dużo lepszym stanie niż te stare :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: Różnice pomiędzy starym panelem klimy (4) a nowym (8)
k0niu86 napisał/a:
Witam,

W audi V8 montowany był panel klimatyzacji z numerami początkowymi zaczynającymi się na 4, a w nowszych audisiach o numerach zaczynających się na 8. Z zewnątrz wyglądają praktycznie identycznie, ale podobno nowy nie załączy sprężarki w przypadku włożenia go do starego audi (przykładowo moja fałcia).

Czy ktoś posiada może rozpiskę pinów jednego i drugiego? a może ktoś już przeprowadzał podobny zabieg?

Cel: głównie zabawa i edukacja, ale przyznam, że panele nowsze można kupić w dużo lepszym stanie niż te stare :)

Nie ma zbytniej różnicy między tymi sterownikami, a w panelu już żadnej. Wyjątkiem są sterowniki z nr 8L0 na przodzie z podświetleniem LED - Audi A3.

Hmm,

czyli, że spokojnie mogę kupować nowszy panel klimy do V8?

k0niu86 napisał/a:
Hmm,

czyli, że spokojnie mogę kupować nowszy panel klimy do V8?

Kwestia kodowania i programu, ale generalnie powinno wszystko pasować. Testowałem to w mojej eSie gdzie oryginalnie mam 4A0.

A soft ma jakieś duże znaczenie? Czy po prostu będą wypadać błędy w stylu czujnik G110?

k0niu86 napisał/a:
po prostu będą wypadać błędy w stylu czujnik G110?

Dokładnie jak piszesz.

No to szukam nowego panelu :P jak z kolorami podświetlenia? czy po numerkach da się do tego dojść?

k0niu86 napisał/a:
No to szukam nowego panelu :P jak z kolorami podświetlenia? czy po numerkach da się do tego dojść?

Jak najbardziej. Wszystkie panele podświetlają na czerwono z wyjątkiem Audi 100, Audi 80 i V8. To jednak nie jest problem. Panel z tych modeli jest kompatybilny z nowszymi, a w najgorszym wypadku można przełożyć filtr pod wyświetlaczem i będzie zaj....e

No właśnie, że to jest problem bo ten pomarańczowy kolorek jest zaje... bardzo mi się podoba :P a te czerwone to tak już jadą kiczem. Ale u mnie niestety wyświetlacz odmawia posłuszeństwa i do tego rozlewa się plama :(

W każdym razie szukam panelu :)

k0niu86 napisał/a:
No właśnie, że to jest problem bo ten pomarańczowy kolorek jest zaje... bardzo mi się podoba :P a te czerwone to tak już jadą kiczem. Ale u mnie niestety wyświetlacz odmawia posłuszeństwa i do tego rozlewa się plama :(

W każdym razie szukam panelu :)

Kup pierwszy lepszy sterownik i przełóż sam LCD - 4min i 22sec roboty

Ha no nie tak pierwszy lepszy bo na alledrogo już znalazłem ze 3, ale uszkodzone, a co najlepsze to żadnej informacji jak - a jak wyświetlacz zepsuty? :P

k0niu86 napisał/a:
Ha no nie tak pierwszy lepszy bo na alledrogo już znalazłem ze 3, ale uszkodzone, a co najlepsze to żadnej informacji jak - a jak wyświetlacz zepsuty? :P

To szukaj taki ze sprawnym LCD.

Kupiłem już za 95 razem z przesyłką, klimatronika od A3 :) będę końbinować jak tylko przyjdzie i dam sprawozdanie :) może jakieś fotki pstryknę :)

k0niu86 napisał/a:
Kupiłem już za 95 razem z przesyłką, klimatronika od A3 :) będę końbinować jak tylko przyjdzie i dam sprawozdanie :) może jakieś fotki pstryknę :)

Z niego wykorzystasz tylko LCD. Panel jak i elektronika sterownika jest zupełnie inna.

Adi202 napisał/a:
k0niu86 napisał/a:

Z niego wykorzystasz tylko LCD. Panel jak i elektronika sterownika jest zupełnie inna.

Czekaj ale mówisz o samych wyświetlaczach czy o całym przednim plastiku sterownika wraz z przyciskami i podświetleniem?

Odpowiedz do tematu