Problem z Bose
Witam wszystkich forumowiczów. Jakiś czas temu zakupiłem audi a3 8l z '97r z systemem bose wzmacniacz+tuba. Przy kupnie było założone już niefabryczne radio, ale po włączeniu w głośnikach słychać było trzaski. Gość powiedział że to wina radia ale po założeniu nowego było tak samo. W sklepie otrzymałem taki adapter i znowu miało wszystko działać
W czerwonym gnieździe adaptera jest miejsce tylko na jedną kostkę, w tym przypadku niebieską.
Po podłączeniu trzask w głośnikach jest teraz bardzo rzadki ale za to powstały zakłócenia od silnika i dźwięk jest mało zadowalający. Poza tym zauważyłem w porównaniu z innymi użytkownikami mam o dwie kostki za mało tj. brązowa i żółta widoczna na zdjęciu.
Możecie mi wytłumaczyć tak na chłopski rozum o co tu chodzi?
niebieska kostka, to podłączenie zmieniarki, proponowałbym podłączyc dodatkową masę do radia,wtedy zakłócenia powinny ustapić
A co z trzaskiem w głośnikach? I wydaje mi się że jak na bose to bardzo słabo gra. Moje wczesniejsze mondeo mk1 gralo podobnie
masz mozliwość podłaczenia oryginalnego concerta? tak dla pewnosci aby wykluczyc uszkodzenie adaptera i samych głosników
Ewidentny brak masy. W adapterze powinien być czarny przewód którego musisz podpiąć do masy.
Sorki ze tak dlugo nie odpisywalem ale auto stalo u mechanika i nie mialem do niego dostepu. Zrobilem tak Adi jak pisales, podpialem czarny przewod wychodzacy z adaptera do masy tj. do brazowego kabla z kostki A pin 8. Nie pomoglo.

Jakie radio masz podłączone?
Radio to Pionieer DEH 1400 UBB
Sądzę, że problem leży w radiu. Nie to że jest uszkodzone, ale sygnał załączenia wzmacniacza pojawia się za szybko.
Ale na starym radiu, nawet nie wiem jakim, bylo tak samo.
| Damnian89 napisał/a: |
| Ale na starym radiu, nawet nie wiem jakim, bylo tak samo. |
Na starym radiu mogło być tak samo pod warunkiem, że nie był to oryginał.
No nie byl, do takiego nawet nie mam dostepu. I co teraz mam zrobic??
I co teraz mam zrobic?? |
To zależy czy chodzi o trzask przy włączeniu czy o zakłócenia.
I o to i o to

z tym ze trzask nie wystepuje przy wlaczeniu radia tylko przy ciaglym graniu, nawet gdy sciszymy na zero. Slychac to tak jakby sie jakies zwarcie od czasu do czasu robilo. I powiedz mi dlaczego ja nie mam tej brazowej i zoltej kostki do podlaczenia radia?
I o to i o to z tym ze trzask nie wystepuje przy wlaczeniu radia tylko przy ciaglym graniu, nawet gdy sciszymy na zero. Slychac to tak jakby sie jakies zwarcie od czasu do czasu robilo. I powiedz mi dlaczego ja nie mam tej brazowej i zoltej kostki do podlaczenia radia? |
W Bose brązowej kostki nie będzie chyba, że masz oryginalnie zamontowany telefon. Żółta kostka mini ISO jest jednak koniecznością. W tej kostce masz sygnały kanałów lewego i prawego, przód i tył, mase sygnałów i sterowanie załączeniem. Wyjątkiem są modele poliftowe gdzie mini ISO w 3 kolorach zastąpione było jednym w kolorze czarnym.
Co do tych trzasków możesz mieć uszkodzoną końcówkę mocy lub po prostu źle podpięte radio.