|
|
Pomocy! AUDI A4 B5 Nie działające swiatła drogowe i mijania. |
| Autor |
Wiadomość |
StresS

Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 16:29 Pomocy! AUDI A4 B5 Nie działające swiatła drogowe i mijania.
|
|
|
Witam. Na pewno ta sprawa była już poruszana nie jeden raz,ale potrzebuje szybkiej pomocy i objasniam czego problem dotyczy. Otóż chodzi o to,że od pewnego momentu przestały działać mi swiatła pozycyjne i długie. Długie swiatła działają w momencie,kiedy pociągnę do siebie uchwyt, aby np mrugnąć komus. Czy możliwe,że to wina pająka? Dzisiaj go całego rozebrałem,faktycznie był już zasniedziały, ale ładnie go wyczysciłem i dokładnie złożyłem. Po podłączeniu okazało się,że problem ten jest nadal. Brak swiateł mijania i długich. Proszę o nie usuwanie tematu,gdyż bardzo potrzebuje pomocy. Wie ktos, cos o tym? Co to może być,czy możliwe,ze pająk jest spalony? Jak można to poznać?? Pomóżcie.
Wszystkie bezpieczniki sprawdzałem, wszystkie są dobre. VAG-u nie mam,wiec nie dam rady tak sprawdzić. Spróbuje we wtorek z miernikiem się temu przyjrzeć, może do czegos dojdę,ale jeżeli macie jakies pomysły to piszcie. A może jednak ten pająk się przepalił,tylko nie widać tego. Przy lampach przednich jest też kostka, do której podłączony jest przewód, może to cos tam?
Dodam,ze 2-3 dni wczesnij rozbierałem cały przód samochodu, bo zmieniałem pasek rozrządu. Po ok 2 dniach jazdy wracając z pracy swiatła jeszcze normalnie swieciły, po kilku godzinach chcąc wieczorem pojechać samochodem swiatel mijania i drogowych nagle nie było, tak same z siebie... Pierwsza mysl "bezpieczniki",ale nie, następnie myslę,że może żarówki, lub cos nie łączy w lampach,ale również nie, następnego dnia rozebrałem kierownice i wszystko ładnie wyczysciłem, łącznie z pająkiem i co? Dalej nic, co mam zrobić? Miernikiem sprawdzić kable,czy jak? A może pojechać na szrot i spróbować podłączyć tylko pająka innego?
Może podczas składania przodu, gdzies przyciął się przewód? Może zrobiło się zwarcie, jakie mogą być jeszcze możliwosci?
I jeszcze jedno pytanie. Czy są gdzies jeszcze bezpieczniki po za miejscem w kabinie(od strony drzwi, po lewej stronie)? Czy są jakies przekaźniki, po za tym pająkiem?
Panowie jeszcze jedna sprawa, otoz w sobote sprawdzalem styki,kostki itp, przy przednich lampach mam podlaczone dwie wtyczki, jedna jest podlaczona u gory lampy, jesat to okragla wtyczka, a druga u dolu podlaczona jest do takiej jakby kostki, co to moze byc za kostka? Wlasnie w sobote nia poruszalem i teraz nie swieca mi zadne swiatla z przodu, ale za to z tylu juz swieca.
Jeszcze jedna sprawa. Kiedys podlanczalem na krotka do zarowki swiatel pozycyjnych swiatla do jazdy dziennej zeby sprawdzic jak swieca, lecz zapomnialem o wymontowaniu tych kabli od zarowki swiatel pozycyjnych, moze gdzies sie zwarcie tam zrobilo,czy cos? Tyle,ze bezpieczniki wszystkie sa dobre, no chyba, ze sa tez gdzies po za kabinaa inne... |
| Ostatnio zmieniony przez StresS Pon 11 Lis, 2013 17:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:21
|
|
|
Jeżeli pozycyjne z tyłu świecą a przednie nie, to powinieneś sprawdzić same żarówki. Brak świateł mijania i długich, to wina przełącznika świateł, lub braku zasilania np uszkodzona kostka stacyjki. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
StresS

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:26
|
|
|
Przełącznik swiatel rozbieralem i czyscilem, byl spory zielony nalot na stykach, nie pamietam jak sie tam on zwie "fachowo", ladnie to wyczyscilem i na pewno dokladnie zlozylem, byc moze cos tam nie laczy? Moze juz sie za bardzo wytarlo? Kostke stacyjki chyba bym odrzucil, nie ma nic wspolnego ze swiatlami w tym modelu (chyba) do przelocznikow swiatel idzie inna, osobna kostka. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:37
|
|
|
| StresS napisał/a: | | Kostke stacyjki chyba bym odrzucil, nie ma nic wspolnego ze swiatlami w tym modelu (chyba) . |
W takim razie powinieneś nie robić zamieszania i napisać o jaki model Audi chodzi. Moja odpowiedź tyczyła się Audi A4 B5 z 99r. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
StresS

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:40
|
|
|
Edytowalem, Audi a4 b5 99r. W razie wymiany tej kostki stacyjki, to trzeba wymieniac cala stacyjke? Mozesz podrzucic foto tej kosteczki? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:44
|
|
|
W takim razie sprawdź czy w gnieździe włącznika świateł na grubym przewodzie czarny z żółtym paskiem jest 12V po załączeniu zapłonu. Jeżeli jest, to problem jest z przełącznikiem świateł. |
|
|
|
|
|
 |
StresS

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:50
|
|
|
A jeżeli nie będzie tam napięcia takiego,albo w ogółe? Co należy sprawdzić? Czy są jeszcze gdzies jakies bezpieczniki? Stojąc przodem do przodu samochodu, po prawej stronie u góry jest czarna skrzynka, zaraz pod szybą, tam jest komputer,ale czy nie ma tam tez bezpieczników od swiatel,czy cos podobnego? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:57
|
|
|
Zasilanie włącznika żarówek idzie bezpośrednio z kostki stacyjki. Przy takim uszkodzeniu również nie powinien załączyć się przekaźnik odciążający rozruch silnika. Nie działały by również wycieraczki jak i nadmuch powietrza do kabiny czy kierunkowskazy.
Jeżeli wymienione odbiorniki funkcjonują, to na 90% szukaj w przełączniku świateł. |
|
|
|
|
|
 |
StresS

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:14
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | Zasilanie włącznika żarówek idzie bezpośrednio z kostki stacyjki. Przy takim uszkodzeniu również nie powinien załączyć się przekaźnik odciążający rozruch silnika. Nie działały by również wycieraczki jak i nadmuch powietrza do kabiny czy kierunkowskazy.
Jeżeli wymienione odbiorniki funkcjonują, to na 90% szukaj w przełączniku świateł. |
Tak,tak. Wszystko działa prawidłowo. Swiatła pozycyjne są, nawiew jest, kontrolka od swiateł na liczniku również jest, wycieraczki, spryskiwacze, kierunkowskazy tez działają, do tego jest ta funkcja migania długimi ( pociąganie dźwigni do siebie), gdy pociągam do siebie swiatła długie się załączają, ale gdy chcę włączyć swiatła długie na stałe to już nie reaguje. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:32
|
|
|
Do mrugnięcia długimi służy inny kontakt który zasilany jest bezpośrednio z akumulatora. Zmierz dla pewności czy jest to napięcie o którym pisałem i rozbierz ponownie przełącznik świateł. Sądzę, że problem leży w segmencie części załączającej światło czyli na wysokości dźwigni włącznika. W segmencie części dolnej (przy dźwigni kierunkowskazów) jest część przełączająca. Tak więc jak odkręcisz dekielek na przełączniku to na górze są kontakty od świateł pozycyjnych, na dole kontakty załączenia świateł. |
|
|
|
|
|
 |
StresS

|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 20:04
|
|
|
Ok, dzisiaj to rozkręcę, być może leży wina w tym przełączniku, nie wiem tylko,czy może wytarły się już styki i nie łączy dobrze. Bardzo dobrze mi to wytłumaczyłes, teraz już wiem,że swiatła mijania załączają się w dolnej częsci przełącznika:) Sprawdzę to. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 22 Mar, 2014 21:04
|
|
|
witam dołaczam się do tematu tylko ja zrobiłem zwarcie na przewodzie czarno żułtym i teraz nie ma tan napięcia i nie działają kierunki i wycieraczki swiatła przeciwmgłowe i mam proźbe gdzie są jakieś bezpieczniki styczniki od tego przewodu (szyna napięciowa po zapłonie) które podają napięcie na ten przewód proszę o szybką odpowiedz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |