|
|
Planuje zakup A4 B5 110km proszę o pomoc |
| Autor |
Wiadomość |
maciek_l

Model: jeszcze nie ma ;-)
Silnik: -
Zasilanie: -
Nadwozie: -

|
Wysłany: Sro 19 Cze, 2013 02:19 Planuje zakup A4 B5 110km proszę o pomoc
|
|
|
Witam.
Tak jak w temacie. Planuje zakup takiego samochodu.
Do dyspozycji mam kwotę 12000pl [max 15 z opłatami]
Przebiegom na allegro nie wierzę. Chciałbym aby był to przemyślany zakup.
Przed zakupem planuje podjechać do serwisu w celu podpięcia samochodu pod komputer i sprawdzenia ewentualnych błędów, historii. Z tego co się orientowałem w lokalnym serwisie koszt podpięcia pod komputer i sprawdzenia to 60pln
Zużycie tapicerki, dopasowanie karoserii,
zawieszenie (sprawdzać samemu? Pojechać do stacji diagnostycznej [jaki koszt?]
Na co jeszcze zwracać szczególną uwagę?
Oczywiście auto pojadę obejrzeć z inną osobą, podczas jazdy testowej chciałbym sprawdzić prace zawieszenia oraz silnika na niskich oraz wysokich obrotach.
Czy warto przed zakupem wykonać pomiar ciśnienia sprężania?
Czy w modelu A4 B5 z rocznika 2000 da się ustalić za pomocą komputera faktyczny przebieg?
Z góry dzięki za sugestie i przepraszam jeśli przeoczyłem któryś z punktów regulaminu.
Poniżej model z mojej okolicy
http://otomoto.pl/audi-a4-audi-a4-C29568054.html myślicie, że warto obejrzeć?
Im więcej czytam w internecie informacji tym większą mam zagwozdkę.. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 19 Cze, 2013 17:03
|
|
|
myślę, że powinieneś przede wszystkim przejrzeć forum z poradami dotyczącymi kupna aut, gdzie większość twoich wątpliwości zostanie rozwianych.
Mimo to dam Ci kilka podstawowych wskazówek - nie wiem, czy to będzie Twoje pierwsze auto, czy tylko pierwsze audi, ale:
Jak sam pewnie zauważyłeś, ilość ogłoszeń w internecie wprawia człowieka w zakłopotanie, któremu autu się przyjrzeć, a które ostatecznie wybrać. Dlatego też powinieneś przede wszystkim:
- wybrać kilka ogłoszeń zbliżonych z preferowaną przez ciebie specyfikacją i z najbliższej okolicy, żeby nie robić kosztów i pojechać pooglądać samochody. Podstawa, to nie napalaj się - nie nastawiaj się, że musisz od razu któryś z nich kupić - tych aut jest setki. Porównaj sobie kilka egzemplarzy na żywo, przejedź się. Będziesz miał podstawę żeby wyrobić sobie jakiś pogląd, co za te 12-15tys możesz kupić. Zdjęcia w necie wogóle nie odzwierciedlają stanu technicznego pojazdu - stan "igła, bardzo dobry, kozak, malinka" to pojęcia baaaardzo subiektywne.
- w aucie, które ma kilkanaście lat poprawki lakiernicze wcale nie muszą świadczyć, że była potężna dzida - jak auto jest nowe i ma AC, bardzo często niewielkie nawet rysy są lakierowane. Wiele osób na drobnych szkodach i naprawach wręcz wyłudza z ubezpieczalni kasę
- należy przyjąć, zwłaszcza przy kilkunastoletnich autach (w 99%) nie istnieje pojęcie jak "udokumentowany przebieg" - jest tylko wskazanie licznika. Zegary są kręcone, wymieniane, książki serwisowe można za kilkanaście - kilkadziesiąt zł kupić, tak jak i oryginalne naklejki z serwisów, czy z wymian rozrządu. Historię serwisową w ASO też można sobie zrobić od nowa. dlatego przy zakupie wogóle nie zwracaj uwagi ile auto ma "przebiegu" tylko ile jeszcze nim zrobisz bez gruntownych remontów.
- jak już wypatrzysz tą wymarzoną perełkę, igiełkę itd - najprościej pojedź na stację diagnostyczną. Z racji dużej konkurencji, często za takie badanie zapłacisz grosze, albo nawet nic, a sprawdzisz profesjonalnie najważniejsze rzeczy- hamulce zawieszenie, podwozie, amortyzatory, skład mieszanki.
- no i zawsze bierz kogoś, kto na chłodno będzie oglądał samochód - on więcej zauważy niż Ty
A ocenianie aut na forum na podstawie samych ogłoszeń z neta, można porównać do wróżenia z fusów. Choć jest to na pewno niezaprzeczalna forma podtrzymania konwersacji pomiędzy forumowiczami
powodzenia |
_________________ A6 C6 LIFT 2.0 170KM
A4 AVANT 1.9TDI
były:
B4 CABRIO 2.6V6
A6 2,4 165KM
80 B3 1.8 90KM
A6 AVANT 2,4 165KM
A8 4,2V8 310KM
80 B4 AVANT 2.0 115KM
A6 2.6 150KM
80 B4 2.0 115KM
80 B3 1.8S 90KM
80 1.6 75KM |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Audi A4/S4 |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.52, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |