Czujniki, kody i schematy » Audi 100 C3 - Przekaźniki
Odpowiedz do tematu

W elektryce nie masz co szukać, bo jej zbytnio w tym modelu nie ma. Zasadniczą sprawą w K-Jecie jest ciśnienie robocze paliwa. Miałem taką sytuację, że auto paliło na zimnym, na ciepłym już ciężej. W trakcie jazdy silnik potrafił osłabnąć. Szukałem dziury w całym, a przyczyną była zużyta pompa paliwa. Pompa paliwo podawała, ale jak się później okazało ciśnienie paliwa było stanowczo za niskie. Przy tzw czasówce ciśnienie nie przekraczało 2Bar. Kupiłem więc drugą nową zamienną pompę za 300zł i nadeszła chwila prawdy. Zaraz po załączeniu zapłonu ciśnienie skoczyło do 4,5 Bar, a w momencie pracy (kończyła się skala manometru 6Bar) dochodziło do 1 czyli mogło być około 10Bar. Auto paliło od strzała zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku, a przede wszystkim odzyskało dawny wigor i zaczęło mniej palić.
Tak więc połową sukcesu w przypadku K-Jetronic jest odpowiedni dobór paliwa i powietrza - do tego służy przepływomierz i rozdzielacz paliwa. Proponuję sprawdzić wszystko w odpowiedniej kolejności. Zacznij od ciśnienia paliwa.

Postaw piwo autorowi tego posta

panowie, z góry mówię, że z mechaniki samochodowej, można powiedzieć, że jestem zielony i już pomału tego wszystkiego nie ogarniam.

gogoll, mówisz, że wtryskiwacz rozruchowy działa tylko na zimnym silniku i dlatego mi lekko zapala. otóż nie, bo auto zapala tylko gdy jest ciepło. powiadasz też, że z pozycji środkowej auto odpala z benzyny i jeśli nie dojdę do tych 2000 obrotów to na niej chodzi. to dlaczego gdy przełączę na benzynę auto gaśnie? (jeśli mam na pozycji środkowej wolne obroty są)

Adi202, u mnie jest KE-Jetronic a nie K-Jetronic. nie wiem czy to zmienia postać rzeczy.

spróbuje sprawdzić ciśnienie paliwa tuż przed filtrem ale nie wiem kiedy to zrobię, bo nie mam manometru a ten tydzień mam pracę na różne godziny, także podjechać gdzieś do warsztatu by mi zmierzyli może być nie możliwe.

gogoll, ten wtyk o którym mówisz, to jest ten tak ciasno schowany tuż przy samym błotniku?

Matka Whistlera napisał/a:

Adi202, u mnie jest KE-Jetronic a nie K-Jetronic. nie wiem czy to zmienia postać rzeczy.

Nie zmienia. Różnica polega tylko na dodanym sterowniku. Co do tego przełącznika gazu, to pierwsza pozycja, to benzyna druga, to LPG, a trzecia tryb automatyczny odpala na benzynie i samoistnie przełącza się na LPG po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika oraz po przekroczeniu zadanych obrotów silnika.

gogoll, mówisz, że wtryskiwacz rozruchowy działa tylko na zimnym silniku i dlatego mi lekko zapala. otóż nie, bo auto zapala tylko gdy jest ciepło. powiadasz też, że z pozycji środkowej auto odpala z benzyny i jeśli nie dojdę do tych 2000 obrotów to na niej chodzi. to dlaczego gdy przełączę na benzynę auto gaśnie? (jeśli mam na pozycji środkowej wolne obroty są)
-wtrysk rozruchu działa tylko na zimnym silniku.
-pozycja środkowa przełącznika wskazana do rozruchu i potem jazdy na gazie, odpala na benzynie i na niej chodzi, przy dodaniu gazu i zwiększenia obrotow przełancza się na gaz

gogoll, ten wtyk o którym mówisz, to jest ten tak ciasno schowany tuż przy samym błotniku?
przepustnica nie jest przy błotniku tylko w miejscu połączenia kolektora ssącego z gumą prowadzącą do rozdzielacza paliwa, tam gdzie jest linka gazu

witam. jeszcze nie sprawdzałem tego ciśnienia ani tej wtyczki bo nie mam kiedy ale zauważyłem pewną rzecz. mianowicie przy odpalaniu z pozycji środkowej przy załączeniu zapłonu jest na benzynie (słychać przekaźnik i pompę) ale zaraz przy przekręceniu rozrusznikiem przechodzi na lpg. nie przy konkretnej temperaturze czy obrotach. czy coś może być nie tak z instalacją lpg?

Ja bym tutaj raczej instalacji LPG nie mieszał.

Obojętnie w jakiej pozycji będzie ustawiony przełącznik auto zawsze bedzie odpalało na benzynie.
Pozycja 1 tylko benzyna.
Pozycja 2 środkowa (zalecana do użytkowania) odpala na benzynie, a potem pod wpływem obrotów przełącza się na gaz.
Pozycja 3 tylko gaz (odpala też na benzynie to co dostał z wtrysku rozruchowego i potem powinien chodzić na gazie).

Pompę zawsze będziesz słyszał po przekręceniu stacyjki, musi ona wytworzyć ciśnienie do wtrysku rozruchowego.

witam. przepraszam, że odzywam się dopiero teraz ale miałem mała przygodą z moją audiczką i przez ostatnie prawie 2 tygodnie składałem przód auta :( ale na szczęście mechanicznie nic nie dostało w ***** także przyczyny braku zasilania benzyną szukamy dalej.

gogoll, sprawdziłem tą wtyczkę przy przepustnicy i mam napięcie na jednym z zewnętrznych styków ale pod warunkiem oczywiście, gdy mam podłączony krokowiec (tzn. ten bezpiecznik którego wcześniej nie miałem, bez niego nie ma nic)

druga sprawa, która mnie męczy to to, że przełącza mi na gaz zaraz po przekręceniu rozrusznikiem (widzę po lampkach na przełączniku) a nie przy osiągnięciu obrotów.

z tego wynika mi tylko to, że pompa do wymiany. jak myślicie?

pozdrawiam.

Jeśli chodzi o wtyczkę przepustnicy to sprawdź ten element wtyczki na stałe przymocowany do kolektora, krótko mówiąc nie ten co sprawdzałeś tylko tą drugą część. Na niej nie ma żadnego napięcia, jej zadaniem jest zwarcie styków (środkowy z jednym bocznym) ale tylko przy zamkniętej przepustnicy. Jak przepustnicę lekko uchylisz zwarcia nie będzie.(i nie będzie zasilania krokowca)
Co do pracy na gazie to moment przełączenia na gaz ustawia gazownik, zazwyczaj moment przełączenia ustawia się w granicach 2000-2500 obrotów. Jeśli ci auto od razu po zapaleniu przełącza na gaz to jak ty chcesz jechać na benzynie. Jedź do gazownika sprawdzić kiedy ci faktycznie przełącza na gaz, a nastepnie ustaw gaz tak jak pisałem wcześniej.
Z twojego opisu wynika ,że jak zabraknie ci gazu to stoisz.

sprawdzałem tą wtyczkę:

pytasz jak ja chcę jechać na benzynie skoro od razu przełącza na gaz. bo chcę odpalać na samej benzynie i mieć wolne obroty. pisałem też wcześniej, że podczas jazdy na lpg przełączę na benzynę to auto pojedzie ale nie mam wolnych obrotów i muszę manipulować pedałem, tak że nie stoję jak gazu zabraknie.

Odpowiedz do tematu