Skrzynie automatyczne » [a6 c6 4.2 BAT] tiptronik się gubi - 6hp19A GUT
Odpowiedz do tematu
 [a6 c6 4.2 BAT] tiptronik się gubi - 6hp19A GUT
Panowie, wiele się naszukałem ale odpowiedzi znaleźć nie mogę....o to problem -

przy biegach powiedzmy 3-4-5-6 przy choćby lekkim obciążeniu faluja obroty (wskazówka skacze o 600 obrotów co widać i czuć) a dzieje się to tak do 2800 obrotów
powiedzmy że jadę 90km/h na 6 biegu to strasznie faluje, czuć że lockup nie łapie, ślizga się. Biegi zmienia i rusza z miejsca płynnie.
gdy jadę na tym biegu lekko z górki tak że obciążenie jest minimalne to się uspokaja, w momencie wzrostu siły napędowej (nie przyśpieszając) zaczyna falować i poszarpywać,,,ale biegu samoczynnie nie zmieni na niższy.

jadąc na ręcznym tiptronicu i oscylując obrotami powyżej 2500 obrorów powyższego zachowania brak. Auto się zbiera, idzie jak burza, zmienia biegi płynnie.....jest jak się należy.

doczytałem się o naprawie mechatronica i oczywiście o wymianie oleju, czynność ta kosztuje w granicach 2000-2500 zł. Nie chciał bym się pakować w taki koszt nie uzyskując rozwiązania usterki. Może sprawdzę i uzupełnię najpierw olej w skrzyni - ale jaki? Lifeguard Fluid 8 czy 6+...

błędów - BRAK!!

Postaw piwo autorowi tego posta

Istotną sprawą dla skrzyni biegów jest poprawna praca układu wtryskowego silnika. Jeżeli w silniku pojawi się problem z przeliczeniem danych przenosi się to również na skrzynię biegów. Odnośnie skrzyni biegów 6cio stopniowej, to jest możliwe, że czeka cię jej remont - nie tylko wymiana oleju. Można też wykonać adaptację, ale stosuje się to raczej tylko po naprawie skrzyni.

jestem świadomy wpływu układu wtryskowego na prace skrzyni biegów. Auto posiada LPG i ono często powoduje ''inną'' prace skrzyni biegów. Tutaj niestety LPG wykluczyłem. Silnik nie zgłasza usterek i pracuje jak należy. Jedyną rzeczą to padające cewki zapłonowe - w tygodniu 2 szt. - mam na zapas więc wymieniane było natychmiast.

powyżej 2200-2500 obrotów skrzynia pracuje rewelacyjnie. Remont nie przewidywał mój budżet :/

Odpowiedz do tematu