Przesunięty przez: Astaroth Sro 04 Lis, 2009 15:44 |
[A6 C4]Wymiana oleju w skrzyni automatycznej. |
Autor |
Wiadomość |
Frodoss

Model: C4
Silnik: 2.0E AAD
Zasilanie: Benzyna=lpg
Nadwozie: sedan

Postawił 1 piw(a) Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 08:46
|
|
|
Czyszczenie jednak nic nie dało... została chyba tylko wymiana skrzyni.
Muszę kupić skrzynię o tych samych oznaczeniach, czy wystarczy ze będzie to skrzynia z takiego samego silnika? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 08:48
|
|
|
wystarczy z takiego samego silnika. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Frodoss |
 |
Frodoss

Silnik: 2.0E AAD
Zasilanie: Benzyna=lpg
Nadwozie: sedan

Postawił 1 piw(a) Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 09:09
|
|
|
Chociaż jedna dobra informacja
Dzięki za wszystko
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 18:31 ]
Ostatnie pytanie.
Ciężko znaleźć skrzynie która jest jeszcze na aucie i można by było ją sprawdzić, ale znalazłem taką z 2.6 czy ona też będzie pasować do 2.8? Te silniki są bardzo podobne. |
|
|
|
|
 |
plusoko

Silnik: ABC
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Avant

Postawił 2 piw(a) Skąd: DGL
|
Wysłany: Sro 28 Cze, 2017 21:02 wymiana oleju ASB
|
|
|
Witajcie!!! Mam pytanie: jaki zalać olej na zmianę do automatycznej skrzyni biegów do mojej A6C4 moja skrzynia to 4HP18 na korpusie blaszka z nabitym oznaczeniem CRD a na boku miski olejowej naklejka FLE rocznik auta 97,dziś odkręciłem korek płyn/olej jest ciemnobrązowy za cholerę nie wiem co wlać do skrzyni- oliwa pewnie od nowości że taka spracowana w odpowiedziach na forach przewija się dexron II i dexron III myślałem o mobilu atf220 lub atf320 znalazłem ze oba są czerwone ale czy poprzednik był czerwony? jak to jest z mieszaniem kolorów chyba nie bardzo |
_________________ ...nic nie muszę... |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 30 Cze, 2017 08:44
|
|
|
Możesz wszystko od Dexron II w górę. III ma w sobie właściwości poprzedniego. Jeżeli robisz statyczną wymianę, to proponuję zalać II. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): plusoko |
 |
plusoko

Silnik: ABC
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Avant

Postawił 2 piw(a) Skąd: DGL
|
Wysłany: Sob 01 Lip, 2017 13:36
|
|
|
...i po bólu, wczoraj wymieniłem olej, był problem z demontażem tych uchwytów miski olejowej...ale jak już ją zdjąłem wiedziałem dlaczego, data na filtrze styczeń 1997 czyli wymieniłem filtr i olej pierwszy raz od...przed wymianą skrzynia przeciągała biegi i bardzo często między 3 i 4 biegiem następował strzał (jak się pilnowałem to zmieniałem biegi gładko operując pedałem gazu) teraz zmiana biegów płynnie i szarpnięcia z 3 na 4 sporadycznie. Olej był brązowy,ciemny żadnych opiłków, kawałków metalu nie wyłapałem, było trochę szlamu, zalałem mobil ATF220, za kolejny 1000km kolejna wymiana. Skrzynia nie ma lekko, często ciągam przyczepę, przebieg wg zegarów 417tys kilometrów, jestem pod wrażeniem
dzięki za poradę |
_________________ ...nic nie muszę... |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 12:42
|
|
|
Cześć,
A6 C4 1997r. z ZF 4 HP-18 (CYS), brak bagnetu. Jak to jest z poziomem oleju w tej skrzyni?
Na ile dobrze znalazłem to przy temp. oleju 40C (30-50C) powinien być równo z wlewem/przelewem w misce. Ostatnio jak sprawdzałem, to wylewał się... na tym przerwałem sprawdzanie...
Olej dynamicznie zmieniałem z 3 lata temu, tyle że niedawno wymieniałem chłodnicę oleju skrzyni i warsztat dolał.
Pozdr, Doman. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 29 Sty, 2025 09:00
|
|
|
Przy temperaturze pomiędzy 35 a 40°C ATF powinien się delikatnie sączyć przez przelew. Oczywiście silnik załączony, skrzynia w pozycji P, klimatyzacja wyłączona. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 29 Sty, 2025 09:20
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Przy temperaturze pomiędzy 35 a 40°C ATF powinien się delikatnie sączyć przez przelew. Oczywiście silnik załączony, skrzynia w pozycji P, klimatyzacja wyłączona. |
Super, dzięki za informację. Chyba przy okazji zmienię sobie olej statycznie, bo już kilka lat minęło...
Czy powinienem wcześniej rozgrzać silnik do 90C i pojeździć, a potem poczekać aż się ostudzi? Czy po prostu odpalić i poczekać do tych 35-40C?
Bo z tego co gdzieś wyczytałem to tam podobno jeszcze jakiś zawór jest co się otwiera dopiero przy 75C. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 29 Sty, 2025 09:57
|
|
|
Odpalić silnik, skrzynia w pozycji P. Rozgrzać ATF do 35°C, spuścić nadmiar do momentu sączenia się przez przelew. Do statycznej wymiany spuścić płyn z miski, odmierzyć ilość płynu i tyle samo zalać nowym. Później jeszcze raz kontrola stanu. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 09:56
|
|
|
Jak na złość nie mogę połączyć się ze sterownikiem skrzyni... ech...
Jakiś patent na spr. temp. ATF? W sumie mogę wrzucić do miski czujnik temp (?). |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 10:15
|
|
|
pirometrem zobaczyc jaka temp ma miska olejowa |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 18:23
|
|
|
roznica na pewno bedzie ale to pewnie max 5 stopni olej zmieniasz w temp 35/40 stopni |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|