|
|
[A3 1.9 BLS] Schemat dostępu do DPF / przepalenie filtra DPF |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 18:28 [A3 1.9 BLS] Schemat dostępu do DPF / przepalenie filtra DPF
|
|
|
Siemanko,
z reguły wcale się tutaj nie udzielam, ponieważ moje auto wcale mi nie dokucza i się nie psuje. Dzisiaj jednak po raz kolejny w przeciągu ostatniego miesiąca zapaliła się kontrolka od DPFu, a auto ledwo co odpaliło.
Zaczęło się od tego, iż silnik odpalał już słabo w zeszłym tygodniu, ale myślałam, iż to akumulator. Nie zdziwiłoby mnie to, gdyby nie fakt, iż już drugi raz w przeciągu miesiąca. Sposób mojej jazdy nie uległ zmianie i nadal z pasją depczę pedał gazu, więc gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy? Co do paliwa to nigdy nie miałam zastrzeżeń. Do dzisiaj.
Jakąś dobrą duszę poproszę również o schemat z dostępem do filtra. I ocenienie, ile trzeba będzie rozebrać, żeby się do niego dostać. |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Samo skur*****stwo na tym świecie.
Skur*****stwo i pogarda.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2015 10:29
|
|
|
Deptanie geja gazu nie ma nic do wypalania filtra DPF. Wypalanie odbywa się tylko na dłuższych trasach - nigdy w mieście. Warunkiem jest min 1/4 zbiornika paliwa, temperatura silnika min 80°C oraz stała prędkość - nie przyspieszamy i nie hamujemy silnikiem. Najbardziej optymalnym zakresem prędkości obrotowej silnika jest 2500obr/min. Silnik wytwarza wówczas wystarczającą temperaturę spalin oraz emituje mniej syfu niż powyżej 3000obr. Demontaż DPF nie należy do przyjemnych i szybkich zajęć. Wyjątkiem jest A6 gdzie filtr jest dosłownie za skrzynią biegów i jest pełny dostęp do wszystkich śrub. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2015 17:31
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Deptanie geja gazu nie ma nic do wypalania filtra DPF. |
No wiem, wiem - nie chciałam, żeby zaraz stwierdzono, iż zamuliłam sama
U mnie konkretnie w modelu jak wygląda demontaż? |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Skur*****stwo i pogarda.
 |
|
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158

Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2015 20:36
|
|
|
DPF można też zamulić nieświadomie przez uszkodzone elementy silnika. Np niesprawna świeca żarowa może spowodować że auto nie będzie włączać trybu wypalania filtra podczas jazdy. Pisałaś że miałaś problemy z rozruchem i może być to właśnie świeca. Zanim rozprujesz wóz spróbuj go zczytać a może napotkasz jakiś błąd. Zawsze też można komputerem przeprowadzić wypalanie filtra. I jeśli to nie pomoże to wtedy będziesz go wyjmować. Pozdro |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2015 11:24
|
|
|
Ze świecą żarową to raczej przesada - Audi to nie Renault. Ale jak przedmówca napisał ważny jest stan techniczny czujników układu wydechowego jak i ssącego.
Trzeba sprawdzić pamięć błędów oraz stan zapełnienia DPF. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2015 18:42
|
|
|
Ja o ten DPF tak męczę, ponieważ wybieram się jutro do mechanika - chcę, aby to sprawdził. Owszem, problemy z rozruchem mogą wynikać z zapchanego DPFu. Dobrze, że mam teraz inne wskazówki, ponieważ wiem mniej więcej czego się spodziewać. A dopytuję na forum, ponieważ po to jest. No i serwis już dwa razy próbował zrobić mnie po swojemu, czyli naciągnąć. Z A3 już tam wprawdzie nie jeżdżę, ale złe doświadczenia swój ślad zostawiły |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Skur*****stwo i pogarda.
 |
|
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 16 Lis, 2015 12:49
|
|
|
| szynszylek napisał/a: | Ja o ten DPF tak męczę, ponieważ wybieram się jutro do mechanika - chcę, aby to sprawdził. Owszem, problemy z rozruchem mogą wynikać z zapchanego DPFu. Dobrze, że mam teraz inne wskazówki, ponieważ wiem mniej więcej czego się spodziewać. A dopytuję na forum, ponieważ po to jest. No i serwis już dwa razy próbował zrobić mnie po swojemu, czyli naciągnąć. Z A3 już tam wprawdzie nie jeżdżę, ale złe doświadczenia swój ślad zostawiły |
Sprawdzenie nie będzie polegać na jego zdemontowaniu - tym bardziej, że jego demontaż do prostych nie należy.
DPF zainstalowany jest między silnikiem a grodzią komory silnika - trzeba odkręcić wszystkie czujniki i rurki ciśnieniowe czujnika różnicy ciśnień, zdemontować półoś z przegubem oraz rozpołowić rurę tłumika.
Tak to wygląda po zdemonowaniu. Nr 1 to DPF
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 16 Lis, 2015 12:56
|
|
|
No ja mam taką nadzieję, że nie będą się do niego dobierać. Mam termin na jutro, chcą przepalić i porządnie rozgrzać auto i zczytać ewentualne błędy.
BTW. co ma czujnik ciśnienia do DPFu? |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Skur*****stwo i pogarda.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 16 Lis, 2015 13:11
|
|
|
| szynszylek napisał/a: | | co ma czujnik ciśnienia do DPFu? |
Bardzo dużo. Na jego podstawie obliczana jest masa zanieczyszczenia DPF. Dokładnie chodzi o to, że ten czujnik mierzy różnicę ciśnienia na wejściu i wyjściu z DPF. Czym różnicza jest większa, tym zanieczyszczenie jest większe. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 11:03
|
|
|
Ok, czujnik ciśnienia spalania (podejrzewam, iż tak nazywa się po polsku) został wymieniony. Przy okazji wyszło również kilka innych drobnostek, między innymi świece. Jedna była całkowicie kaputt, pozostałe 3 również w nienajlepszym stanie. Więc komplet również poszedł do wymiany.
Test na DPF zaraz po tym, jak oddałam im auto pokazał 6.7% zanieczyszczenia, więc filtr był praktycznie czysty.
Pojeździmy, potestujemy, zobaczymy |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Skur*****stwo i pogarda.
 |
|
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

|
Wysłany: Pią 20 Lis, 2015 21:05
|
|
|
To dobrze że problem rozwiązany i że filtr masz ok bo jest to niestety wrzód w silnikach diesel i potrafi napsuć krwi. Możesz jeszcze co jakiś czas na pełny zbiornik profilaktycznie użyć dolewki oczyszczającej filtr. W NL da się to kupić w każdym motoryzacyjnym i myślę że w DE też takie łatwo dostaniesz. Używać wg instrukcji na opakowaniu. Pozdro |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Układ dolotowy i wydechowy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |