Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski » Jakie felgi i opony
Odpowiedz do tematu
 Jakie felgi i opony
Koledzy i Koleżanki dysponuje Ktoś z Was jakimś spisem jakie były oryginalnie montowane felgi i jakie opony do Audi A6 C5? Jeśli Ktoś ma spis do wszystkich modeli mile widziane. Interesuje mnie spis jakie były w oryginale i jakie można założyć inne. Czyli na przykład jeśli w oryginale były 15 czy 16 i jakieś tam opony konkretne to jakie muszą być oznaczenia na przykład felgi 18 cali i jaka opona do tego. Ma ktoś takie mądre informacje?

Postaw piwo autorowi tego posta

oryginalne koła w Naszych niuńkach to 16" ET 45 opony to 205/55/16, osobiscie na polskie drogi odradzam 18" , bo to po prostu szkoda kasy.... jeśli nie zależy Ci aż tak na komforcie to zapodaj 225 lub 235 /45/17 , ja szykuje się na 245/45/18 no ale u mnie są nieco inne drogi... natomiast jesli chcesz jeździć wygodnie to pozostań na 16-tkach, po mojej ostatniej jeździe po PL (która nawiasem mówiąc skończyła się rozwalona oponą i porysowana felgą) uważam,że 16-tki sa idealne.

Dziękuję Pasiak :) Pytałem o 18 bo akurat mam w garażu ale sam nie wiem co robić. Miałem założone 18 i dawało radę. Ale fakt na 16 jest troszkę inaczej i zapewne mniej zawieszenie obrywa.
A skąd masz te dane? Z praktyki czy z jakiegoś pewnego źródła?

Czyli każda felga bez względu na rozmiar ma mieć ET 45? A ile cali?

Audi202 napisał/a:
Dziękuję Pasiak :) Pytałem o 18 bo akurat mam w garażu ale sam nie wiem co robić. Miałem założone 18 i dawało radę. Ale fakt na 16 jest troszkę inaczej i zapewne mniej zawieszenie obrywa.
A skąd masz te dane? Z praktyki czy z jakiegoś pewnego źródła?

Czyli każda felga bez względu na rozmiar ma mieć ET 45? A ile cali?
Z tego co się orientuję to na ET 35 też da radę, znam magików co zapodali 20" tylko,że promień skrętu znacznie się zmienił...ETKa podaje 4 rozmiary felg aluminiowych:
15" 6 JX15H2 ET45 5/112
16" 7JX16H2 ET45 5/112
17" 7,5JX17H2 ET43 5/112
18" 8JX18H2 ET43 5/122

takie parametry powinny mieć felgi, które chcesz zlożyć, ale tak jak pisałem wczesniej w standardzie były 16-tki

Oooo te informacje co mi podałeś teraz są BEZCENNE! :-D
Dziękuję. Teraz będę musiał dobrać oponki ale przynajmniej wiem jakie felgi można zapodać. Wiadomo coś kosztem czegoś czyli wygląd=częstszy serwis zawieszenia. Decyzja zapadnie za jakiś czas bo jeszcze temperaturki nie są letnie. Ale myśleć już trzeba. Wielkie dzięki dla Ciebie! :lol:

Audi202 napisał/a:
Oooo te informacje co mi podałeś teraz są BEZCENNE! :-D
Dziękuję. Teraz będę musiał dobrać oponki ale przynajmniej wiem jakie felgi można zapodać. Wiadomo coś kosztem czegoś czyli wygląd=częstszy serwis zawieszenia. Decyzja zapadnie za jakiś czas bo jeszcze temperaturki nie są letnie. Ale myśleć już trzeba. Wielkie dzięki dla Ciebie! :lol:
nie ma problemu

Odpowiedz do tematu