Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
[V8 4,2 ABH] Holowanie automatu
tez mi się tak wydaje , ale nie mam pewności dlatego chce zasięgnąć Waszej opini
tylko,że ja nie mam awarii , ani silnika, ani skrzyni, wszystko pracuje. coś jest nie tak z jakimiś czujnikamii auto jedzie i nagle przestaje, z tąd moje pytanie
nadal masz ten problem?? no to tobie nie zazdroszcze...:(
jak tobie stanie w drodze,,to i tak nie będziesz mógł holować z tego co rozumiem...bo i tak nieodpali
3 opcje -
1.laweta
2.odpiąć wały napędowe i holować
3.jechać planując cały dzien i cieszyć się ładnym krajobrazem podczas czekania aż odpali
Musiałby nie odpiąć, a całkowicie zdemontować półosie i wał. Ja swoją Vkę bez skrzyni i silnika przepchałem 2m i półosie tłukły się jak wściekłe. Dodatkowo musiałby być to sztywny hol, ponieważ Vka przy wyłączonym silniku nie będzie hamować - no chyba że cały ten odcinek jechać będzie 20km/h. Ja uważam, że powinien jechać o własnych siłach.
I tak jak pisał sleepwalker, powolutku ....... a jak już , te 40 km/h dociągniemy się.
Jak wiadomo automat jest bardzo wybredny jeśli chodzi o holowanie na lince
to wszystko wiem. Ale wpadłem na pewien pomysł, mianowicie, czy jeśli auto będzie odpalone, i będzie ciągnięte na odpalonym silniku na Neutralu, a co za tym idzie skrzynia będzie miała odpowiednie smarowanie i chłodzenie , to czy na odcinku ok. 100 km stanie się jej krzywda?
Nie jestem biegły w te klocki , ale myślę ,że ten numer nie przejdzie , ktoś juz by na ten pomysł wpadł , a nie słyszałem , o czymś takim. Sądzę ,że na biegu są inne ciśnienia i obciążenia niż na "neutral"`u . Ale niech wypowie sie , ktoś kompetentny, ta tylko " spekuluję ".
Piotrek........... jak masz kłopot z dowiezieniem autka do Łodzi , jak masz kanał ( garaż) może skrzynie rozpiąć...........
co mi wiadomo,,jeżeli silnik jest odpalony,,możesz śmialo holować automata.
pompa chodzi, olej cyrkuluje,,jest smarowanie.....można holować
pompa chodzi, olej cyrkuluje,,jest smarowanie.....można holować
| jimv8 napisał/a: |
| co mi wiadomo,,jeżeli silnik jest odpalony,,możesz śmialo holować automata.
pompa chodzi, olej cyrkuluje,,jest smarowanie.....można holować |
http://automat.pl/readarticle.php?article_id=9
tutaj jest wszystko opisane ale ja osobiscie bym sie nigdy nie zdecydowal na holowanie automata..
tutaj jest wszystko opisane ale ja osobiscie bym sie nigdy nie zdecydowal na holowanie automata..
| sleepwalker napisał/a: |
| http://automat.pl/readarticle.php?article_id=9
|
Piotrek, jedź na raty , jak Ci stanie ( samochód
) 40 czy 50 km. od Łodzi tyle , na spokojnie doholujemy , zawsze to mniej niż 120 km. Jak coś masz do mnie telefon......
) 40 czy 50 km. od Łodzi tyle , na spokojnie doholujemy , zawsze to mniej niż 120 km. Jak coś masz do mnie telefon......Ostatnio zmieniony przez roger110 Pon 12 Kwi, 2010 16:33, w całości zmieniany 1 raz
| Pasiak napisał/a: | ||
|
nadal masz ten problem?? no to tobie nie zazdroszcze...:(
jak tobie stanie w drodze,,to i tak nie będziesz mógł holować z tego co rozumiem...bo i tak nieodpali
3 opcje -
1.laweta
2.odpiąć wały napędowe i holować
3.jechać planując cały dzien i cieszyć się ładnym krajobrazem podczas czekania aż odpali
ma byc dosc zimna noc takze polecam opcje nr 3 i wyjechac o 4 rano
poza tym jak Ci nagle zdechnie to nie bedziesz stanowc zagrozenie dla siebie i innych.. bez hamulcow, bez serva..
poza tym jak Ci nagle zdechnie to nie bedziesz stanowc zagrozenie dla siebie i innych.. bez hamulcow, bez serva..
Ostatnio zmieniony przez sleepwalker Pon 12 Kwi, 2010 17:59, w całości zmieniany 1 raz
Cóż mogę powiedzieć w tej sprawie? NIE WAŻ SIĘ! Zajedziesz skrzynię na śmierć. Zaoszczędzisz na jednym i odbije się to podwójnie na drugim - nie ma sensu. Jak dla mnie powinieneś spróbować przejechać na załączonym wentylatorze. Silnik i tak do wymiany więc nic nie tracisz tylko trochę więcej paliwa. Przyznam, że nie jestem znawcą od skrzyń biegów, ale z tego co wiem na biegu N pompa nie pompuje oleju i nie jest nawet wskazane w trakcie jazdy przełączanie na ta pozycję. Tak więc przed wyjazdem spróbuj podłączyć na krótko czujnik wentylatora który nie pozwoli na dogrzanie silnika.
pzdr
pzdr
Ja bym radził zrobić jak to się robi w ciężarówkach, i odpiąć napęd, czyli odpiąć półosie, i śmigać na holu, a jak będzie potrzeba to spokojnie będzie można załączyć silnik.
| pawcio napisał/a: |
| Ja bym radził zrobić jak to się robi w ciężarówkach, i odpiąć napęd, czyli odpiąć półosie, i śmigać na holu, a jak będzie potrzeba to spokojnie będzie można załączyć silnik. |
Musiałby nie odpiąć, a całkowicie zdemontować półosie i wał. Ja swoją Vkę bez skrzyni i silnika przepchałem 2m i półosie tłukły się jak wściekłe. Dodatkowo musiałby być to sztywny hol, ponieważ Vka przy wyłączonym silniku nie będzie hamować - no chyba że cały ten odcinek jechać będzie 20km/h. Ja uważam, że powinien jechać o własnych siłach.
lub laweta,,,nie znasz kogoś w pobliżu co by się z tobą wybrał??
| Adi202 napisał/a: |
| uważam, że powinien jechać o własnych siłach. |