|
|
Ogromne spalanie |
| Autor |
Wiadomość |
dawidjey
www.lkaudi.pl

Model: Audi A6 C4
Silnik: ABK
Zasilanie: 2,0 LPG BRC
Nadwozie: Sedan

|
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010 20:43 Ogromne spalanie
|
|
|
Witam ponownie !!!
Pacjent A6 C4 2,0 ABK
Po uporaniu się z problemem nierównych obrótów itp ,po sklejeniu i wyprostowaniu przepływomierza ,wyskoczył nowy problem - wysokie spalanie.
Spalił mi 23 L /100 km na trasie.
Dziś podpiąłem kolegi przepływke (też ma abk) wraz z regulatorem wolnych obrotów ( ten co jest w obudowie filtra powietrza) i auto chodzi tak jak powinno ,teraz 2 pytania:
1) Czy przyczyną wysokiego spalania może być ten regulator wolnych obrotów ??
2) Regulowałem przepływomierz czarnym kółkiem z trybkami ,kręciłem wskazówką i ogólnie nie jestem pewien czy jest teraz ok ,chodź jest na pewno szczelny i się nie zacina.
Czy można ewentualnie przepływke zregenerować ??? Bo koszt nowej czy używanej to duuużo $ |
_________________ Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem... |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
dawidjey
www.lkaudi.pl

|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 16:20
|
|
|
Co by nie zakładać nowego topicu zapytam tutaj,
Czy da się naprawić jakoś regulator wolnych obrotów (czy jak go tam nie którzy zwą "silniczek krokowy"
ten co jest w obudowie filtra powietrza w moim audi tj 2,0 ABK 115 KM ??
Bo padł mi ,a mam jutro wyjazd pilny i musze to zrobić ?? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 17:12
|
|
|
| dawidjey napisał/a: | Co by nie zakładać nowego topicu zapytam tutaj,
Czy da się naprawić jakoś regulator wolnych obrotów (czy jak go tam nie którzy zwą "silniczek krokowy"
ten co jest w obudowie filtra powietrza w moim audi tj 2,0 ABK 115 KM ??
Bo padł mi ,a mam jutro wyjazd pilny i musze to zrobić ?? |
Silnik krokowy czyli zawór wolnych obrotów zamontowany jest za przepływomierzem, a nie w obudowie filtra powietrza i nie jest rozbieralny, tzn rozbieralny jest ale nie jest do złożenia. Możesz spróbować go przemyć obficie benzyną i rozruszać palcem zapadkę. Jeżeli cewka się przepaliła, to tego nie naprawisz. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
dawidjey
www.lkaudi.pl

|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 17:38
|
|
|
Aha ,jak go sprawdzić ,bo próbowałem w niego dmuchnąć to nie dało rady
A jak nazywa się w takim razie to urządzenie w filtrze powietrza na 2 piny ??? Bo podejrzewam ,że to to właśnie albo ten silniczek krokowy,bo wszystko ładnie pięknie tylko równo obroty trzyma chwile (tak z 5 sek) ,a później ledwo chodzi ,aż zgaśnie.I nie wiem czy próbować na LPG tak jeździć co by nie strzeliło ,bo antywybuchu brak. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 17:54
|
|
|
| dawidjey napisał/a: | Aha ,jak go sprawdzić ,bo próbowałem w niego dmuchnąć to nie dało rady
A jak nazywa się w takim razie to urządzenie w filtrze powietrza na 2 piny ??? Bo podejrzewam ,że to to właśnie albo ten silniczek krokowy,bo wszystko ładnie pięknie tylko równo obroty trzyma chwile (tak z 5 sek) ,a później ledwo chodzi ,aż zgaśnie.I nie wiem czy próbować na LPG tak jeździć co by nie strzeliło ,bo antywybuchu brak. |
Jeżeli nie ma wolnych obrotów, to uszkodzony będzie silnik krokowy. Głównie on odpowiedzialny jest za równą pracę. Silnik krokowy ma w środku przepustnicę która sterowana jest zasilaniem. W stanie spoczynku jest "prawie" całkowicie zamknięty więc nie przedmuchasz go w ten sposób. Ja regenerowałem swój w sposób bardzo prosty - zalałem benzyną i przepłukałem. Robiłem to tak długo do momentu aż wylała się z niego czysta benzyna. Podłącz do pinów silnika 12V i sprawdzisz, czy przesłona sie ruszy. Jeżeli się ruszy, to cewka będzie jeszcze sprawna i możesz go wymyć. Chodzi o to, że wewnątrz odkłada się osad z pozostałości oleju, który po czasie powoduje sklejanie się mechanizmu przez co ma trudniejszą pracę do wykonania. Dłuższa praca w takim stanie doprowadza do przepalenia się cewki. Musisz wypłukać brudy aby zawór mógł odetchnąć "pełnymi płucami".
pzdr |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
dawidjey
www.lkaudi.pl

|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 18:41
|
|
|
Adi202, wieelkie dzięki za KONKRETNE porady zaraz się za to biore i zobacze co z tego będzie.
Pozdrawiam !!! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 19:31
|
|
|
| dawidjey napisał/a: | Adi202, wieelkie dzięki za KONKRETNE porady zaraz się za to biore i zobacze co z tego będzie.
Pozdrawiam !!! |
Czekamy na sprawozdanie. |
|
|
|
|
|
 |
dawidjey
www.lkaudi.pl

|
Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 14:44
|
|
|
Więc wszystko sprawdzone (wymontowałem kilka czesci z kolegi abk ) i wychodzi na to ,że przepływka,nie ma innej opcji jak kupić drugą używaną ,bo nie mam pojęcia jak to naprawić |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |