Elektryka i elektronika » Spalony przewód radio
Odpowiedz do tematu
 Spalony przewód radio
Cześć,

Mam problem z radiem , ponieważ spalił się przewód prawdopodobnie zasilający radio, i nie mam zasilania na radiu. Z tego co zauważyłem to jeden jego koniec kieruje sie w wiązkę, która jest zamocowana na belce trzymającej cały kokpit. Drugi koniec kieruje się pod wykładzinę od strony kierowcy i w tej wiązce jest też kabel od anteny. Po zdjeciu skrzynki z bezpiecznikami nie zauważyłem tam tego kabla, ani nigdzie w jej pobliżu :/ Bezpiecznik w radiu jak i w skrzynce sprawdzony. Piszę z zapytaniem czy bez demontowania kokpitu i wykładziny będzie się dało znaleźć ten przewód w pobliżu skrzynki bezpieczników.
Niżej daję zdjęcia przepalonego przewodu, oraz wyżej wspomnianej "kostki".

Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

Kolego zanim cokolwiek zrobisz to odwiedź dział "Powitanie" bo kolejne przewody zaczną Ci się palić za niestosowanie się do regulaminu.

Okej, okej, Spokojnie, już wszystko w normie :)

Fotki trochę mało wyraziste. Wygląda mi to na przewód od stacyjki powinien być zabezpieczony bezpiecznikiem.

Tak, masz rację jest to przewód który kieruje się do stacyjki. Zlokalizowałem go i nie widzę, żeby był połączony z którymś z bezpieczników, Niestety nadal nie mogę zlokalizować przewodu, który kieruje się pod wykladzinę od strony kierowcy :/

Potek napisał/a:
Tak, masz rację jest to przewód który kieruje się do stacyjki. Zlokalizowałem go i nie widzę, żeby był połączony z którymś z bezpieczników, Niestety nadal nie mogę zlokalizować przewodu, który kieruje się pod wykladzinę od strony kierowcy :/

To może uzupełniłbyś swój profil?

Uzupełniłem.

Potek napisał/a:
Uzupełniłem.

I wszystko jasne. Bezpiecznika nie ma. Przewód idzie bezpośrednio do stacyjki. Jezeli na stacyjce nie ma 12V, to spalona jest stacyjka.

Sprawdziłem i nie mam zasilania na tym pinie. Stacyjka jest do wymiany, czy da się coś z tym jeszcze zrobić ? Z tego co się orientuję to są same kostki do stacyjki, ale to chyba nie rozwiąże problemu...

Wymiana rozwiąże problem.

Odpowiedz do tematu