Skrzynie automatyczne » Skrzynia ZF5HP19 w A4 2.6 problem
Odpowiedz do tematu
 Skrzynia ZF5HP19 w A4 2.6 problem
Witam wszystkich serdecznie.Mam problem z w.w. skrzynią.Mianowicie nie mogę ustawić drążka w pozycje 2,3 i 4. Starałem się o jakieś informacje na różnych forach i temat zamierał,ponieważ nikt nie potrafił zdiagnozować tej usterki. Linka jest ok(sprawdzane bez niej). VAG nic nie pokazuje. Co się mogło stać z tym diabelstwem? Proszę o pomoc ;-)

Postaw piwo autorowi tego posta

czyli po odpięciu linki przy skrzyni drążek chodzi? a co możesz włączyć z podpiętą linką, ma ona swobodny ruch w całym zakresie? blokada działa?

Po odpięciu linki drążek chodzi w pełnym zakresie. Chodzi o blokadę,która działa z pedałem hamulca? Jeśli tak,to działa.

jeżeli linkę odpinasz przy skrzyni biegów to nastawnik może się zblokował. Jeżeli przy drążku, to jeszcze linka do sprawdzenia.
przy próbie wbicia biegu ręcznie słychać jakieś odgłosy? na D pracuje prawidłowo?

Linka jest ok. Sprawdzałem i nawet wymieniałem. Po w biciu D działa prawidłowo-normalnie zmienia wszystkie biegi,po puszczeniu hamulca rusza lekko do przodu albo na wzniesieniu stoi.

wyjąć kasetę i zobaczyć czemu nastawnik nie pozwala wbić wybrany bieg. Może to być usterka kasety lub też wałka.

W kasecie jest wszystko ok. Suwak chodzi. Ale przełącznik na trybach blokuje dalszą zmianę pozycji. Czy możliwe jest, że odpowiada za to jakiś elektromagnes albo jakaś elektronika?

napisz może co robiłeś, co wymieniałeś lub sprawdzałeś. Kiedy nastąpiła usterka i przy jakich okolicznościach.
coś było grzebane? rozbierał już ktoś lewarek?

Usterka wystąpiła jakieś pół roku temu. Był tryb awaryjny ale po paru km było już normalnie za wyjątkiem tej usterki. Potem zmieniałem lewarek bo pękł(ktoś go wcześniej leczył blaszkami). Wyciągałem po czasie kasetę ponieważ zniknęły mi biegi po jeździe w ulewie. Przyczyną był urwany konektor okrągłej kostce przy skrzyni. Za nim doszedłem do przyczyny usterki wymieniłem zawór w kasecie,wiązkę w skrzyni,olej no i linkę.

Odpowiedz do tematu