Car Audio » Radio Sony CDX-GT620U + G³o¶niki Magnat
Odpowiedz do tematu
 Radio Sony CDX-GT620U + G³o¶niki Magnat
Cze¶æ Ekipa.
Ma³e pytanko.
W mojej lali siedzi takie radyjko http://www.allegro.pl/ite...usb_kielce.html gra ca³kiem fajnie jak na moje potrzeby. Radio by³o do niedawna pod³aczone pod orginalne g³osiniki. ale zacze³o mi brakowac basu. Jako¶ to nie gra³o jak bym chcia³. Dokupi³em wiec takie oto g³osniki http://www.allegro.pl/ite...kstra_bass.html i domontowa³em tyln± pó³ke w baga¿niku. Od poczatku j± wyreza³em nawet skrzynki dorobi³em.
My¶lalem ze uzyskam troche wiecej basu, ale jakos one nie graj±. Przednie g³osniki lepiej graj±, tylne pasarzera wogóle od³aczy³em wiec zosta³ tylko przod i pó³ka.

I takie moje male pytanko.
Czy mo¿na spróbowaæ odlutowac z magnatów 3 dro¿ne g³osniczki i zostawiæ tylko bass, i bedzie wtedy wiecej basu, czy tylko co¶ sobie zepsuje ?
Lub czy mo¿na pod³aczyæ magnaty jako sub a dodatkowo pod³aczyæ g³osniki z ty³u pasarzera. I pod³aczyæ to pod radio.....
Narazie w inwestycje zmacniacza mnie niestety nie stac, zmiana g³osników te¿ nie wchodzi w gre.

Chyba ¿e kto¶ z forum chcia³by sie zamieniæ ;) 4 dro¿ne magnaty na bassowe. :P

Postaw piwo autorowi tego posta

dziwne pomys³y masz :-/
PONURY napisa³/a:
odlutowac z magnatów 3 dro¿ne g³osniczki i zostawiæ tylko bass

to ci nic nie da, mo¿esz tylko popsuæ g³o¶nik, skoro chcesz mieæ prawdziwy bas to popatrz za kupnem skrzyni lub sam se j± zrób. G³o¶nik np. 200mm, no i bez wzmaka to nie pójdzie.
PONURY napisa³/a:
czy mo¿na pod³aczyæ magnaty jako sub
nie bo jest inne pasmo przenoszenia d¼wiêku i to nie jest g³o¶nik nisko tonowy.
PONURY napisa³/a:
I pod³aczyæ to pod radio...
pod³±czyæ siê da ale nie oczekuj wielkiej rewelacji, samo radio nic tu nie pomorze, za ma³a moc

Wystawiono 1 piw(a):
PONURY

Moja rada to:
- sprzedaj Magnaty
- jak nie masz pieniêdzy na zmiany to zakup zestaw Phonocar Y-line 165mm i bêdziesz mia³ trochê basu (to najtañsze g³o¶niki jakie mogê Ci poleciæ).

Odlutowanie wysokotonówek nic nie da jak kolego wy¿ej napisa³ gdy¿ przetwornik ¶rednio nisko tonowy który pozostanie nie zmieni swojej charakterystyki - bêdzie dalej przetwarza³ pasmo do jakiego zosta³ zaprojektowany, natomiast nie bêdziesz s³ysza³ wysokich tonów.

Pod³±czenie jako woofer.
Nie wiem co przez to rozumiesz - je¶li ja dobrze rozumiem to chcesz pod³±czyæ Magnaty pod wyj¶cie sygna³owe na woofer. Je¶li tak to nie ma to najmniejszego sensu.

Ju¿ ¶pieszê dla czego.
Radioodtwarzacz w którego jeste¶ posiadaniu posiada cztery wyj¶cia g³o¶nikowe o max mocy równej 4x52W na kana³ - mówimy tu o mocy muzycznej która w rzeczywisto¶ci w sinusie nie przekracza 18-20W/kana³.

Dodatkowo radioodtwarzacz posiada trzy wyj¶cia liniowe na wzmacniacz - co oznacza ¿e na wyj¶ciach owych p³ynie pr±d sygna³owy o warto¶ci w szczytowych punktach nie przekraczaj±cy 2V. Wyj¶cia masz na wzmacniacz przód/ty³/woofer.

I tutaj w³a¶nie chodzi ci chyba o to ostatnie. Po podpiêciu g³o¶ników bez przedwzmacniacza po który¶ z tych kana³ów nieus³yszysz niczego. Sygna³ jest bowiem nie wzmocniony. W tym wypadku bez wzmacniacza siê nie obejdzie - chyba ¿e kupisz Phonocary - mia³em je dawno temu i by³em z nich (jako pocz±tkuj±cy w CA) na prawdê zadowolony.

Pozdrawiam

Wystawiono 1 piw(a):
PONURY

PONURY, i co tam wymy¶li³e¶ ze swoim audio w AUDI :?:

Jak narazie, pozmienia³em wyt³umienie skrzynek w tylnej pu³ce i pozamienia³em kable. + - -. A to w sumie zalerzy a jakiej jako¶ci jest MP3. Narazie musi mi to wystarczyc.
Narazie brak funduszy. :)

Jak Mp3 to tylko t³uste 320kbp/s ;-)
reszta k³uje trzaskami i obciêtymi ¶cie¿kami...
Ale i tak nie ma to jak ACD

Wzmacnacz zakupiony Blaupunkt Gta 4 special juz podlaczony jest lepiej. Glosniki orginalne audi plus 2 magnaty w pulce daja rade z tym ze kolego podpowiedzial mi ze szalu narazie nie ma.
Za male skrzynki mam zrobione i dalej pipa.
Przeszukalem caly dom zeby znalesc papiery do glosnikow jakie maja byc skrzynki ale amba fatima wcielo i nima :cry:

Moze ktos z Was wie jakie skrzynki stworzyc do MAGNAT Classic 694
g³o¶niki czterodro¿ne - 6x9.

Ze zrobieniem sobie poradze tylko nie wiem jakie wymiary... :roll:

Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Losowe tematy » Car Audio 

[ IP: 216.73.217.85 ]
[ Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ]