To nie jest tak że w jednej grupie tylko. Ta informacja powtarza się ileś razy w towarzystwie innych danych. Będziesz widział że pokazuje stopnie celsjusza. Są jeszcze tam dane dotyczące temperatury paliwa oraz temperaturze powietrza w kolektorze dolotowym ale jak dobrze pamiętam to temperatura paliwa jest w bloku pierwszym a temperatura powietrza w bloku trzecim.
Ciebie interesuje temperatura cieczy chłodzącej która jest w bloku 4 i w kilku grupach powtarza się zawsze w tym czwartym bloku jak dobrze pamiętam Kolego.
To mowa o silniku.
A w zegarach nie pamiętam w którym bloku i w jakiej grupie ale dojdziesz bez problemu.
PS Dla pewności. Grupa to to co wybierasz liczbowo np 004 albo 012 itp. Blok to te cztery okienka w tej grupie i w tych okienkach są wartości. Także mając tę wiedzę i ten krótki opis dasz radę. Daj znać co wyszło.
PS Jak planujesz zmienić termostat to pamiętaj nie kupuj tanizny bo będziesz za kilka tygodni w mrozach (jeśli się utrzymają) wymieniał kolejny raz i nie będziesz zadowolony z tego faktu jeśli robisz to sam a nie daj jeszcze na dworze na jakimś podjeździe a nie w garażu

Lepiej zrobić raz a dobrze niż wymieniać co chwila.
Dzięki eleszet za konkretna odp.
Co do termostatu to chciałem kupić org w serwisie (podobno 80zl) ale jestem u rodziny i serwis tu ma przerwe, wiec kupilem w sklepie(wuhr czy cos takiego ). Nic lepszego nie mieli.
Mam nadzieje ze będzie ok, bo czytałem że są również montowane termostaty razem z obudową za jedyne 190 zl
| weider napisał/a: |
| Czy możecie się wypowiedzieć co sprawdzić aby nie wydać kasy na próżno ? |
Odczytać błedy w sterowniku silnika. Jeżeli nie ma błędów oznaczać będzie, że grzałka termostatu jest jeszcze sprawna.
Dobralem się do dziada. Okazało się ze man zwykły termostat, a nie wynalazek za 190zl.
Wymienilem i temp 90°C na zegarach. Ostatnio sprawdzałem błędy i w silniku nic nie było-grzałka ok?
Grzałka ok
| weider napisał/a: |
| grzałka ok? |
Nie. Nie masz jej w ogóle.
| Adi202 napisał/a: |
| weider napisał/a: | | grzałka ok? |
Nie. Nie masz jej w ogóle. |
Hehe to w ramach pocieszenia na nowy rok
Ponawiam temat niestety gdyż dalej męczę się z brakiem 90 stopni na zegarach:/
Wymieniłem dzisiaj termostat na rzekomo oryginalny jednak po przejechaniu około 80 km a Engine pokazywało 75 stopni czy to normalne? Wymieniłem też czujnik temp ale tam pokazuje mi 41-44 stopni i wskazówka na zegarach nawet nie drgnie z 60 stopni. Opadają mi już ręcę.. Zamówiłem czujnik temp ale używany oryginał i wtedy sprawdzę bo mam dość tych nowych niby oryginał.. Co mogę jeszcze sprawdzić, pomocy!!
Pozdrawiam ekipę:)
| bonczek87 napisał/a: |
| Wymieniłem też czujnik temp ale tam pokazuje mi 41-44 stopni |
od razu do kosza...
A pisałeś prędzej żeby sprawdzić zegary to zrobić na wtyczce do czujnika złączenie pinów ale których bo są cztery?
Witajcie Panowie.
Swego czasu zapytałem w innym temacie o problemy z odpalaniem na zimnym silniku, ale temat umarł.
Sprawdziłem temp silnika i oleju za pomocą kodów klimatronika.
Wygląda to nastepujaco:
Fis - pokazuje 11st
Kod34 - temp wody - lewe okienko -0/ prawe okienko 40
Kod35 - temp oleju - lewe okienko C/ prawe okienko 9.5
O co kaman? Ktoś potrafi mi to wytłumaczyć? Czy wygląda na to że czujnik jest kaput? Dodam, że jak silnik sie nagrzeje to temp się zrównują i wynoszą ok 93degC
pozdrawiam.
To raczej normalne zjawisko. Co prawda olej nagrzewa się wraz z silnikiem, ale zawsze ma niższą temperaturę niż płyn chłodniczy.
| To raczej normalne zjawisko. Co prawda olej nagrzewa się wraz z silnikiem, ale zawsze ma niższą temperaturę niż płyn chłodniczy. |
Masz racje ale dlaczego na zinnym silniku temp wody pokazuje 40degC, oleju 9degC, a ba fisie ok 11degC ?
Na FISie wyświetlana jest temperatura zewnętrza (powietrza) i wskazanie nie będzie takie same jak oleju.
| Na FISie wyświetlana jest temperatura zewnętrza (powietrza) i wskazanie nie będzie takie same jak oleju. |
To się zgadza, ale po całej nocy temperatury oleju i powietrza sa podobne. Czemu temperatura silnika/płynu pokazuje w lewym okienku -0 a w prawym 40? To mnie zastanawia.
Według mnie powienna tez byc podobna do pozostalych temperatur.