|
Dorabianie wiązki przewodów do subwoofera Nokia |
Autor |
Wiadomość |
seba_999

Model: A3
Silnik: 1.9 AHF
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Hatchback

Postawił 1 piw(a) Skąd: Opole
|
Wysłany: Sro 12 Lut, 2014 19:06 Dorabianie wiązki przewodów do subwoofera Nokia
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Mianowicie, mam w aucie subwoofer Nokia, który nie działa. Ktoś grzebał w instalacji audio i krótko mówiąc narozrabiał. Oryginalna wiązka idąca do bagażnika została ucięta i dorobiona "po swojemu". Kable były pomostkowane ze sobą, normalnie aż strach mówić. Postanowiłem, że odtworzę oryginalną wiązkę, z której została wtyczka 14pinowa i około 30 cm przewodów.
Żeby nie było wątpliwości, jestem informatykiem, a nie elektrykiem/elektronikiem
Foto płytki:
http://zapodaj.net/ce8a4f546848d.jpg.html
http://zapodaj.net/91e3ddb2c9c83.jpg.html
Najgorsze jest to, że nie mam pewności czy któryś z elementów nie jest uszkodzony.
Nie udało mi się nigdzie znaleźć opisu tej wtyczki 14pinowej, zatem postanowiłem posiłkując się schematem samego układu TDA8563Q udało mi się ustalić (miernikiem ustawionym na piszczenie jak jest przejście):
Złącze 14pin:
1 - TDA1 pin 4
2 - przekaźnik pin 3, 5
3 - TDA1 pin 7
4 -
5 - TDA1 pin 9
6 - TDA1 pin 6
7 - TDA1 i TDA2 piny 2, 5, 8 (dlaczego masa zasilania połączona jest z masą sygnału wejściowego - pin 2?)
8 - TDA2 pin 4
9 - TDA2 pin 7
10 - TDA2 pin 6
11 -
12 - TDA2 pin 9
13 -
14 -
Co jeszcze potrzebuję ustalić
- plus ze stacyjki
- plus z radia
- kanał lewy line in
- kanał pracy line in
- czy to normalne, że masa line in jest połączona z masą (minusem)?
- czy przekaźnik działa
- czy któryś z elementów nie jest uszkodzony...
Pomóżcie proszę. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 12 Lut, 2014 22:41
|
|
|
Schemat wnętrza subwoofera nie istnieje. Pinolologię elektroniki trzeba będzie odtworzyć z aplikacji końcówek mocy TDA chyba, że jakimś cudem uda mi się odnaleźć wiązkę z takiego suba którego przeznaczyłęm na dawcę organów.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
seba_999

Model: A3
Silnik: 1.9 AHF
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Hatchback

Postawił 1 piw(a) Skąd: Opole
|
Wysłany: Wto 22 Kwi, 2014 14:54
|
|
|
Wczoraj udało mi się znaleźć pewne ruskie forum, na którym był opis tej kostki:
http://vento-club.com/forum/37-1593-1
Chwila z Google Translate (cyrylica) i udało się, znalazłem brakujące piny - tj
2 - plus
4 - plus z radia
7 - minus (masa zasilania)
11 - masa line in
13 - kanał 1 line in
14 - kanał 2 line in
Zgodnie ze schematem podłączyłem samą płytkę tylko pod zasilanie - plus i minus. W momencie jak podłączyłem pin "plus z radia" do +12V usłyszałem cyknięcie przekaźnika. Sprawdziłem z 5 razy - za każdym razem cyknął, po czym przestał i już nie cyka w ogóle... Czy tym częstym włączaniem go uszkodziłem?
[ Dodano: Sro 16 Kwi, 2014 08:56 ]
Witam serdecznie...
Płytkę mam naprawioną, poszedł się paść tyrystor sterujący przekaźnikiem. W okresie poświątecznym planuję ogarnąć kablologię, w związku z tym mam parę pytań.
Z tego co udało mi się ustalić, oryginalnie w moim aucie nie było suba. Został dołożony przez któregoś z poprzednich właścicieli (o plątaninie kabli już pisałem wcześniej).
Zgubił się "plus" przy subie, więc będę zmuszony prowadzić na nowo kable zasilające - pytanie skąd oraz jakim przewodem? Przekaźnik ma max 10A, więc wyczytałem w internecie, że kabel o przekroju 4mm powinien dać radę. Czy może to ktoś potwierdzić?
Kolejne pytanie - skąd wziąć "+"? Czy można z tego samego miejsca skąd idzie stały plus do radia?
[ Dodano: Wt 22 Kwi, 2014 15:54 ]
Witajcie ponownie...
Zrobiłem dzisiaj rekonstrukcje wiązki kabli od wtyku C1 w radio aż do subwoofera. Przy włączeniu radia przekaźnik "tyknie" i to tyle... Nic nie słychać. Sygnał z radia na tył auta idzie, bo jak się "na krótko" podłączy głośniczek, to cichutko gra muzyka. Zasilanie również dochodzi. Najwidoczniej płytka wzmacniacza wyzionęła ducha...
Pytanie - czy warto kupować używany działający subwoofer z demontażu za 65 zł? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 25 Kwi, 2014 21:00
|
|
|
Jeżeli jest sprawny, to dlaczego nie? Naprawa wyniesie więcej. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Car Audio |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |