Układ dolotowy i wydechowy » [D11 V8] 3,6 Układ wydechowy
Odpowiedz do tematu
 [D11 V8] 3,6 Układ wydechowy
Witam.
Powiedzcie mi czy moge usunac katalizatory i wsadzic strumienice? Czy bedzie jakis problem z sondami?

Postaw piwo autorowi tego posta

spoko,można,,ale czemu miał byś to robić??

Aby wydobyc piekny dźwięk V8 i moc troche tez wzrosnie. Czyli sondy sa tylko przed katalizatorami?

nico napisał/a:
Aby wydobyc piekny dźwięk V8 i moc troche tez wzrosnie
nico, dźwięk to ten silnik i bez strumiennicy ma wspaniały :]

W tym temacie jest sporo na temat "katów" i ich podmianki http://www.audi-tech-team...izator&start=15 Poczytaj , może coś Ci pomoże ten temat .

Ps. Korzystajcie z "szukajki" !!! ;-)

V8 ma piekny dzwiek ale u mnie tego jakos nie slychac. Mam tez chryslera z V6 i brzmi o wiele lepiej i nie moge tego pojac. V8 mam stlumiona na maxa a V6 mi pieknie bulgocze. W chryslerze zostawilem katalizatory i jedynie wyprulem bebechy z ostatniej puszki. Moze zrobic w V8 to samo? Doradźcie cos jeszcze.

nico napisał/a:
V8 ma piekny dzwiek ale u mnie tego jakos nie slychac. Mam tez chryslera z V6 i brzmi o wiele lepiej i nie moge tego pojac. V8 mam stlumiona na maxa a V6 mi pieknie bulgocze. W chryslerze zostawilem katalizatory i jedynie wyprulem bebechy z ostatniej puszki. Moze zrobic w V8 to samo? Doradźcie cos jeszcze.
powiem Ci szczerze,że nie jestem zwolennikiem takich przeróbek :roll: ale jeśli już musiałbym coś zrobić to usunąłbym katy

Rozumiem, a powiedz mi jeszcze nie ma juz sond za katami?

nico napisał/a:
jest przed katami na łączeniu rur od kolektora

nico napisał/a:

Sondę masz tylko przed katalizatorami. Możesz experymentować, ale musisz wiedzieć, że V8 nie nadaje się do tuningowych przeróbek ze względu na budowę- jest po prostu delikatny. Ja zrozumiałem to dopiero jak zobaczyłem swój rozebrany silnik. Jest to majstersztyk, ale delikatny. Jeżeli czujesz wewnętrzną potrzebę aby dostał innego dźwięku, to możesz pomajstrować przy gniazdach zaworów. Jest to raczej kosztowna sprawa, bo trzeba ściągać głowice, ale z zyskiem dla silnika. Ja swoje głowice mam zamiar zawieść do planowania i lekkiej modernizacji gniazd zaworowych, z tym że ja robię kapitalny remont silnika więc mi sie to opłaca, ale katalizatory u mnie zostają. :ok:
pzdr

Dzieki za info. To jeszcze sie w takim razie zastanowie co zrobic.

chcesz fajny dzwiek?? zdejmyj wąsy z odudowy filtra powietrza
przy normalnej jezdzie cichutki,,a jak tylko depniesz to mruczy jak tygrys :)

ja mam puste katalizatory,,,dopuki sie wydech nie rozgrzeje to nie mozna powiedziec ze brzmienie jest jakoś przyjazne dla ucha :P
pozatym mam wyjęty srodkowy tlumik,,,,polecam - ale katalizatory bym zostawil

Odpowiedz do tematu