[A6 c5 2.8] Wyciek p³ynu ch³odniczego z silnika. Pilne
Mam olbrzymi problem przed chwil± wsiad³em do auta po przekrêceniu kluczyka zawy³o, ¿e brak p³ynu. Zajrza³em pod maskê rzeczywi¶cie p³ynu w zbiorniczku nie by³o i widzê ¿e p³yn cieknie gdy zajrza³em od spodu prawie zawa³u dosta³em. Moim oczom ukaza³o siê to
Co tu siê odj... i jak to ogarn±æ czy silnik poszed³ w piz.. ?
tak z jednego zdjecia to ciezko wywnioskowac co jest grane... poszukaj najpierw dokladnie nieszczelnosci. Nie chce Cie straszyc ale mysle ze pompa wody umarla
Z tego co patrzy³em na ETC'e to jest za¶lepka w bloku(brok)036 103 113 A wymiary 36,6mm. Znajduje siê w pobli¿u sprê¿arki i jest tam mini dziurka (widaæ na zdjêciu jak p³yn leci) w nim i za***prza p³yn.
Ciekawe co jest powodem, ¿e wywali³o tam dziure. Patrz±c na ilo¶æ miejsca to a¿ mnie szlag trafia ¿eby to wymieniæ o ile dostane jutro to w sklepie jakim kolwiek
Ostatnio zmieniony przez Stratoss Czw 29 Gru, 2016 20:39, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
niestosowanie w³a¶ciwego p³ynu ch³odniczego
- korozja
- rozsadzenie (punkt zamarzania)
Zawsze stosuje g12. Co prawda nie wiem, kto i co wcze¶niej ³adowa³. Wyci±gaj±c brok okaza³o siê ¿e z drugiej strony by³ ca³y skorodowany i w miejscu przeciekania próbuj±c go wybiæ normalnie siê dziura zrobi³a. Samo wyci±gniêcie zajê³o du¿o wiêcej czasu ni¿ w³o¿enie nowego, jak zwykle by³o ma³o miejsca. Co i tak mnie uszczê¶liwi³o, ¿e by³o go chocia¿ trochê i oby³o siê bez wyci±gania ca³ego motoru albo rozkrêcania po³owy gratów. Temat do zamkniêcia

Pozdrawiam.