Odpowiedz do tematu
Podaj aktualną wartość kodowania napiszę Ci co masz zmienić. FIS to zupełnie inna para butów.
Zmień na 00207.
Do zmiany kodowania potrzebny jest klawisz Backspace i klawisze 0, 2 i 7. Wchodzisz w kodowanie kasujesz aktualny kod 00117 i w to miejsce wpisujesz 00207, klawisz gotowe i po bólu. Do wyświetlania na FISie potrzebować bedziesz dodatkowo moduł TMC
Nic tego nie zmienia. Sygnał prędkości nie musi koniecznie pochodzić z ABS. Do tego możesz użyć sygnału GALA który idzie do radia wtykiem zasilającym (czarna kostka przewód biały z niebieskim paskiem pin nr 1)
Na Allegro sa takie gotowe przejściówki za 50zł.
Z tym łatwo nie będzie, ale jeżeli chcesz mieć wyświetlanie, to musisz sobie sprawić tuner o tych numerach co napisałeś.
pzdr
Kierunek pokazuje Ci tylko nawigacja.
Odpowiedz do tematu
Narazie zakładam że końcówka jest ok, to zmienić trzeba kodowanie radia czyli adres [56] tak? Jesli tak to czy mógłbyś napisać w które bloki w adaptacji trzeba wejść i jakie wpisac wartości? A czy rozwiąże to również problem wyświetlania radia na FIS-e?
| kurakk napisał/a: |
| Narazie zakładam że końcówka jest ok, to zmienić trzeba kodowanie radia czyli adres [56] tak? Jesli tak to czy mógłbyś napisać w które bloki w adaptacji trzeba wejść i jakie wpisac wartości? A czy rozwiąże to również problem wyświetlania radia na FIS-e? |
Podaj aktualną wartość kodowania napiszę Ci co masz zmienić. FIS to zupełnie inna para butów.
Po wejściu w [56] jest taka pozycja jak software coding, myślę,że o to chodzi to tam mam 00117.
| Po wejściu w [56] jest taka pozycja jak software coding, myślę,że o to chodzi to tam mam 00117. |
Zmień na 00207.
Jakbyś mógł jeszcze napisać jak to zmienić to byłaby rewelacja:)A co do FIS to co nalezałoby zrobić żeby że to uruchomić? Jest to kwestia tych nie podłączonych kabli z czerwonej kostki?
| Jakbyś mógł jeszcze napisać jak to zmienić to byłaby rewelacja:)A co do FIS to co nalezałoby zrobić żeby że to uruchomić? Jest to kwestia tych nie podłączonych kabli z czerwonej kostki? |
Do zmiany kodowania potrzebny jest klawisz Backspace i klawisze 0, 2 i 7. Wchodzisz w kodowanie kasujesz aktualny kod 00117 i w to miejsce wpisujesz 00207, klawisz gotowe i po bólu. Do wyświetlania na FISie potrzebować bedziesz dodatkowo moduł TMC
Ok,jak narazie wszystko jasne.
Jeszcze mam pytanie odnośnie działania samej navi bez tej dodatkowej wtyczki,która doprowadza sygnał z abs,tego rozumiem,że nie przeskoczę?Zastanawiam się co byłoby jakbym miał navi z A4, tam pewnie też trzeba podłączyć te sygnały z abs i jeśli taka navi jest zamontowana seryjnie w A4 to pewnie ma doprowadzone te sygnały? A u mnie jeśli nie ma tej wtyczki to taka navi z A4 też nie działałaby poprawnie nie mając tych sygnałów?Dodam że w tej chwili mam navi ktróra na fisie pokazuje strzałkami,a w bagażniku wkłada się płytkę z mapą DX. Czy to coś zmienia jeśli chodzi o podłączenie Audi navigation plus?
Jeszcze mam pytanie odnośnie działania samej navi bez tej dodatkowej wtyczki,która doprowadza sygnał z abs,tego rozumiem,że nie przeskoczę?Zastanawiam się co byłoby jakbym miał navi z A4, tam pewnie też trzeba podłączyć te sygnały z abs i jeśli taka navi jest zamontowana seryjnie w A4 to pewnie ma doprowadzone te sygnały? A u mnie jeśli nie ma tej wtyczki to taka navi z A4 też nie działałaby poprawnie nie mając tych sygnałów?Dodam że w tej chwili mam navi ktróra na fisie pokazuje strzałkami,a w bagażniku wkłada się płytkę z mapą DX. Czy to coś zmienia jeśli chodzi o podłączenie Audi navigation plus?
| Czy to coś zmienia jeśli chodzi o podłączenie Audi navigation plus? |
Nic tego nie zmienia. Sygnał prędkości nie musi koniecznie pochodzić z ABS. Do tego możesz użyć sygnału GALA który idzie do radia wtykiem zasilającym (czarna kostka przewód biały z niebieskim paskiem pin nr 1)
Na Allegro sa takie gotowe przejściówki za 50zł.
Ok, czyli rozumiem, z tą przejściówką powinno to funkcjonować poprawnie.
Co do modułu TMC to poczytałem trochę i podobno muszę mieć moduł o numerach 4D0 919 894 B, czy mogłbyś ewentualnie potwierdzić, że właśnie taki muszę kupić? Tak w ogóle to jak patrzyłem na allegro to nie jest z tym łatwo.
Co do modułu TMC to poczytałem trochę i podobno muszę mieć moduł o numerach 4D0 919 894 B, czy mogłbyś ewentualnie potwierdzić, że właśnie taki muszę kupić? Tak w ogóle to jak patrzyłem na allegro to nie jest z tym łatwo.
| Ok, czyli rozumiem, z tą przejściówką powinno to funkcjonować poprawnie.
Co do modułu TMC to poczytałem trochę i podobno muszę mieć moduł o numerach 4D0 919 894 B, czy mogłbyś ewentualnie potwierdzić, że właśnie taki muszę kupić? Tak w ogóle to jak patrzyłem na allegro to nie jest z tym łatwo. |
Z tym łatwo nie będzie, ale jeżeli chcesz mieć wyświetlanie, to musisz sobie sprawić tuner o tych numerach co napisałeś.
pzdr
A jesli uda mi się dostać ten tuner to czy będzie FIS pokazywał również kierunki jazdy jak będzie włączona navi czy tylko pójdą sygnały z radia?
| A jesli uda mi się dostać ten tuner to czy będzie FIS pokazywał również kierunki jazdy jak będzie włączona navi czy tylko pójdą sygnały z radia? |
Kierunek pokazuje Ci tylko nawigacja.
Witam.
Audi S8 98
Mam pewna niedogodnosc z FIS
tzn nie wyswietla mi info z radia.Reszta komunikatow dziala
Mam navi plus
zaladowana jest mapa polski (pewnie nie ori i niezbyt swieza) z polskim lektorem .Dziala poprawnie
Info spisane z elementow Vagiem
Radio
4B0035192K BNO 0001 kodowanie 00017 kod serwisu 9801
Navi
4B0035192K RNS 4.2 H06 BNO 0102 (co to za typ jest bo sie w sieci odnalezc niemoge tzn DX non DX? ewentualnie aktualne mapy???)
Licznik
4D0919033AF D2 kombiinstrument D57 kodowanie 15183 kod 65535 (Przyjemniejszy bylby po angielsku )
Gdzie i co poprzestawiac ( w kodowaniu)
dzieki za wszelkie instrukcje
Audi S8 98
Mam pewna niedogodnosc z FIS
tzn nie wyswietla mi info z radia.Reszta komunikatow dziala
Mam navi plus
zaladowana jest mapa polski (pewnie nie ori i niezbyt swieza) z polskim lektorem .Dziala poprawnie
Info spisane z elementow Vagiem
Radio
4B0035192K BNO 0001 kodowanie 00017 kod serwisu 9801
Navi
4B0035192K RNS 4.2 H06 BNO 0102 (co to za typ jest bo sie w sieci odnalezc niemoge tzn DX non DX? ewentualnie aktualne mapy???)
Licznik
4D0919033AF D2 kombiinstrument D57 kodowanie 15183 kod 65535 (Przyjemniejszy bylby po angielsku )
Gdzie i co poprzestawiac ( w kodowaniu)
dzieki za wszelkie instrukcje
Jeżeli mapa jest z polskim lektorem, to navi jest DX w której sygnał dla FIS przekazywany jest przez magistralę CAN. Przedliftowa A8 CANu nie posiada.
Witam.
Licznik jest orginalny ale nikt nigdy sie tym nie zainteresowal.
Badam temat.
Znalazlem w sieci ze kodowanie licznika powinno zaczynac sie na 16 a nie jak u mnie na 15(co to za kod?)
Ogolnie dziwny przypadek ten samochod Niby przedlift a wychodzi ze radio polift choc jest orginal.
Kierownica multimedialna z podgrzewaniem.
Radio ktos ponoc odblokowywal by mozna bylo TV w trakcie jazdy ogladac.Calosc dzialala i poprzedni wlasciciel(moj znajomy) normalnie mial tv .Cos sie spitolilo i vizja jest a foni brak.
Musze zainstalowac else by zaczac badac kabelki.
Licznik jest orginalny ale nikt nigdy sie tym nie zainteresowal.
Badam temat.
Znalazlem w sieci ze kodowanie licznika powinno zaczynac sie na 16 a nie jak u mnie na 15(co to za kod?)
Ogolnie dziwny przypadek ten samochod Niby przedlift a wychodzi ze radio polift choc jest orginal.
Kierownica multimedialna z podgrzewaniem.
Radio ktos ponoc odblokowywal by mozna bylo TV w trakcie jazdy ogladac.Calosc dzialala i poprzedni wlasciciel(moj znajomy) normalnie mial tv .Cos sie spitolilo i vizja jest a foni brak.
Musze zainstalowac else by zaczac badac kabelki.
Odpowiedz do tematu