Pozostałe tematy » [A4 96] centralny zamek
Odpowiedz do tematu
 [A4 96] centralny zamek
Witam mam problem z zamkiem centralnym mianowicie od strony kierowcy otwiera wszystkie zamki lecz przy próbie zamknięcia zamykają się tylko te drzwi a od strony pasażera działa poprawnie proszę o pomoc z góry dziękuję :)

Postaw piwo autorowi tego posta

Czy sprawdzałeś wężyki ciśnieniowe pompki?

no właśnie nie ale czasami się zamyka ale po czasie właśnie dzisiaj zauważyłem

zapraszam tu...
http://www.audi-tech-team.eu/powitanie-vf3.htm
myśle, że pompka już nie domaga...
albo jakaś nieszczelność.

Podepnę się pod temat,
Mam A3 z 2001r. , ostatnio przestał mi działać centralny zamek .
Jechałem do rodzinki,po dojechaniu wysiedliśmy z auta i już centralny nie działał.
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale nagle wszystkie kontrolki na panelu z radiem zaczęły się świecić i radio też .Radio się świeciło ale nie pokazywało stacji radiowych tylko wyświetlacz się świecił bez napisów . Nie mogłem tego wyłączyć ,dopiero ściągnięcie klemy pomogło .
Nie działa również światło ,które się świeci jak się drzwi otwiera .
W czym może tkwić problem ?
Komputer podpiąłem i wyskakuje jakiś błąd modułu .
Podpowiedzcie jak sprawdzić w czym tkwi problem ?
Nie jestem mechanikiem,ale zanim oddam auto ,to chcę spróbować swoich sił w naprawie .

Sprawdź na początek bezpieczniki.

Bezpieczniki sprawdziłem i są ok .

Jeżeli bezpieczniki sa sprawne a oświetlenie tez nie działa, to sądzę, że uszkodzona będzie pompka np zalanie (elektrokorozja) W innym przypadku mógł skończyć się sam kompresor, ale nie w przypadku braku oświetlenia. Sądząc po roczniku powinieneś mieć pompkę z odbiornikiem fal radiowych. Jeżeli nic się nie dzieje po zamknięciu z pilota czy też z zamka w drzwiach zostaje tylko rozebranie pompki do oględzin.

Gdzie się znajduje pompka ?
Czy to jest w bagażniku , w schowku po prawej stronie?

Dokładnie.

Można wyciągnąć z auta pompkę i jeździć autem,a pompkę sobie w domu na spokojnie przeglądać ?

Można.

Kurcze nie widzę pompki z prawej strony w bagażniku.
Jest czarna skrzynka podłączona dwoma wtyczkami,a w środku jest płytka z elektroniką .

Już znalazłem,zrobiłem się w balona bo jest po lewej stronie a tutaj nie zaglądałem.Muszę tylko wyciągnąć.

Rozebrałem pompkę i nic nie widzę uszkodzonego w środku.Wirnik jest cały , nie widać uszkodzeń. Poradźcie co robić ,bo kupować nową w ciemno to za duży wydatek .
Jest sposób ,żeby sprawdzić czy jest sprawna ?
Może kabel ,który wisi z przodu pod przednią lampą ma coś wspólnego z tym ,że nie działa mi centralny zamek .Miałem stłuczkę i przedni zderzak jest pęknięty a na dole pod lampą wisi kabel z wtyczką ( dwa przewody są w kablu ) . Narazie nie robiłem tego bo czekałem na rzeczoznawcę,ale centralny kilka dni po stłuczce siadł.Nie wiem od czego jest to kabel,może do spryskiwaczy reflektorów.

Sprawdź czy pompka ma zasilanie - gruby brązowy i czerwony z zielonym lub niebieskim paskiem.

Adi202 napisał/a:
Sprawdź czy pompka ma zasilanie - gruby brązowy i czerwony z zielonym lub niebieskim paskiem.

Zasilanie jest na tych przewodach.

Dzisiaj zauważyłem ,że szyby też nie działają.
Można pominąć przy wymianie pompy ostatnią literę ?
Moja ma numer 8D0862257B a znalazłem na Allegro z ostatnią literą E (8D0862257E ).

Odpowiedz do tematu